«Η Θεοτόκος είναι η ελπίδα πάντων των Χριστιανών» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος (φωτογραφία) από τον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου στα Μυκονιάτικα, όπου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά την Υπαπαντή του Κυρίου. Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην εορτή και στα ονόματα της Παναγίας, αλλά και στην προσφορά της προς το ανθρώπινο γένος κάνοντας παράλληλα σύγκριση με το πρόσωπο της πρωτόπλαστης Εύας. Τόνισε πως πρόκειται για δύο μορφές που ανταποκρίνονται με διαφορετικό τρόπο στο κάλεσμα του Θεού. «Η Εύα πλάστηκε από τα χέρια του Θεού και ζούσε προνομιακά στον Παράδεισο, αλλά επαναστάτησε και βρέθηκε απέναντι από τον Παράδεισο χάνοντας την κοινωνία που είχε με τον Θεό, ενώ η Παναγία μεγάλωσε στη Ναζαρέτ, σε έναν χώρο δύσκολο. Και όμως, μέσα σε αυτόν τον χώρο αποκαλύφθηκε ο Αρχάγγελος και δεν της είπε εύκολα λόγια. Εκείνη ταράχτηκε, αλλά δεν αρνήθηκε. Γι’ αυτό οι γενεές των ανθρώπων κάθε φορά που θα ακούν την ιστορία της Εύας θα λένε “ουαί τη αθλία”, ενώ κάθε φορά που θα ακούν την ιστορία της Παναγίας θα λένε “Μακαρία, Ευλογημένη”».

■■■

Ο… troubleshooter της κυβέρνησης είναι ο Αδωνις

Ξεχωριστή αναφορά στον Αδωνι Γεωργιάδη έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε το πρωί στο Ριάντ με τον υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Majid bin Abdullah Al Qasabi. Σημείωσε χαρακτηριστικά (η συζήτηση έγινε στα αγγλικά) χαμογελώντας ότι είναι ο «troubleshooter», αυτός δηλαδή που… πυροβολεί εναντίον των προβλημάτων, λύνει τα προβλήματα για τους επενδυτές. «Η στιγμή είναι κατάλληλη και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε την ευκαιρία με εσάς, τις ομάδες σας και τις δικές μας ομάδες, να συζητήσουμε τους επόμενους μήνες, με κάθε λεπτομέρεια, όλες τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται» είπε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση και πρόσθεσε: «Μαζί μας βρίσκεται ο Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, επικεφαλής της οικονομικής διπλωματίας, και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδης, που είναι ένα πρόσωπο επιφορτισμένο να λύνει προβλήματα, όταν υπάρχουν οποιουδήποτε τύπου δυσκολίες με ξένες επενδύσεις».

■■■

Οι διάλογοι του Πρωθυπουργού με τους υπουργούς για τον κορωνοϊό

Το τελευταίο διάστημα, δεν περνά ούτε μια μέρα που ο Πρωθυπουργός δεν επικοινωνεί με μια πλειάδα υπουργών για να ρωτήσει τι γίνεται με τον κορωνοϊό. Για παράδειγμα, μαθαίνω ότι τηλεφωνεί στον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή και τον ρωτά: «Τι γίνεται με τις πτήσεις;». Ακόμα και όταν βρέθηκε στη Σαουδική Αραβία ρώτησε για τις πτήσεις. Κυρίως, μαθαίνω ότι ενδιαφέρεται για την πτήση της China Air, τη μοναδική πτήση που έρχεται Ελλάδα (απευθείας) από την Κίνα. Ο κ. Καραμανλής του είπε ότι έχουν τοποθετηθεί θερμικές κάμερες στο αεροδρόμιο και ελέγχουν εάν έχουν ή όχι πυρετό οι επιβάτες και όχι μόνον οι εκ Κίνας επιβάτες.

■■■

Αλλάζουν οι διοικήσεις λεωφορείων και Μετρό

Αφού έγινε παραπάνω λόγος για τον υπουργό Μεταφορών κ. Καραμανλή, σας πληροφορώ ότι τελευταίως πύκνωσαν οι συναντήσεις του με την ισχυρή κυρία του Υπερταμείου. Ο λόγος για την Ουρανία (Ράνια) Αικατερινάρη, πρώην αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλο της ΔΕΗ επί κυβέρνησης Σαμαρά και κόρη της πρώην βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ και μετέπειτα της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξυροτύρη, η οποία τοποθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και παρέμεινε επικεφαλής του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας. Ο λόγος των συχνών συναντήσεων; Αλλάζουν όλες οι διοικήσεις των λεωφορείων και Μετρό. Να σημειώσω εδώ ότι ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής του τραμ παραμένει ανενεργό. Να επισημάνω τέλος ότι για να υπάρξει αλλαγή διοικήσεων (σύμφωνα με τον νόμο) θα πρέπει να συμφωνήσει και το Υπερταμείο.

■■■

«Θεωρώ ότι ο χειρισμός που έγινε για το ποδόσφαιρο δεν ήταν ο καλύτερος»

Επικριτικός ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ζητήματα του ποδοσφαίρου και στα όσα έχουν γίνει εμφανίστηκε ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην κοπή της πίτας της τοπικής ΝΟΔΕ Καβάλας. Αναλυτικότερα, μιλώντας σε «γαλάζιο» ακροατήριο, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων με νόημα: «Σέβομαι την αγάπη του οπαδού για την ομάδα, ακόμη και την αρρωστημένη αγάπη, γιατί κι αυτή μια μορφή αγάπης είναι, κι όλοι έχουμε στοιχεία αρρωστημένης αγάπης για την ομάδα μας, αλλά δεν θα διαλυθεί η χώρα εξαιτίας αυτής της αγάπης. Και είναι κακό να βγαίνουν προς τα έξω δηλώσεις περί διχασμού της χώρας στα δύο».

■■■

Οταν συστήνεις ψυχραιμία στον… Πρωθυπουργό

Και κάτι ακόμα για τον υπουργό Αμυνας. Ακούγοντας τους διαλόγους που ο ίδιος αποκάλυψε σε τηλεοπτική μετάδοση (σε κοπή πίτας) με τον Πρωθυπουργό για το τουρκικό ερευνητικό σκάφος που έπλεε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, μου ήρθε αμέσως στο μυαλό ότι ίσως να είναι ο μοναδικός υπουργός που συστήνει σε Πρωθυπουργό… ψυχραιμία. Συνήθως οι πρωθυπουργοί συστήνουν σε υπουργούς να είναι ψύχραιμοι.

■■■

Μαζική ερώτηση γαλάζιων βουλευτών

Μου λένε ότι υπήρξε μια αναταραχή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ όταν ξαφνικά εμφανίστηκε ερώτηση 25 συνολικά βουλευτών προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για το θέμα των Θρησκευτικών. Ο γενικός γραμματέας της ΚΟ Σταύρος Καλαφάτης συμβούλευσε τους βουλευτές να αποσύρουν την ερώτηση λέγοντάς τους ότι εάν θέλουν να κάνουν ερώτηση πρώτα να ενημερώσουν την αρμόδια υπουργό και εν συνεχεία ας κάνει ο καθένας βουλευτής ξεχωριστά και όχι και οι 25 μαζί: «Τι είμαστε, αντιπολίτευση;» έλεγε. Οπως και να ‘χει το πράγμα η ερώτηση των 25 βουλευτών αποσύρθηκε.

■■■

Κουίζ

Ποιον πολιτικό αποκαλούν στη Βουλή dead man walking;