Προετοιμασία 5′, Μαγείρεμα 25′

 Υλικά  (για 6 μερίδες)

6 αγκινάρες

2 σκελίδες σκόρδο

Ελαιόλαδο + σπορέλαιο (όσο να καλύπτουν τις αγκινάρες στην κατσαρόλα κατά τα ¾).

Διαδικασία

Πλένουμε καλά τις αγκινάρες και κόβουμε το κοτσάνι. Τις «στριμώχνουμε» βάζοντάς τις σε μια κατσαρόλα με το κοτσάνι κάτω. Βάζουμε 2 σκελίδες σκόρδο και προσθέτουμε λάδι ώστε να τις καλύπτει κατά τα ¾ (μισό σπορέλαιο και μισό ελαιόλαδο).

Ανάβουμε το μάτι και ψήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά (ίσα να βράζει) για 25′. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Τραβάμε τα φύλλα (αφαιρούνται πολύ εύκολα). Με ένα κουταλάκι αφαιρούμε το τριχωτό μέρος της καρδιάς και σερβίρουμε τις αγκινάρες με συνοδευτικό της αρεσκείας μας. Μπορείτε να επιλέξετε ένα ή και όλα τα παρακάτω:

  1. Μαγιονέζα με βρασμένο κρόκο

Βράζουμε 5 αβγά να γίνουν σφιχτά. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε μια κουταλιά μουστάρδα, χυμό ½ λεμονιού, 1 κ.σ. ξίδι και τους 5 βρασμένους κρόκους. Χτυπάμε καλά με το σύρμα και προσθέτουμε σιγά-σιγά 200 ml ελαιόλαδο και 100 ml ηλιέλαιο. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε κατά βούληση αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού.

  1. Λαδόξιδο με τουρσιά

Χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ 50 ml ξίδι, 150 ml ελαιόλαδο, 1 κ.γλ. μουστάρδα. Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και στο τέλος αγγουράκι τουρσί, ραπανάκι τουρσί και κάππαρη τουρσί (όλα ψιλοκομμένα). Ανακατεύουμε.

  1. Πικάντικη σάλτσα με πιπεριές και αμύγδαλο.

Ψήνουμε στο γκριλ 4 πιπεριές Φλωρίνης μέχρι να μαυρίσουν και τις ξεφλουδίζουμε για να φύγει το μαύρο. Καβουρδίζουμε 100 γρ. αμύγδαλο φιλέ. Σε ένα ξύλο κοπής, ψιλοκόβουμε τις πιπεριές, 1 σκελίδα σκόρδο και το αμύγδαλο. Προσθέτουμε 20 ml ξίδι, μπόλικα φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα, πιπέρι καγέν και καπνιστή πάπρικα.