Αποκάλυψη

Μία φωτογραφία ανέδειξε το μοιραίο λάθος στην πτώση του ελικοπτέρου με 3 νεκρούς στον Πόρο

Η αβλεψία του πιλότου στην προσγείωση του ελικοπτερου στον Γαλατά, «κλειδί» στο τραγικό συμβάν της 21ης Αυγούστου . Τα άγνωστα στοιχεία της έρευνας και η επιβεβαίωση του «Βηματος της Κυριακής».

Μια φωτογραφία που προσκομίσθηκε από μία κάτοικο του Γαλατά, τον περασμένο Νοέμβριο, στην Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων έδωσε οριστικές απαντήσεις -όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα» – για την αιτία της συντριβής του ελικοπτέρου Agusta A109 το μεσημέρι της 21ης Αυγούστου 2019 στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πόρου και Τροιζηνίας.

Από την πτώση του σκοτώθηκαν ο χειριστής του ελικοπτέρου και δύο ρώσοι επιχειρηματίες που μόλις είχαν επιβιβασθεί σε αυτό.

Το ατύχημα αποδίδεται πλέον στην πρόσκρουση του ελικοπτέρου στα ηλεκτροφόρα καλώδια, χωρίς να διαπιστώνεται οποιοδήποτε μηχανικό πρόβλημα.

Η πρόσκρουση οφείλεται σε λάθος του πιλότου, ο οποίος για πρώτη φορά προσγειωνόταν στο «παράτυπο» ελικοδρόμιο του Γαλατά. Κι αυτό, παρότι αρχικά υπήρχαν λανθασμένες αναφορές ότι «είχε κατευθυνθεί εκεί πολλές φορές και φοβόταν τα καλώδια».

Επιπλέον ευθύνες επιρρίπτονται στους υπευθύνους της εταιρείας που δεν φαίνεται να τον ενημέρωσαν για την ύπαρξη των καλωδίων στην περιοχή, ενώ παρουσιάστηκαν κι αλλα παρεμφερή προβλήματα στις εντολές από τους υπευθύνους της εταιρείας.

Στη φωτογραφία αποτυπώνεται η διαδικασία προσγείωσης του ελικοπτέρου (σσ. όταν βρισκόταν σε αυτό μόνο ο άτυχος πιλότος) από την ανατολική πλευρά του ελικοδρομίου, την οποία απέφευγαν οι άλλοι πιλότοι που γνώριζαν την ύπαρξη των ηλεκτροφόρων συρμάτων και προσγειώνονταν από δυτικά.

Αυτός μάλιστα ήταν ο λόγος που η κατοικος του Γαλατά θεώρησε ως «περίεργη» την διέλευση του ελικοπτέρου από εκείνο το σημείο που ήταν κοντά στο σπίτι της, και τράβηξε την φωτογραφία.

Στο εν λόγω οπτικό υλικό φαίνεται λοιπόν, το ελικόπτερο να περνά μερικά εκατοστά κάτω απο τα ηλεκτροφόρα καλώδια και τα οποία δεν πρόσεξε ο πιλότος , γιατι όπως προκύπτει από την ανάλυση της φωτογραφίας, κοιτούσε προς τα κάτω. Κι αυτό λόγω πιθανόν της προσήλωσής του για τη σωστή προσέγγιση του ελικοδρομίου, το οποίο δεν γνώριζε.

Ετσι, αφού παρέλαβε τους δύο ρωσους επιχειρηματίες απογειώθηκε προς το ίδιο σημείο όπου αυτή τη φορά δεν στάθηκε τυχερός όπως στην προσγείωση και κατέπεσε στα καλώδια με αποτέλεσμα την πτώση και τον θάνατο όλων των επιβαινόντων του ελικοπτέρου.

Τα καλώδια της ΔΕΗ, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες του ελικοπτέρου, χτύπησαν το στροφείο του κεντρικού έλικα και διέλυσαν την πάνω πλευρά του, ενώ ο έλικας κατέπεσε.

Η ανάλυση ενός άγνωστου βίντεο που υπάρχει από την στιγμή του ατυχήματος αναδεικνύει ότι οι εκρήξεις που υπήρξαν οφείλονται στις ταλαντώσεις και την επαφή των ηλεκτροφόρων καλωδίων όταν κατέπεσε επάνω τους το ελικόπτερο.

Η μηχανή του ελικοπτέρου στάλθηκε από τεχνικούς σε ειδικά εργαστήρια στο Πόρτσμουθ, στη Μ. Βρετανία, για να βρεθεί αν υπήρξε οποιαδήποτε βλάβη, με αρνητικά αποτελέσματα.

Σημειώνεται ότι το τωρινό πόρισμα της Επιτροπής Διερευνησης του τραγικού συμβάντος επιβεβαιώνει ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk