Κορωνοϊός: Τα κρούσματα και οι νεκροί στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες

Οι Financial Times συγκέντρωσαν τα δεδομένα από κάθε χώρα και τα προβάλλουν σε ένα διάγραμμα

Με τα κρούσματα του κοροναϊού να έχουν ξεπεράσει παγκοσμίως τα 350.000, είναι πλέον δυνατόν να γίνουν κάποιες συγκρίσεις σε σχέση με το πόσο ραγδαία είναι η εξάπλωση της μόλυνσης σε κάθε χώρα.

Οι Financial Times συγκέντρωσαν τα δεδομένα από κάθε χώρα και τα προβάλλουν σε ένα διάγραμμα

Το σημείο έναρξης, κάτω αριστερά, αποτελεί τη μέρα που κάθε χώρα ανακοινώνει το δέκατό της θάνατο.

Όπως φαίνεται 10 μέρες μετά την ανακοίνωση του δέκατου θανάτου, η Ιταλία, η Ισπανία και η Βρετανία είχαν περισσότερους νεκρούς σε σχέση με την Κίνα.

Εντυπωσιακή είναι η πορεία της Ιαπωνίας, του Χονγκ Κονγκ, της Σιγκαπούρης και της Νότιας Κορέας, οι οποίες κάνοντας από νωρίς τεστ σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού περιόρισαν τόσο τα κρούσματα όσο και τον αριθμό των νεκρών.

Με αστερίσκο, φαίνεται η μέρα που αποφασίστηκε lockdown στις χώρες όπου εφαρμόστηκε αυτό το μέτρο.

Η σύγκριση με τις άλλες χώρες – Σε καλό σημείο η Ελλάδα

Σε μεγαλύτερη εικόνα που περιλαμβάνει περισσότερες χώρες, απομονώνεται κάθε χώρα σε σχέση με το παραπάνω γράφημα.

Το σημείο έναρξης, κάτω αριστερά, αποτελεί τη μέρα που κάθε χώρα ανακοινώνει το εκατοστό της κρούσμα.

Όσο πιο ανηφορική είναι η γραμμή της κάθε χώρας, τόσο πιο ανεξέλεγκτη η εξάπλωση του ιού.

Η Ελλάδα μέχρι στιγμής παρουσιάζει καλή εικόνα: Αν και στην αρχή ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων είναι απότομος, πιο μετά σταθεροποιείται σε σχέση με χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Από το παραπάνω διάγραμμα προκύπτουν μερικά πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

  • Στις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται κατά περίπου 33% τη μέρα, ένδειξη ότι χώρες όπως η Ισπανία για παράδειγμα μπορεί να αντιμετωπίσουν προκλήσεις ανάλογες με αυτές που αντιμετωπίζει η Ιταλία.
  • Χώρες όπως η Τουρκία, το Πακιστάν αλλά και το Λουξεμβούργο, δείχνουν ακόμα πιο απότομη εξάπλωση του ιού μετά την ανακοίνωση του 100ου κρούσματος.
  • Ασιατικές χώρες όπως η Σιγκαπούρη και του Χονγκ Κονγκ που πήραν πιο αυστηρά μέτρα φαίνεται πως κατάφεραν να έχουν μια πιο αργή εξάπλωση των κρουσμάτων στον πληθυσμό.

Μία σημαντική παράμετρος

Φυσικά, τα παραπάνω διαγράμματα δεν μπορούν να είναι εντελώς ακριβή. Διαφορετικό είναι το εύρος των εξετάσεων στον πληθυσμό και το επίπεδο του συστήματος υγείας σε κάθε χώρα.

Επίσης, αρκετές χώρες κρύβουν κρούσματα και θανάτους, όπως οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της νοτιοανατολικής Ασίας.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, το μειονέκτημα της χώρας μας είναι ο πολύ μικρότερος αριθμός κρεβατιών εντατικής θεραπείας – αναλογικα με τον πληθυσμό των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και πιο αργή να είναι η εξάπλωση των κρουσμάτων, το σύστημα υγείας θα βρει τα όριά του πιο σύντομα σε σχέση με άλλες χώρες με καλύτερες υποδομές.

Έπαινοι από το Reuters για τα αυστηρά μέτρα στην Ελλάδα

Πάντως, το πρακτορείο Reuters αναφέρθηκε στη «γρήγορη λήψη μέτρων στην Ελλάδα» σε σχέση με άλλες χώρες.

Στο δημοσίευμα αξιολογείται θετικά η γρήγορη αντίδραση της Ελλάδας, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, με το σταδιακό κλείσιμο από τις 10 Μαρτίου όλων των χώρων δημόσιων συναθροίσεων.

«Σε γενικές γραμμές οι Έλληνες υπάκουσαν στην κυβερνητική οδηγία και παρέμειναν σπίτι, ωστόσο η συμπεριφορά λίγων «επιπόλαιων» που αγνόησαν τις προειδοποιήσεις και κατέφυγαν στα νησιά ή στα εξοχικά τους ανάγκασε την Κυβέρνηση να προβεί σε αυτό το μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού» αναφέρει το Reuters.

Με την επιβολή αυτών των αυστηρών μέτρων τόσο σύντομα σε σχέση με άλλες χώρες, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να περιορίσει τη διασπορά του κοροναϊού και να αποφύγει έτσι την εικόνα της Ιταλίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk