Η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ και η έναρξη της μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ήταν τα δώρα του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2020, τονίζοντας το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση του προϋπολογισμού για τη μεσσαία τάξη και τους μισθωτούς.

«Ο Προϋπολογισμός δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για την μεσαία τάξη και για τους μισθωτούς. Ξέρω ότι μέχρις στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στο βαθμό που θα περίμεναν», παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αυτό αλλάζει.

«Καθώς, μήνα τον μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες», υπογράμμισε.

Τις θετικές αυτές εκπλήξεις ο πρωθυπουργός έκανε προς το τέλος της ομιλίας του κορυφώνοντας την αγωνία εάν θα επιβεβαιώσει τις διαρροές που είχαν γίνει νωρίτερα.

Προϋπολογισμός κοινωνικής φροντίδας και ανάπτυξης

Ο προϋπολογισμός του 2020 συνδυάζει δύο βασικά χαρακτηριστικά: κοινωνική φροντίδα και ανάπτυξη τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας τις θετικές συνέπειες που θα έχουν για την οικονομία και την κοινωνία τα μέτρα και οι δράσεις που προβλέπονται στον προϋπολογισμό, αλλά και το «όραμα» για την οικονομία και την κοινωνία που ενσωματώνει αυτός ο προϋπολογισμός.

«Είχα δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνω», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας αναλυτική αναφορά στο μέχρι τώρα έργο της κυβέρνησης.

Ο προϋπολογισμός, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων, αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου.

Όπως σημείωσε ο προϋπολογισμός «δεν περιλαμβάνει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα, αλλά αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού», προσθέτοντας ότι αυτή ακριβώς τη συνέπεια λόγων και έργων επιβραβεύουν οι πολίτες.

Αρετή που δεν είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως φρόντισε να ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός, που εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, που μιλώντας νωρίτερα από το βήμα της Βουλής κατηγόρησε μεταξύ αλλων την κυβέρνηση για «απάτες» σχετικά με τα όσα προεκλογικά υποσχέθηκε για την οικονομία, τη μεσαία τάξη, αλλά και τα εθνικά θέματα.

«κ. Τσίπρα δεν είστε ανιχνευτής απάτης, αλλά παραγωγός»

Επιστρατεύοντας τις γνώσεις του στην ψυχολογία ο πρωθυπουργός είπε ότι εάν κρίνει κανείς την ομιλία του κ. Τσίπρα διαπιστώνει ότι βρίσκεται ακόμη στο πρώτο στάδιο αυτό του θυμού σε ότι αφορά τη διαχείριση της ήττα του. Οπως εξήγησε ο πρωθυπουργός υπάρχουν πέντε στάδια: άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, καταθλιψη, αποδοχή. «Είστε ακόμη στο στάδιο του θυμού. Έυχομαι να φτάσετε στην αποδοχή χωρίς να περάσετε από τα άλλα στάδια».

Σχολιάζοντας δε τα όσα είπε περί απάτης της κυβέρνησης της ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός είπε σε αυστηρό τόνο «κ. Τσίπρα, είστε παραγωγός απάτης όχι ανιχνευτής».

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού 2020, του πρώτου της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, έκλεισε τη συζήτηση και τώρα ξεκινά η ονομαστική ψηφοφορία, η οποία λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.