Σε μαζική προμήθεια δακρυγόνων κι άλλων χημικών προχωρά η ΕΛ.ΑΣ μετά τη διαπίστωση ότι κάθε ημέρα στον Εβρο ρίχνονται 700-1000 τέτοιου είδους υλικά για την αποτροπή εισβολής προσφύγων που ωθούνται στην χώρα μας από το καθεστώς Ερντογάν.

Με το δεδομένο ότι η ρίψη δακρυγόνων από τις 30 περίπου διμοιρίες  των ΜΑΤ που βρίσκονται στην παραμεθόριο περιοχή της Θράκης , αποτελεί πλέον το μοναδικό όπλο «άμυνας» της χώρας στις απόπειρες εισόδου αλλοδαπών.

Ηδη παρατηρούνται σχετικές ελλείψεις στα αποθέματα της ΕΛ.ΑΣ και ήδη έχουν ξεκινήσει οι ταχύρυθμες διαδικασίες για την αγορά δεκάδων χιλιάδων διακρυγόνων από εταιρείες από το Ισραήλ , τη Γαλλία , τις ΗΠΑ αλλά και τη Βραζιλία , όπως είχε συμβεί στο παρελθόν.

Ακόμη διερευνάται να δοθούν χημικά κι από αλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν στις αποθήκες τους, για περιπτώσεις επεισοδίων. Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη της χρήση δακρυγόνων από τα ΜΑΤ στον Εβρο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο μέσος όρος χημικών που ρίχνονται από την ΕΛ.ΑΣ σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας δεν ξεπερνούν τα 100 με 200 ενώ σε ορισμένες εκτεταμένες συγκρούσεις στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης είχαν χρησιμοποιηθεί, μερικές ημέρες, περίπου 600-800.

Η ρίψη περισσοτέρων δακρυγόνων στον Εβρο αποδίδεται στο γεγονός ότι η χρήση τους γίνεται σε ανοικτούς, αγροτικούς χώρους κι έτσι μειώνεται η δραστικότητα κι η «αποτελεσματικότητά» τους .

Πάντως, εντυπωσιάζουν τα στοιχεία για το κόστος των ενεργειών, κυρίως της ΕΛΑΣ για την αποτροπή μαζικής εισόδου αλλοδαπών από τα χερσαία σύνορα της χώρας.

Κι αυτό με το δεδομένο ότι η τιμή των δακρυγόνων, των χειροβομβίδων κρότου-  λάμψης κι αλλων υλικών είναι περίποπυ 60-90 ευρώ  το «κομμάτι» κι η χρήση τους σε μία μόνο ημέρα κοστίζει στον φορολογούμενο πολίτη στα 80.000 με 100.000 ευρώ.

Επιπλέον τα έξοδα της παραμονής των 2500  περίπου αστυνομικών (από ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΕΚΑΜ, υπηρεσίες ασφαλείας κλπ) στην περιοχή του Εβρου υπολογίζονται σε 150.000 ευρώ ημερησίως.

Δηλαδή το κόστος αυτών των επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ στο ελληνοτουρκικό μέτωπο προσδιορίζεται στα 300.000-400.000  ευρώ κάθε ημέρα…