Μπόλικη υπομονή. Όπως προβλέπονταν εξ αρχής. Και κυρίως: Μπόλικη κατανόηση καθώς αυτό που συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει προηγούμενο. Η επιβεβαιωμένη σχέση πολυιδιοκτησίας για τον ΠΑΟΚ και τη Ξάνθη και οι ποινές που προβλέπονται, απειλώντας να αλλάξουν τον… χάρτη του football στη χώρα μας.

Ναι, δεν υπάρχει λόγος ούτε για «κορώνες», ούτε για υπερβολές. Είναι μια πραγματικότητα που απαιτεί μια έντιμη διαχείριση από όλους. Και πρωτίστως από τον Δικέφαλο του Βορρά που οι αποφάσεις του οδηγούν την υπόθεση (εκπροσωπώντας σταθερά και την διοίκηση της Ξάνθης).

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν που φώναζε εδώ και 15 ημέρες για το «σκεπτικό» της απόφασης που δεν έχει στα χέρια του; Ο ΠΑΟΚ που περίμενε το «κατασκευασμένο» έγγραφο της ΕΕΑ για να στείλει το θέμα στα ποδοσφαιρικά όργανα και τέλος πάντων να βρει το δίκιο του (εκείνο που υποστηρίζει πως έχει δίχως ως τώρα να έχει κάνει το παραμικρό για να το αποδείξει). Ο ΠΑΟΚ που… έσκιζε τα ρούχα του και απειλούσε με «εθνικό διχασμό» για την… στημένη ιστορία με τις «πλάτες» της Κυβέρνησης;

Ο ίδιος ΠΑΟΚ αύριο το πρωί πηγαίνει στο Διοικητικό Εφετείο την υπόθεση έχοντας μόλις έναν στόχο. Να κερδίσει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί. Να «μπλοκάρει» την υπόθεση στα συρτάρια, και όχι να την οδηγήσει στην αλήθεια.

Αν δεν είναι αυτή η μεγαλύτερη πράξη επιβεβαίωσης της πολυιδιοκτησίας ποια τελικά μπορεί να είναι;

Το νομικό τιμ του Ιβάν Σαββίδη λοιπόν ούτε θα «ξετινάξει» το πόρισμα της ΕΕΑ, ούτε θα επιτρέψει στους Αθλητικούς Δικαστές να αποφασίσουν την καταδίκη ή την αθώωση του.

Παρά το γεγονός ότι έγκυροι νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο πριν δημιουργηθούν έννομα αποτελέσματα (για παράδειγμα αφαίρεση βαθμών ή κάποια άλλη ποινή) εντούτοις με γνωμοδότηση καθηγητή Πανεπιστημίου αύριο και όλας χτυπά την πόρτα του: Προσφεύγει εκεί για να ακυρώσει το πόρισμα.

Βέβαια, αφού καταθέσει την αίτηση και προσδιοριστεί δικάσιμος η οποία αναμένεται να είναι πολύ μακρινή, το δια ταύτα «παίζεται» στο αυτονόητο αίτημα προσωρινής διαταγής, δηλαδή να μην παραχθούν αποτελέσματα μέχρι να τελεσιδικήσει η αίτηση του για ακύρωση της απόφασης της ΕΕΑ.

Οι προθέσεις όμως δεν αλλάζουν. Η υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο θα πάει στην καλύτερη των περιπτώσεων στα τέλη του χρόνου. Ή και αργότερα, μέσα στο ΄21. Δέκα-δεκαπέντε μήνες και… έχει ο Θεός. Μια ακόμη απόπειρα να πάει η μπάλα στην κερκίδα. Το μόνο που ο Δικέφαλος κάνει με συνέπεια από την αρχή αυτή της ιστορίας.

Εδώ που φτάσαμε όμως το πράγμα δεν είναι τόσο απλό. Γιατί τα ερωτήματα που γεννώνται δεν μπορεί να τα προσπεράσει κανείς ελαφρά την καρδιά.

Πως θα συνεχιστεί το πρωτάθλημα; Θα υπάρχει μια επιβεβαιωμένη περίπτωση «πολυιδιοκτησίας», από την μοναδική αρμόδια επιτροπή, και θα περιμένουμε ένα χρόνο και πέρα για να δούμε αν αυτή η απόφαση μπορεί να ακυρωθεί; Θα υποβιβαστεί για παράδειγμα ο Πανιώνιος ενώ ίσως με την απόφαση των αθλητικών δικαστών θα πρέπει να υποβιβαστεί άμεσα η Ξάνθη;

Οι φωστήρες της Κυβέρνησης άραγε το έχουν καταλάβει αυτό; Δεν το νομίζουμε.

Θα συνεχίσει δηλαδή ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη να είναι κάτω από την ίδια επιχειρηματική ομπρέλα (σύμφωνα με την ΕΕΑ) και θα τελειώσει αυτό το πρωτάθλημα; Αν το πιστεύουν, τότε μπράβο τους γιατί αποδεικνύουν πως «πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού». Η ευθύνη που παίρνουν όμως είναι τεράστια.

Κατά τα άλλα; Με όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνεται και κάτι ακόμη. Ότι ο Δικέφαλος δεν είχε καμία τύχε ούτε μπροστά από τους Αθλητικούς Δικαστές που φυσικά και δεν μπορούν να δικάσουν αυτή την υπόθεση στην «ουσία» τους για λόγους που καταλαβαίνει και ένα μικρό παιδί. Διότι οι Δικαστές δεν έχουν την εξουσία να «ακουμπήσουν» μια υπόθεση που καταρρίπτει τα «προσωπικά δεδομένα», που θέλει ανοιχτή γραμμή με τράπεζες και εφορίες, που μπορεί να ανοίξει «λογαριασμούς» παραγόντων, που θα στείλει τρεις-τέσσερις διαφορετικές Κυπριακές εταιρίες (!!!!) ενώπιον τος.

Και όσοι επιμένουν να μιλούν για την ΕΠΟ, τον πειθαρχικό κώδικα και τις εξουσίες που προσφέρει; Μια απαραίτητη υπενθύμιση. H εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ με απόφαση της τον Ιούλιο 2019 ανακοίνωσε ότι αφαιρεί την Πολυιδιοκτησία από τους κανονισμούς της ΕΠΟ γιατί δεν είναι δίκη της αρμοδιότητα της αλλά της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού προβλεπόμενη μόνο στον αθλητικό νόμο.