Την ώρα που μεγαλώνει η λίστα με τους νεκρούς τούρκους στρατιώτες στη Συρία λόγω της εμπλοκής στις επιχειρήσεις κοντά στον Ιντίμπλ, οι ηγέτες της ΕΕ σε μία προσπάθεια να υπάρξει εκεχειρία μεταξύ των αντίπαλων στρατοπέδων, ζήτησαν τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγει ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του στη βορειοδυτική Συρία .

«Η νέα στρατιωτική επιχείρηση του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων του στην επαρχία Ιντλίμπ, η οποία έχει προκαλέσει μεγάλα δεινά στους αμάχους, είναι απαράδεκτη», κατήγγειλαν σε κοινή τους ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιείται έκτακτη σύνοδος κορυφής.

«Η ΕΕ καλεί τις πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και ζητεί επίμονα από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιτρέψουν την άμεση και χωρίς εμπόδια πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Επιπλέον οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν «μόνιμη εκεχειρία» και «εγγυήσεις για την προστασία των αμάχων».

Τέλος, ζήτησαν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ασχοληθεί με την κατάσταση στη Συρία προκειμένου οι υπεύθυνοι για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «να λογοδοτήσουν».

Σε δεινή θέση ο Ερντογάν

Χθες, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το θάνατο δύο ακόμη τούρκων στρατιωτών στην Ιντλίμπ από αεροπορική επιδρομή.

Το νέο αυτό επεισόδιο είναι βέβαιο ότι τορπιλίζει το διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας για εύρεση διπλωματικής λύσης για την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή, ο οποίος ούτως ή άλλως διεξάγεται με δυσκολία, με την Τουρκία να εξαπολύει συνεχώς απειλές για εισβολή στην Ιντλίμπ.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου δεν δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες και δεν ξεκαθαρίζεται αν η αεροπορική επιδρομή έγινε από δυνάμεις του Άσαντ ή ρωσικές.

Βοήθεια από τις ΗΠΑ ζητά η Τουρκία

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, το Bloomberg μετέδωσε χθες, πληροφορίες ότι η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ την παροχή δύο συστοιχιών πυραυλικών συστημάτων Patriot, στα νότια τουρκικά σύνορα, για να αποκρούσει τις συριακές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στο Ιντλίμπ.