Προετοιμασία 20΄

Αναμονή τουλάχιστον 3 ώρες

Υλικά (για 8 – 10 μερίδες)

200 γρ. μπισκότα τύπου digestive

100 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο

2 κουτ. σούπας κακάο

450 γρ. κουβερτούρα 50% – 55% κακάο, ψιλοκομμένη

150 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες

1 ξύλο κανέλα

250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

40 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα (καθαρό βάρος)

Διαδικασία

Λιώνουμε σε ένα μπρίκι το βούτυρο, σε χαμηλή θερμοκρασία, προσέχοντας να μην κάψει. Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο μούλτι και τα αδειάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το κακάο, το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε να βραχούν καλά τα τρίμματα των μπισκότων. Ντύνουμε το εσωτερικό μέρος μια φόρμας (22 εκ.) με λαδόκολλα και ρίχνουμε εκεί το νοτισμένο μπισκότο. Το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της φόρμας και το πιέζουμε προς τα κάτω με ένα κουτάλι ή με τα χέρια μας μέχρι να δημιουργηθεί μια συμπαγής, ισόπαχη βάση.

Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα σε ένα ανοξείδωτο μπολ. Ρίχνουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε το ξύλο κανέλας. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και αποσύρουμε όταν κοχλάσει ελαφρώς το γάλα. Αφαιρούμε την κανέλα και αδειάζουμε το γάλα πάνω από την κουβερτούρα. Περιμένουμε λίγο να λιώσει ελαφρώς η κουβερτούρα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή κουτάλα μέχρι να έχουμε μια λεία και γυαλιστερή σάλτσα σοκολάτας. Ενσωματώνουμε σιγά-σιγά το γιαούρτι, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα.

Απλώνουμε την κρέμα πάνω από τη βάση της τούρτας και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες. Την ξεφορμάρουμε προσεκτικά και πασπαλίζουμε τη μισή επιφάνεια με φιστίκια Αιγίνης.