Το νέο κέντρο διαχείρισης της κυκλοφορίας & οδικής ασφάλειας της Περιφέρειας Αττικής εγκαινίασε ο Γιώργος Πατούλης

«Η Περιφέρεια Αττικής περνάει στην νέα εποχή ψηφιακής διακυβέρνησης και δίνει το στίγμα ότι προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των πολιτών», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης

«Η Περιφέρεια Αττικής περνάει στην νέα εποχή ψηφιακής διακυβέρνησης και δίνει το στίγμα ότι προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των πολιτών», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, εγκαινιάζοντας το νέο σύγχρονο κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας και οδικής ασφάλειας της Περιφέρειας στην πλατεία Αμερικής, παρουσία του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Πιερρακάκη.

Το κέντρο θα έχει 24ωρη και αδιάκοπη εικόνα της κυκλοφορίας στην Αττική, θα εποπτεύει τα αντλιοστάσια στις υπόγειες σήραγγες και τους κόμβους φωτεινής σηματοδότησης, θα διαχειρίζεται τις πινακίδες πληροφόρησης και θα δίνει σήματα στην ΓΑΔΑ για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας στους δρόμους.

«Αυτό είναι η Αρχή μιας αμφίδρομης σχέσης συνεργασίας για τη ψηφιακή διακυβέρνηση και την ηλεκτρονική κατάθεση δικαιολογητικών και την ηλεκτρονική παραλαβή πιστοποιητικών από τους πολίτες της Αττικής» ανέφερε ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στον Υπουργό επισημαίνοντας ότι το κέντρο αποτελεί ένα μόνο κρίκο στην αλυσίδα των έργων που θα δρομολογήσει η Περιφέρεια για τη βελτίωση των συνθηκών οδικής ασφάλειας αλλά και την διευκόλυνση των μετακινήσεων των πολιτών.

«Δημιουργήσαμε μέσα σε λίγους μόλις μήνες ένα υπερσύγχρονο κέντρο που αναβαθμίζει την οδική ασφάλεια και σε άμεση συνεργασία με την Τροχαία έχει καθοριστικό ρόλο στην διαχείριση της κυκλοφορίας και την επίλυση του έντονου κυκλοφοριακού προβλήματος της Αττικής. Επιπλέον το νέο κέντρο μας θα έχει ουσιαστικό ρόλο στην άμεση ενημέρωση των χρηστών του οδικού δικτύου της Αττικής μέσω των ηλεκτρονικών πινακίδων πληροφόρησης με μηνύματα για την οδική ασφάλεια αλλά και την πολιτική προστασία, επί 24ώρου βάσεως 365 μέρες το χρόνο. Ο κρατικός μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής  βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση. Τα δεδομένα του κέντρου αξιοποιούνται από τους συγκοινωνιολόγους μας για τη δημιουργία μελετών σκοπιμότητας και την υλοποίηση έργων υποδομής που έχουν πραγματικά ανάγκη πολίτες της Αττικής» ανέφερε ο κ. Πατούλης.

Στη χρήση των ανοιχτών δεδομένων που προέρχονται από το Κέντρο αναφέρθηκε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. «Σήμερα εγκαινιάζουμε και κάτι πολύ ευρύτερο: αλλαγή στη φιλοσοφία και τη συνέργεια που θα αναπτύξει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την Περιφέρεια Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό, με τη δημοσιοποίηση από την πλευρά της Περιφέρειας ανωνυμοποιημένων δεδομένων από την κίνηση στους δρόμους, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής του πολίτη και την σχέση του με το κράτος. Χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες και ανοιχτά δεδομένα θα βελτιώσουμε τις ζωές των συμπολιτών μας», ανέφερε στον χαιρετισμό του.

Ανοίγοντας αυτά τα δεδομένα, δημιουργείται ένα οικοσύστημα χρήσης γύρω τους. Έτσι, ερευνητές και επιχειρηματίες έχουν τη δυνατότητα χρήσης των δεδομένων και αξιοποίησής τους για τη δημιουργία νέων εφαρμογών που θα διευκολύνουν –στην προκειμένη περίπτωση- την κίνηση και την κυκλοφορία στους δρόμους της Αττικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητα των πολιτών.

Ποιοι είναι οι σκοποί του κέντρου

1) Η παρακολούθηση της κυκλοφορίας και η υποδοχή των αιτημάτων των πολιτών για θέματα οδικής ασφάλειας έτσι ώστε έπειτα από αξιολόγηση από τους συγκοινωνιολόγους και τους μηχανικούς να πραγματοποιούνται οι απαραίτητες παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο.

2) Η παρακολούθηση του Φόρτου των κεντρικών οδικών αρτηριών της Αττικής, των συνθηκών που μπορεί να προκαλέσουν τροχαίο ατύχημα και η άμεση επικοινωνία με την Τροχαία έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή και ασφαλής κυκλοφορία των οχημάτων.

3) Η διάθεση των πληροφοριών του κέντρου, τόσο στην Ελληνική Αστυνομία για την ασφάλεια των πολιτών, όσο και στους ενδιαφερόμενους επιστήμονες για έρευνα και συγκοινωνιακές μελέτες.

4) Η αναβάθμιση της Πλατείας Αμερικής μιας περιοχής που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα καθώς το κέντρο ενισχύει την αστυνόμευση της περιοχής και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, ενώ παράλληλα βελτιώνει τις υποδομές του τοπικού οδικού δικτύου από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του.

5) Παρακολουθεί τους φωτεινούς σηματοδότες όλης της Αττικής επί 24ωρου βάσεως, 365 μέρες το χρόνο και επεμβαίνει άμεσα σε περίπτωση βλάβης.

6) Παρακολουθεί τη στάθμη υδάτων στις υπόγειες οδικές σήραγγες.

7) Έχει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση μαθητών και φοιτητών για την οδική ασφάλεια και τη βιώσιμη κινητικότητα καθώς είναι διαθέσιμο για επίσκεψη από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της Αττικής.

8) Αποτελεί κομβικό σημείο επικοινωνίας της Περιφέρειας Αττικής για θέματα οδικής ασφάλειας και συντονισμού των δράσεων στην Αττική και άμεση εποπτεία παραβάσεων σε κόμβους που η κυκλοφορία ρυθμίζεται από φωτεινή  σηματοδότηση.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk