«Είμαστε φιλειρηνιστές, ήρθαμε εδώ στην Ελλάδα για να συζητήσουμε για την ειρήνη» δήλωσε, έξω από τη Βουλή, ενώ ετοιμαζόταν να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ (φωτογραφία). Τι ήρθε να κάνει όμως στην Ελλάδα ο λίβυος στρατάρχης; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολούσε πολλούς στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

***

Πρώτα απ’ όλα να σας ενημερώσω ότι το αεροσκάφος που μετέφερε τον στρατάρχη στην Ελλάδα (ένα ιδιωτικό δικινητήριο) κατέθεσε κανονικά σχέδια πτήσεως, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της διεθνούς αεροπλοΐας. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως μου έλεγε ανώτατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, το αεροσκάφος του θα είχε αναγνωριστεί από ελληνικά μαχητικά.

Κάποιες πληροφορίες που υπήρχαν σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά πρωινάδικα ότι δήθεν το αεροσκάφος του Χαφτάρ το συνόδευσαν τιμητικά στο FIR Αθηνών δύο F-16 ουδόλως ευσταθούν. Ο στρατάρχης δεν είναι αρχηγός κράτους, δεν αναγνωρίζεται το καθεστώς του από τον ΟΗΕ (και την ΕΕ) και αυτός ήταν και ο λόγος που δεν στήθηκε ούτε κόκκινο χαλί, ούτε υπήρξε κατά την υποδοχή του στρατιωτικό άγημα. Αλλωστε και ο Πρωθυπουργός τον δέχτηκε στη 40λεπτη συνάντηση που είχε μαζί του στο πολιτικό του γραφείο στη Βουλή και όχι στο Μέγαρο Μαξίμου.

***

Η σούπα και τα παϊδάκια

Εδώ θέλω να σημειώσω και τούτα: Από την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λιβύη αναπτύχθηκε μια φιλική σχέση ανάμεσα στον ισχυρό άνδρα που ελέγχει τα περισσότερα εδάφη στη Λιβύη και του έλληνα υπουργού Εξωτερικών. Μάλιστα, όπως μαθαίνω, τη νύχτα της Πέμπτης που ο κ. Χαφτάρ έφθασε στην Αθήνα, ο κ. Δένδιας τον προσκάλεσε για φαγητό (του Λίβυου του αρέσουν τα παϊδάκια), πλην όμως, αφού ευχαρίστησε τον κ. Δένδια, του είπε πως ήταν πολύ κουρασμένος. Μαθαίνω πάντως ότι ο Λίβυος είχε παραθέσει γεύμα στον κ. Δένδια όταν ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τη Λιβύη. Και τι γεύμα; Μια νοστιμότατη σούπα. Ετσι δεν πρέπει να αποκλειστεί το γεγονός της ανταπόδοσης του γεύματος αυτού (είτε με παϊδάκια είτε με κάτι άλλο) προτού ο Χαφτάρ αναχωρήσει από την Ελλάδα. Πάντως όσοι εδώ στην Ελλάδα τον συνάντησαν και συνομίλησαν μαζί του έλεγαν πως «είναι ωραίος τύπος».

***

Ακύρωση των παράνομων μνημονίων

Πάμε τώρα στην ουσία του θέματος: Ο… νυχτερινός επισκέπτης Χαλίφα Χαφτάρ έφθασε το βράδυ της Πέμπτης στην Αθήνα αιφνιδιαστικά και κάτω από άκρα μυστικότητα για λόγους ασφαλείας. Η επίσκεψή του στην Αθήνα θεωρείται ότι στέλνει πολλαπλά μηνύματα τόσο στην Αγκυρα όσο και στο Βερολίνο, όπου θα γίνει και η ομώνυμη διάσκεψη την Κυριακή για τη Λιβύη. Στη συνάντηση που είχε με τον κ. Δένδια του ζητήθηκε να συμμετάσχει εποικοδομητικά στη διάσκεψη του Βερολίνου. Συγκεκριμένα ο υπ. Εξωτερικών είπε: «Είχαμε μια μακρά συνομιλία με τον στρατάρχη Χαφτάρ για όλα τα θέματα. Την κατάσταση στη Λιβύη, τη διάσκεψη στο Βερολίνο και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και στη γύρω περιοχή. Επιθυμούμε κατάπαυση πυρός, απομάκρυνση των μισθοφόρων και ακύρωση των παράνομων μνημονίων. Το ευτυχές είναι ότι ο Χαφτάρ συμφώνησε σε όλα τα παραπάνω. Του είπα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη είτε με δυνάμεις για να υπάρξει ανακωχή, είτε με βοήθεια για άρση του εμπάργκο όπλων. Ολα τα παραπάνω αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού. Θέλουμε να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα».

***

Τα μέτρα ασφαλείας

Πέραν των διπλωματικών, η ανησυχία των αρχών ασφαλείας για την παραμονή του Χαφτάρ σε ελληνικό έδαφος είναι τεράστια. Αστυνομικά μέτρα είχαν ληφθεί σε ακτίνα 5 τουλάχιστον χιλιομέτρων από την πλατεία Συντάγματος ενώ στην προσπάθεια συνδράμουν και οι γαλλικές υπηρεσίες. Αυξημένη παρακολούθηση υπήρχε σε διαμερίσματα όπου διαμένουν μετανάστες, καθώς η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, στην οποία συμμετέχουν σκληροί τζιχαντιστές, έχει σημάνει διεθνή συναγερμό.

***

Ποιος τελικά υπηρετεί τους κολεγιάρχες;

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, αν και το ενδιαφέρον ήταν στο ότι για πρώτη φορά εφαρμόζεται η διασύνδεση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ με την αξιολόγησή τους, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης επέλεξε να «σηκώσει» μια διάταξη που αφορά την αναγνώριση πτυχίων και προσόντων που έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό, ή από ιδρύματα του εξωτερικού, προκειμένου κάποιος να προσληφθεί στη δημόσια εκπαίδευση. Ακούγοντας τον προκάτοχό της να τη «στολίζει» με διάφορα, τύπου «υπηρετείτε τους κολεγιάρχες» και άλλα συναφή, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως πέρασε στην «αντεπίθεση». Αφού αποκάλυψε πως οι Βρυξέλλες μάς έχουν στείλει προειδοποιητική επιστολή για παράβαση του ενωσιακού δικαίου και γι’ αυτό και απαιτείται η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, θύμισε στον ΣΥΡΙΖΑ τα έργα και τις ημέρες του στο Παιδείας, καθώς – σύμφωνα με την Κεραμέως – μέχρι το 2018 έκαναν ακριβώς αυτό που εισηγείται σήμερα η ΝΔ και για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, τάχα επαναστατεί! Η υπουργός παρουσίασε μάλιστα και ΦΕΚ για προσλήψεις επί ΣΥΡΙΖΑ με τα κριτήρια που σήμερα στηλιτεύουν.

***

Στo Διδυμότειχο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμά του. Το Σάββατο θα μεταβεί στο Διδυμότειχο για να παραστεί στον εορτασμό του πολιούχου της πόλης Αγίου Αθανασίου και στην έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του Διδυμότειχου και την ενσωμάτωση του Εβρου στον εθνικό κορμό. Ακόμα προγραμματίζεται και μια επίσκεψη στο Ισραήλ.