Προετοιμασία 20’ Αναμονή 30’ Ψήσιμο 50’

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1 κιλό χοιρινό καρέ με δέρμα και κόκαλο

1 κλαράκι δεντρολίβανό

1 κλαράκι φασκόμηλο

3 κλαράκια θυμάρι

½ κ.σ χοντρό αλάτι

2 πορτοκάλια

Για τη σάλτσα

70 γρ. ζάχαρη

Μισό πορτοκάλι

½ λεμόνι,  τον χυμό

200 ml χυμό πορτοκάλι

30 ml ρούμι

400 ml σπιτικό ζωμό κοτόπουλο ή από βιολογικό κύβο

1 κουταλιά σούπας κορν φλάουρ

1κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ζητάμε από το χασάπη να αφαιρέσει το κόκαλο που ενώνει τις μπριζόλες στο κάτω μέρος και με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε το δέρμα να δημιουργήσουμε ρόμβους..

Ψιλοκόβουμε τα φύλλα από τα μυρωδικά και προσθέτουμε μισή κουταλιά χοντρό αλάτι. Τρίβουμε με τα χέρια μας το μείγμα στο κρέας από όλες τις πλευρές. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για  τουλάχιστον μισή ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C.

Με ένα μαχαίρι, αφαιρούμε την φλούδα από τα πορτοκάλια και την κρατάμε στην άκρη.  Κόβουμε τα πορτοκάλια σε φέτες των 2 εκ. και τις στρώνουμε στο ταψί. Βάζουμε πάνω τους το κρέας και ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 165 βαθμούς C και ψήνουμε για ακόμη 20 λεπτά.

Σε ένα κατσαρολάκι με νερό που βράζει, ζεματάμε τις φλούδες πορτοκαλιού για 10’ και πετάμε το νερό (για να ξεπικρίσουν). Τις ξεπλένουμε και τις ψιλοκόβουμε.

Σάλτσα

Σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία βάζουμε την ζάχαρη. Καρφώνουμε σε ένα πιρούνι το μισό πορτοκάλι και ανακατεύουμε με αυτό (βγάζει τα έλαια του) τη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια σκούρα καραμέλα. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τον χυμό πορτοκαλιού, το ρούμι και τον ζωμό κοτόπουλου και αφήνουμε να βράσουν.

Μόλις μειωθεί  στα δύο τρίτα, αραιώνουμε μία κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ σε λίγο νερό και το προσθέτουμε στη σάλτσα. Ανακατεύουμε και σουρώνουμε. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη φλούδα και μία κουταλιά μαρμελάδα πορτοκάλι.

Βγάζουμε το ταψί με το κρέας από το φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά. Σερβίρουμε το κρέας και το περιχύνουμε με τη σάλτσα.