«Ο προτεινόμενος εκλογικός νόμος συμβάλει στην εμπέδωση ενός νέου δικομματισμού, έστω και μικρότερου σε σχέση με το παρελθόν» είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Με το επιχείρημα αυτό ο υπουργός Εσωτερικών υπερασπίστηκε το εκλογικό νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι η ύπαρξη δικομματισμού είναι «θετικό για τη δημοκρατία μας».

«Αν στόχος του κ. Τσίπρα είναι να κερδίσει τις εκλογές και να ξαναγίνει πρωθυπουργός, αυτός ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να τον ικανοποιεί» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωρικάκος εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «στην πραγματικότητα τον ικανοποιεί».

Σε ότι αφορά την κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Τάκης Θεοδωρικάκος υποστήριξε ότι «ο κ. Τσίπρας έχει την υποχρέωση να ισορροπήσει με όσους στο κόμμα του έχουν εμμονές με την απλή αναλογική».

Σε ότι αφορά την ρητορική του κ. Τσίπρα πως «η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε προοδευτικές κυβερνήσεις συνεργασίας» ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την δυνατότητα να συζητήσει με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ωστόσο «ο κ. Τσίπρας προτίμησε τον κ. Καμμένο».

«Τι σας εμπόδισε τότε να κάνετε πράξη αυτό που τώρα προτείνετε στον ελληνικό λαό; Ο εκλογικός νόμος; Όχι. Σας εμπόδισε η στρατηγική του κ. Τσίπρα να διασπάσει αυτό το χώρο» είπε με νόημα ο κ. Θεοδωρικάκος.

Απευθύνθηκε μάλιστα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντάς τους ότι «θα έπρεπε εσείς να ζητάτε λογαριασμό για αυτή την απόφαση του κ. Τσίπρα».

Σεναριολογία

Ο κ. Θεοδωρικάκος διέψευσε τα σενάρια πρόωρων εκλογών κάνοντας λόγο για «σεναριολογία» που «καλλιεργεί ο ίδιος ο κ. Τσίπρας».

«Ο κ. Τσίπρας φοβάται τις βουλευτικές εκλογές. Τρέμει από τις δημοσκοπήσεις.

Χρησιμοποιεί τις πρόωρες εκλογές ως ένα πιθανό σενάριο για να καταλαγιάσει τις εσωτερικές αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ. Όσο φοβούνται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, κλείνουν τα στόματα» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε παρωχημένη αντιδεξιά ρητορεία το σχέδιο Τσίπρα για κυβερνήσεις συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων και υπογράμμισε πως «πρόωρες εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν. Ότι λέει ο Μητσοτάκης το εννοεί».

Σε ότι αφορά τη ρύθμιση για το μπόνους που εμποδίζει τη δημιουργία εκλογικού συνασπισμού κομμάτων –για την οποία ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ κατέθεσαν ένσταση αντισυνταγματικότητας- ο κ. Θεοδωρικάκος κοιτώντας προς τα έδρανα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε: «Υπάρχει κανείς με τον οποίο μπορείτε να κατέβετε μαζί στις επόμενες εκλογές;»

Τέλος, ο κ. Θεοδωρικάκος απαντώντας στην κριτική του κ. Τσίπρα περί αξιοπιστίας τόνισε ότι «αξιόπιστη κυβέρνηση, η αυτοδύναμη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αξιόπιστη για τη συνολική πολιτική της, ιδιαίτερα για τη μεσαία τάξη. Η χτεσινή επίθεση Τσίπρα είναι άσφαιρη. Κανείς δεν ξεχνά υπερφορολόγηση…

Αξιόπιστη ήταν και η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, κυβέρνηση συνεργασίας, γιατί είχε συνεκτικό πλαίσιο».

«Αξιόπιστες κυβερνήσεις είναι αυτές που εφαρμόζουν την πολιτική για την οποία έχουν εκλεγεί. Είτε είναι αυτοδύναμες είτε συνεργασίας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι κυβέρνηση και κρίθηκε η αναξιοπιστία του, λέγοντας πως «δεν ανήκει στο χώρο της πολιτικής παρθενείας».

«Οι συγκλίσεις για τη δική μας παράταξη δεν είναι τακτικισμός. Η σύγκλιση είναι αναγκαία σε μια περίοδο που η χώρα απειλείται με ωμό τρόπο από τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις. Ο πατριωτισμός όλων εδώ στη βουλή δεν αμφισβητείται από κανέναν. Υπάρχει ένα πλαίσιο –με εξαίρεση το ΚΚΕ- συναινέσεων που μπορεί να επεκταθεί περισσότερο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κάνει ότι μπορεί  περισσότερο» κατέληξε ο κ. Θεοδωρικάκος.