Δεν έχει τέλος το δράμα των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, οι οποίοι πασχίζουν καθημερινά για την επιβίωσή τους, ζώντας υπό άθλιες συνθήκες, μέσα στον χειμώνα.

Στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, στη Χίο, περίπου 4.650 πρόσφυγες, ο ένας στοιβαγμένος πάνω στον άλλον, προσπαθούν να καταφέρουν να αντέξουν το κρύο, καίγοντας ότι βρουν μπροστά τους για να ζεσταθούν –ακόμα και πλαστικά μπουκάλια και σακούλες, ενώ γύρω τους το σκηνικό συνοδεύουν «βουνά» από σκουπίδια.

Σε νέο του ρεπορτάζ για το προσφυγικό, το Al Jazeera, φιλοξενεί στην προσωπική ιστορία του Sabr al-Kolak, ενός 30χρονου Παλαιστίνιου από τη Γάζα, ο οποίος έπειτα από τέσσερις προσπάθειες, κατάφερε να φτάσει στην Ελλάδα.

Ωστόσο δεν ήταν προετοιμασμένος τι τον περίμενε στη Χίο.

«Δε βλέπουμε μέλλον»

Ο ίδιος περιγράφει στο AJ τις πρώτες μέρες στη ΒΙΑΛ, όταν έπρεπε να περάσουν βδομάδες για να κάνει το πρώτο του μπάνιο ενώ αδυνατούσε να φάει το φαγητό, για το οποίο περίμενε ώρες στην ουρά.

Οι καθημερινοί καυγάδες στους οποίους έγινε μάρτυρας πρόσθεταν κάτι λίγο ακόμα στο προσωπικό του δράμα.

«Τα προβλήματα εδώ έχουν πολλαπλασιαστεί ενώ δε βλέπουμε μέλλον μπροστά μας» λέει στο AJ ο Sabr al-Kolak, ένας από τους 36.000 πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Το ρεπορτάζ κάνει αναφορά και στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού, το οποίο αποσκοπεί στη μείωση των προσφυγικών ροών και την αύξηση των επιστροφών, με στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών.

Στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνονται και οι κλειστές δομές που, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, θα έχουν αυστηρούς κανόνες για τις μετακινήσεις των προσφύγων.

«Οι πρόσφυγες θα λαμβάνουν μια κάρτα εξόδου για ελεγχόμενη έξοδο, ενώ οι δομές θα παραμένουν κλειστές κατά τη νύχτα» σημείωσε ο Πέτσας.

Το καμπ της ΒΙΑΛ φιλοξενεί τόσο κόσμο, που πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες ζουν σε αυτοσχέδιες κατασκευές στα χωράφια που περιβάλλουν την εγκατάσταση, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ.

Οι κάτοικοι των στρατοπέδων και των ανθρωπιστικών ομάδων δήλωσαν στο Al Jazeera ότι ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών στο νησί είναι πιθανόν υψηλότερος από τον επίσημο αριθμό.

Οι συνθήκες δε βελτιώνονται

«Αν δείτε τα νησιά, το γεγονός ότι χιλιάδες μένουν σε μικρές σκηνές, ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι οικογένειες, και οι περισσότεροι από αυτούς είναι Σύροι και Αφγανοί, θα δείτε ότι είναι μια δύσκολη περίοδος» αναφέρει στο AJ ο Boris Cheshirkov ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα.

Ο θυμός των ντόπιων αυξάνεται όλο και περισσότερο κάθε μέρα, ενώ οι πρόσφυγες και οι μετανάστες διαμαρτύρονται ζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και περισσότερα δικαιώματα.

Την Παρασκευή, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάλεσε την Ελλάδα να «εντείνει τις προσπάθειές της» για την αποσυμφόρηση πέντε νησιών του Αιγαίου.

Τα ακροδεξιά πογκρόμ

Μιλώντας στο AJ ο Γιάννης Στεβής, δημοσιογράφος με έδρα τη Χίο, εξέφρασε τη δικιά του ανησυχία, πως οι ακροδεξιές ομάδες είναι πιθανό να εκμεταλλευτούν την οργή των κατοίκων.

«Αυτή τη στιγμή η προσφυγική κρίση βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο» αναφέρει.

«Αρκεί μόνο μιας σπίθα ώστε να συμβεί ότι συνέβη και στη Λέσβο» λέει, αναφερόμενος στα «τάγματα εφόδου» κατά των προσφύγων.

Στη Χίο, η κατάσταση έφτασε στο «κόκκινο», με τους ντόπιους στο Χαλκείο, το χωριό δίπλα στη ΒΙΑΛ, να εξοργίζονται απέναντι στην – όπως το αντιλαμβάνονται- αδράνεια της κυβέρνησης.

Στις 4 Νοεμβρίου, οι χωρικοί μπλόκαραν τον κεντρικό δρόμο προς την ΒΙΑΛ, μπλοκάροντας την είσοδο σε εργαζόμενους των ΜΚΟ, ζητώντας το κλείσιμό του ΚΥΤ.

Για τους πρόσφυγες, η κύρια ανησυχία τους είναι το να παραμένουν ζεστοί.

«Οι άνθρωποι ασφυκτιούν εδώ», δήλωσε ο al-Kolak. «Θέλουμε να συνεχίσουμε [το ταξίδι]. Δεν έχει σημασία, αρκεί να έχουμε ζωή και δουλειά».