Ο Νίκος Μάλλιαρης είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση παλαίμαχου ποδοσφαιριστή. Κατά κάποιο τρόπο δεν έχει εγκαταλείψει ποτέ το τόπι. Απλώς το υπηρετεί με άλλους τρόπους.

Από το 1971 έως το 1973 αγωνίστηκε στον ΠΟ Ψυχικού για το Πρωτάθλημα Αθηνών. Στη συνέχεια και σαν επαγγελματίας αγωνίστηκε στον Εθνικό Αστέρα Καισαριανής (1973 – 1977) και ακολούθως στην Προοδευτική (1977 – 1980) αγωνιζόμενος στο Πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας.

Ηταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΣΑΠ, του συνδικαλιστικού οργάνου των ποδοσφαιριστών, απασχολήθηκε με τα διοικητικά του ποδοσφαίρου, έγινε πρόεδρος στον Αστέρα 2004.  Το 2007 πρωτοστάτησε στην ίδρυση των εν Ελλάδι φίλων της Μπαρτσελόνα, της οποίας αποτελεί και μέλος από τον ίδιο χρόνο. Επίσης, είναι μέλος της πρωτοβουλίας της Ελληνοκαταλανικής φιλίας και από το 2009 μέλος της διεθνούς πρωτοβουλίας «HASTA LA VICTORIA SIEMPRE».

Δεν σταμάτησε όμως να ασχολείται ποτέ με το ποδόσφαιρο. Αυτό που τον απασχολεί περισσότερο από όλα είναι να παρουσιάσει την κοινωνική διάσταση του ποδοσφαίρου να αναδείξει την πολιτισμική του προσφορά μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων. Όπως και έγινε και στις αρχές Φεβρουαρίου στην Κοζάνη. Ο τοπικός Δήμος, με την  Κοβεντάρειο βιβλιοθήκη, την τοπική ποδοσφαιρική- αθλητική κοινωνία και η Πανελλαδική Πρωτοβουλία φίλαθλων ΕΠΙΣΚΥΡΟΝ, οργάνωσαν εκδήλωση μνήμης προς τιμή του αθλητή, εκπαιδευτικού, παιδαγωγού και ενεργού πολίτη Νικόλα Παπαδόπουλου με θέμα: «Αθλητική Λογοτεχνία και η επίδρασή της στη διαμόρφωση Αθλητικού Πολιτισμού».

Παράλληλα εγκαινιάστηκε γωνιά αθλητικού βιβλίου στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη», προσφορά των Φίλων Νικόλα Παπαδόπουλου  και με την ευγενή συνεργασία των εκδοτικών οίκων «Τόπος», «Καστανιώτης», «Ιανός». Στην εκδήλωση μάλιστα παρουσιάστηκαν τα βιβλία:  «Σε τούτα ΄δώ τα μάρμαρα» του πρώην γενικού γραμματέα Αθλητισμού και βορείου Ελλάδας Γιώργου Λυσαρίδη και «Κόμμα αλλάζουμε ομάδα ποτέ ή όταν ο Μίκης Θεοδωράκης συνάντησε το ποδόσφαιρο» του δημοσιογράφου Γιάννη Γεωργάκη. Την εκδήλωση συντόνισε  ο Νίκος Μάλλιαρης, ενώ έδωσαν το παρόν οι ποδοσφαιριστές Γιώργος Κούδας, Νίκος  Χρηστίδης,  Κούλης Αποστολίδης, καθώς επίσης τοπικοί παράγοντες.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, γεννήθηκε στην Καισαρειά Κοζάνης τον Μάιο του1952. Τελείωσε το Βαλταδώρειο Γυμνάσιο και σπούδασε στην Γυμναστική Ακαδημία της Αθήνας. Από μικρός διακρίθηκε για την αγάπη του στον αθλητισμό τον οποίο υπηρέτησε με ήθος και πάθος ως αθλητής, προπονητής, παράγοντας και καθηγητής. Σε ηλικία 16 χρονών φόρεσε τα χρώματα του Λασσάνη Κοζάνης, έπαιξε ποδόσφαιρο ένα χρόνο στη Δάφνη Αθηνών και στη συνέχεια στο Φ.Σ. Κοζάνης όταν αγωνιζόταν στη Β Εθνική. Σταμάτησε αιφνίδια την ποδοσφαιρική του καριέρα όχι όμως και τον αθλητισμό Ανακάλυψε τη δεύτερη μεγάλη του αγάπη, το μπάσκετ, αφήνοντας την σφραγίδα του ως προπονητής σε πολλά σωματεία της Δ. Μακεδονίας, ενώ συνέβαλε στην άνοδο της ομάδας της Σιάτιστας στη Β΄ Εθνική, μια επιτυχία ανεπανάληπτη για την περιοχή. Ως καθηγητής φυσικής αγωγής υπηρέτησε με πάθος τον αθλητισμό για περισσότερα από 30 χρόνια. Υπήρξε σκιέρ, ποδηλάτης, τενίστας, φυσιολάτρης και πολυταξιδεμένος.

