Η συζήτηση των νομοσχεδίων θα γίνεται εφ΄εξής στη Βουλή με μικρότερο αριθμό βουλευτών. Δεν θα ανοίγει δηλαδή κατάλογος ομιλητών, αλλά οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα αποφασίζουν για περιορισμένο αριθμό βουλευτών, οι οποίοι και θα τοποθετούνται.

Ο φόβος για την εξάπλωση του κορωνοϊού έκανε τη Βουλή να πάρει μέτρα. Τι είδους; Θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε να μην βρίσκονται και οι 300 στην αίθουσα της Ολομέλειας, αλλά θα καλούνται αλφαβητικά ή ανά περιφέρειες σε ομάδες των είκοσι ή τριάντα ατόμων που ο ένας θα αφήνει απόσταση ενός μέτρου από τον άλλο. Ούτε χειραψίες, ούτε αγκαλιές, ούτε μπουνιές, ή αγκωνιές ούτε φιλιά.

 

Ετσι οι εργασίες της Βουλής συρρικνώνονται αφού είναι αδύνατον να κλείσει το Κοινοβούλιο ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία προκύπτει ανάγκη για άμεσες και έκτακτες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Η πρώτη επίσημη πρεμιέρα λειτουργίας της Βουλής με περιορισμένο αριθμό βουλευτών θα γίνει την Παρασκευή, στις 11 το πρωί, κατά την ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Θα την παρακολουθήσουν μόνον 35 από τους 300 βουλευτές και στα θεωρεία της Ολομέλειας δεν βρίσκονται ούτε διπλωμάτες, ούτε δικαστικοί, ενώ περιορισμένη να είναι και η αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου που θα την ορκίσει.

Να σκεφτείτε, ακόμα και οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες θα χρειαστούν να έχουν προσκλήσεις για να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία της νέας Πρόεδρου της Δημοκρατίας από τα θεωρεία της Βουλής.

 

***

Ακόμα η Βουλή θα αναστείλει πλήθος συνεδριάσεων επιτροπών, θα περιορίσει τις συνεδριάσεις τους στα απολύτως απαραίτητα και κυρίως μόνο στις συνεδριάσεις οι οποίες θα αφορούν σε νομοθετικό έργο. Παράλληλα, θα περιοριστούν οι επισκέψεις. Ήδη εδώ και λίγες ημέρες η Βουλή δεν δέχεται επισκέψεις από σχολεία και ΚΑΠΗ, ενώ από σήμερα εξωτερικούς επισκέπτες δεν δέχεται ούτε η Βιβλιοθήκη του Κοινοβουλίου, ενώ και στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες έχει δοθεί «άτυπη» οδηγία να περιοριστεί ο αριθμός ατόμων που προσκαλούνται στη Βουλή.