«Θα πρέπει να υπάρξει εκπόνηση και εφαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων και δράσεων για την αστυνόμευση των περιοχών ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα απώλειες περιουσιών κύριους εμπορικούς δρόμους συνέπεια της αναστολής λειτουργίας τους και της αναστάτωση στην καθημερινότητα των πολιτών που μοιραία προκαλούν τα επιβεβλημένα περιοριστικά μέτρα . Αυτό σημαίνει διαρκής καθόλου το 24ωρο περιπολίες και μείωση στο ελάχιστο των δυνάμεων που παραμένουν στα γραφεία».

  Αυτό μνημονεύεται σε δισέλιδο έγγραφο που απέστειλε χθες -18 Μαρτίου- σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και  το οποίο παρουσιάζει «Το Βήμα». Στο έγγραφο  μνημονεύεται η παρουσία αστυνομικών στον Εβρο, ζητείται να ληφθούν μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών από το κορωνοϊό. Επιπλέον  ζητείται από την ΕΛ.ΑΣ να υπάρξουν κινήσεις για την αποφυγή εγκληματικών επιθέσεων στην διάρκεια της παραμονής των πολιτών   στις οικίες τους και με το δεδομένο ότι τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα κι επιχειρήσεις είναι κλειστές. Ακόμη ζητείται να υπάρχει πιστή εφαρμογή των αποφάσεων    ως προς την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων  και τη αποφυγή συναθροίσεων»

    Οπως σημειώνει   στο έγγραφο του ο κ Χρυσοχοΐδης «απευθύνομαι σε όλους σας ενόψει της κορύφωσης της επιδημίας και των αναγκών που καλείται να υπηρετήσει η ελληνική αστυνομία με δεδομένο Μάλιστα ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία πρωτόγνωρη κρίση και δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ασφάλεια ζητήματα που θα αναφανούν στην πορεία . Να λάβουμε επίσης υπόψη ότι διαχειριζόμαστε την προστασία των συνόρων στον Έβρο όπου διαθέτουμε πάνω από χίλιους αστυνομικούς επιπλέον των τοπικών δυνάμεων.  Άρα ένα πρώτο συμπέρασμα είναι η ορθολογική διαχείριση του προσωπικού που είναι πολύτιμο . Αυτό σημαίνει ότι πρώτη προτεραιότητα μας αποτελεί η υγεία των αστυνομικών Όλοι οι κανόνες προστασίας που επιστήμονες συστήνουν για τον γενικό πληθυσμό πρέπει να εφαρμοστούν στο προσωπικό στη διαχείριση μέσων των εγκαταστάσεων γραφείων κρατητηρίων ,  κέντρων κράτησης και γενικά των χωρών εργασία μας. Οι μεγάλες επιχειρησιακές μονάδες πρέπει να προστατευτούν ιδιαίτερα γιατί σε περίπτωση κρουσμάτων κινδυνεύουν περισσότερο».

  Ο υπουργός σημειώνει ακόμη ότι «προτεραιότητα αποτελεί η  προστασία και ασφάλεια των πολιτών και όχι η γραφειοκρατική διεκπεραίωση .Διαχειριζόμαστε μία πρωτόγνωρη κρίση με άγνωστη διάρκεια και απροσδιόριστες επιπτώσεις.  Κατά συνέπεια χρειάζονται βέλτιστος σχεδιασμός και δυνάμεων διαρκής έλεγχος και καθημερινός επανασχεδιασμός όταν και στο βαθμό που απαιτείται απαιτείται ψυχραιμία αξιολόγηση πληροφοριών και συνεργασία στη λήψη αποφάσεων. Πρέπει να υπάρξει εμφανής αστυνόμευση Και περιπολίες της πόλης ώστε να υπάρχει αίσθημα ασφάλειας στους δρόμους με περιορισμένη κίνηση ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες».