Νέα ερωτηματικά για  το παρασκήνιο και την «κρυφή πλευρά» της δράσης δεκάδων αστυνομικών ανακύπτουν από τον φάκελο που σχημάτισαν οι αξιωματικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ για την βιαοπραγία αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ σε βάρος 11χρονου στο Zεφύρι αλλά κι από την σύλληψη δύο ενστόλων (ο ένας υπηρετεί στη ΔΙΑΣ, ο άλλος σε περιοχη της νότιας Αθήνας) για διακίνηση ναρκωτικών. Την ίδια ώρα διαπιστώνεται ότι σε πολλές υπηρεσίες αιχμής της ΕΛ.ΑΣ -όπως αυτή της δίκυκλης αστυνόμευσης- υπάρχουν προβλήματα ορθής διοίκησης σε τοπικό επίπεδο και απλοί αστυνομικοί ή αξιωματικοί που έχουν υποπέσει σε σοβαρά αδικήματα παραμένουν στην θέση  τους.

 Δράστης της επίθεσης -στις 25 Ιανουαρίου-  σε βάρος του 11χρονου ήταν ένας 30χρονος αστυνομικός που συμμετείχε  σε τετραμελή ομάδα ΔΙΑΣ που είχε κληθεί σε περιοχή του Ζαφειρίου, μετά απο αναφερόμενο περιστατικό κλοπής σε ΙΧ. Ο 30χρονος αστυνομικός  είχε κατηγορηθεί ότι στις 2 Ιουλίου 2016 είχε ξυλοκοπήσει αναίτια έναν 32χρονο ομογενή από το Καζακστάν σε διάρκεια ενός συνήθους αστυνομικού ελέγχου. Ο εν λόγω αστυνομικός φέρεται να είχε ζητήσει από τον 32χρονο να σταματήσει το όχημα στο οποίο επέβαινε με μια συγγενή του, κι επειδή αυτός καθυστέρησε φέρεται να τον κτύπησε. Η υπόθεση κατέληξε στα δικαστήρια όπου ο εν λόγω αστυνομικός φέρεται -σύμφωνα με την μεταγενέστερη ενημέρωση που είχαν οι επιτελείς της Κατεχάκη- απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες ενώ υπήρξε και σχετική αρχειοθέτηση της ΕΔΕ που είχε διαταχθεί.

Ομως για την συμπεριφορά του 30χρονου φαίνεται να διατυπώνονται άλλα ερωτηματικά , σε σχέση και με το χαστούκι που έριξε στον άφωνο 11χρονο στο Μενίδι. O εν λόγω αστυνομικός φέρεται στις 27 Φεβρουαρίου 2018 μαζί με αλλους τρείς αστυνομικούς της ομάδας  ΔΙΑΣ (δεν πρόκειται για τους ενστόλους που κατηγορήθηκαν για το πρόσφατο περιστατικο) να είχε σταματήσει ΙΧ στην οδό Παναγίας Γρηγορούσης στο Ζεφύρι . Στο εν λόγω όχημα επέβαιναν ένας 19χρονος που δεν είχε άδεια οδήγησης κι ένας 13χρονος. Ο τελευταίος  φέρεται -σύμφωνα με καταθέσεις αστυνομικών- να είπε στον ένστολο που κατηγορείται τώρα για το χαστούκι ότι «μπάσταρδε δεν θα μου λες εμένα τι θα κάνω». Ακολούθως στο σημείο εσπευσαν συγγενείς των δύο προσαχθέντων που φέρεται να καθύβριζαν τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ ενώ κατήγγειλαν ότι ο 30χρονος αστυνομικός «τράβηξε το αυτί» του 13χρονου.

Ο εν λόγω ανήλικος του περιστατικού πριν από έναν χρόνο, είναι συγγενής του 11 χρονου που κτυπήθηκε από τον ίδιο αστυνομικό προ τριημέρου στο Ζεφυρι!

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες η πλευρά του 30χρονου αστυνομικού όπως κι άλλοι ένστολοι διατύπωναν την άποψη ότι «πιθανόν ο 13χρονος που τον καθύβρισε και του οποίου φέρεται να τράβηξε το αυτί πριν ενα χρόνο, ήταν ο ίδιος που βρέθηκε μπροστά του πριν από λίγα 24ωρα!»  Κι έτσι επιχειρήθηκε με την λογική «βεντέτας με ανήλικο» να δικαιολογηθεί η συμπεριφορά του οξύθυμου ενστόλου. Ακόμη ο 30χρονος αστυνομικός φέρεται να κτύπησε τον 11χρονο γιατί τον θεώρησε -χωρίς ουσιαστικό λόγο- ως ύποπτο της κλοπής στο ΙΧ .  Σημειώνεται ότι σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ που είχε αποκαλύψει πριν από 10 ημέρες «Το Βήμα της Κυριακής» υπάρχει χαρακτηριστική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση 300 περίπου ΕΔΕ που διατάσσονται κάθε χρόνο κι η οποία οδηγεί στην ατιμωρησία και  παράταση της δράσης αστυνομικών με βίαιη συμπεριφορά κλπ. Ακόμη σημαντικά ερωτηματικά προσκαλεί η ανυπαρξία ελέγχου σε αξιωματικούς της ΔΙΑΣ που έχουν και σε αυτούς αποδοθεί ότι έχουν κτυπήσει συναδέλφους τους ότι δίνουν λανθασμένες εντολές. Χωρίς ωστόσο να λαμβάνονται μέτρα εναντίον τους…

 Σημειώνεται τέλος ότι στη δικογραφία για την διακίνηση κοκαϊνης και κάνναβης από δύο αστυνομικούς, μνημονεύεται κι η ενδεχόμενη εμπλοκή ενός ακόμη αξιωματικού της ΕΛΑΣ