Το θέμα είναι όμως τα αποτελέσματα που είχε η συγκεκριμένη εκδήλωση αλλά και το γεγονός ότι αγκαλιάστηκε ιδιαιτέρως από την τοπική κοινωνία. Ο ρόλος του βιβλίου παραμένει αξεπέραστος, ακόμη και σήμερα που επιστήμονες εργάζονται στην κατεύθυνση της δημιουργίας τεχνικής νοημοσύνης, για το λόγο ότι κανένα κομπιούτερ δεν μπορεί να παράξει λογική σκέψη. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της εκδήλωσης με θέμα «Η αθλητική λογοτεχνία και η επίδρασή της στη διαμόρφωση αθλητικού πολιτισμού.

Της εκδήλωσης προηγήθηκε η παράδοση εκατό (100) αθλητικών βιβλίων τα οποία συγκέντρωσαν οι Φίλοι του Νικόλα Παπαδόπουλου σε συνεργασία με τους εκδοτικούς Οίκους «Τόπος», «Καστανιώτης», «Ιανός», προκειμένου να δημιουργηθεί Αθλητική Γωνιά στην Κοβεντάρειο  Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, στην οποία  μπορούν να προσφεύγουν οι φίλοι του αθλητισμού για μελέτη και επιμόρφωση.

Τιμώμενα πρόσωπα ήταν οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές Νίκος Χρηστίδης (πρόσφερε στη βιβλιοθήκη το λεύκωμα για τα 100 χρόνια του Αρη), Κώστας Αϊδινίου, ο πρώην Γ.Γ.Α και πρώην Γ.Γ. Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Λυσαρίδης, ενώ χαιρετισμό έστειλαν οι Κούλης Αποστολίδης,  Λάκης Νικολάου, Γιώργος Κούδας,  Βασίλης Χατζηπαναγής και ο Τέλης Μπατάκης. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν πρωτοφανής για τα δεδομένα της πόλης. Το αμφιθέατρο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης ήταν κατάμεστο.

Οι ηθοποιοί Φώφη Ζαγορίτου και Χάρης Σισμανίδης απέδωσαν τα ποιήματα «Σε έναν βετεράνο ποδοσφαίρου» της Βάσως Ιορδανίδου Κοσμίδου, «Μπαλάντα του απερχόμενου ντριπλέρ του καιρού τούτου» του Ηλία Λάγιου, «Φίλαθλοι Θεσσαλονικείς» του Μίμη Σουλιώτη και «Αγαπημένο μου μπάσκετ» του Κόμπι Μπράιαντ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πασχάλης Παπαδόπουλος, μικρότερος αδελφός του Νικόλα, ο οποίος με αφορμή τη δημιουργία Αθλητικής Γωνιάς στην βιβλιοθήκη, αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το αθλητικό βιβλίο στη διαμόρφωση αθλητικού πολιτισμού τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Στον 21ο αιώνα, το βιβλίο, δεν αποτελεί πάντοτε τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου. Στη χώρα μας οι πωλήσεις είναι ελάχιστες και συχνά δεν καλύπτουν το κόστος έκδοσης.  Οι άνθρωποι του πνεύματος  έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα. Στην Ελλάδα του σήμερα, η  πνευματική φτώχεια είναι ιδιαιτέρως αισθητή στον τομέα της αθλητικής λογοτεχνίας».

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι  «(…) δεκάδες είναι οι ποιητές και λογοτέχνες που ύμνησαν με την πένα τους κατορθώματα αθλητών. Ο Θ. Κοροβίνης πρέπει να αφιέρωσε πολλές ώρες και μέρες για να αποδώσει στο χαρτί το υπέροχο έμμετρο έργο του  «Τρία ζεϊμπέκικα και ένα ποίημα για τον Γιώργο Κούδα». Ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ο Νάσος Βαγενάς, ο Γιάννης Βαρβέρης, ο Θανάσης Βενέτης, ο Αρης Δικταίος, ο Μένης Κουμανταρέας, ο Ηλίας Λάγιος, ο Γιώργος Μαρκόπουλος, ο Δημήτρης Μίγγας, ο Διονύσης Χαριτόπουλος, ο Μάνος Χατζιδάκις και δεκάδες άλλοι καταξιωμένοι έλληνες λογοτέχνες και ποιητές, ύμνησαν το αθλητικό κάλος και τον άθλο, δηλαδή τη στιγμή που ο άνθρωπος ξεπερνάει τα όριά του. (…) Το βιβλίο είναι για το μυαλό, ότι η γυμναστική για το σώμα. ΄΄Η ζωή είναι οι φίλοι που κάναμε και τα βιβλία που διαβάσαμε’’ γράφει ο Μίκης Θεοδωράκης. ‘’Πάντα φαντάζομαι τον παράδεισο ως ένα είδος βιβλιοθήκης΄΄ είπε ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Βιβλίο και βιβλιοθήκη θα έπρεπε να είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου. Η μικρή προσφορά αθλητικών βιβλίων στην Κ.Δ.Β.Κ., στη μνήμη του αδελφού μου, είθε να αποτελέσει αρχή για την αναστροφή του κλίματος και την καλλιέργεια αξιών στη χώρα που γέννησε τον αθλητισμό και η οποία δυστυχώς σήμερα προσκυνάει μόνο τον πρωταθλητισμό, ακόμη κι όταν αυτός επιτυγχάνεται με αθέμιτα μέσα».