Επιστολή – μήνυμα προς την Άγκυρα από τον Πομπέο στον Μητσοτάκη

«Στηρίζουμε την ευημερία, την ασφάλεια» διαμήνυσε ο Πομπέο ο οποίος τάσσεται κατά της κλιμάκωσης των εντάσεων στην Αν. Μεσόγειο και υπέρ του διαλόγου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών αλλά και του Διεθνούς Δικαίου

Κατά της κλιμάκωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και του διαλόγου, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου τάσσεται με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Μάικ Πομπέο. Η επιστολή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών συνιστά σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα και αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς σε αυτή αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «παραμένουν δεσμευμένες στην υποστήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδος» – έκφραση που φέρνει στη μνήμη την επιστολή που είχε αποστείλει τη δεκαετία του 1970 ο Χένρι Κίσιντζερ στον τότε έλληνα υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μπίτσιο, όταν και πάλι η τουρκική προκλητικότητα είχε «χτυπήσει κόκκινο».

Δείτε εδώ την επιστολή Πομπέο

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του, η οποία έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου εντός του Σαββατοκύριακου, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και παραμένουν σταθερές στην πεποίθησή τους ότι όσοι έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο θα έπρεπε να επιδιώξουν λύσεις μέσα από ειρηνικά μέσα, σύμφωνα με το Άρθρο 33 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και να απέχουν από κάθε πράξη ή διακήρυξη που θα ήταν προκλητική. Δεν χρειαζόμαστε μία κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, αλλά αντίθετα ειλικρινή διάλογο που θα οδηγήσει σε αποτελέσματα που θα σέβονται το διεθνές δίκαιο».

Στο κείμενο της επιστολής, που αποτυπώνει και τη στενή επαφή Μητσοτάκη – Πομπέο, αναγνωρίζεται επίσης ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδος σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια, καθώς και το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων μετά και την αναθεώρηση της διμερούς αμυντικής συμφωνίας (MDCA).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk