Ενα τετ-α-τετ για την άμβλυνση των διαφορών: ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται σήμερα τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για να του εξηγήσει τι εννοεί λέγοντας ότι η Ατλαντική Συμμαχία βρίσκεται σε κατάσταση «εγκεφαλικού θανάτου», λίγες ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής του οργανισμού την επόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα υποδεχθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον Νορβηγό για συνομιλίες μίας ώρας, μετά το πέρας των οποίων οι δύο άνδρες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Δείτε επίσης:

Στις 7 Νοεμβρίου, οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσαν παγκόσμιο σοκ. «Αυτό που ζούμε είναι ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ», δήλωνε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Economist.

Είχαν προηγηθεί δύο σημαντικά γεγονότα που αφορούσαν δύο σημαντικά μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αποφασίσει αιφνιδίως την αποχώρηση των στρατιωτικών τους δυνάμεων από την Συρία, χωρίς να ενημερωθούν οι σύμμαχοι. Στην συνέχεια, η Τουρκία πραγματοποιούσε στρατιωτική επέμβαση στην βόρεια Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων, αιχμή του δόρατος στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και συμμάχων των δυτικών δυνάμεων.

«Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός στην στρατηγικής σημασίας απόφαση των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ και είμαστε μάρτυρες μίας επίθεσης άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας, σε μία ζώνη όπου διακυβεύονται συμφέροντά μας , χωρίς συντονισμό», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η ηχηρή του παρέμβαση-προειδοποίηση καταγγέλθηκε από την Ουάσινγκτον και την Αγκυρα, αλλά έβγαλε από τον λήθαργο την Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Τότε, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν «για να καταλάβει καλύτερα το μήνυμά του και τις αιτίες που βρίσκονται πίσω από την κριτική του».

Ηλεκτροσόκ

Σύμφωνα με την γαλλική προεδρία, η συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών θα αφορά «τον καλύτερο τρόπο για να θιγούν κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής τα βασικά θέματα που απασχολούν το ΝΑΤΟ: ενίσχυση της ενότητας της Συμμαχίας, συντονισμός των ενεργειών των συμμάχων, τήρηση των θεμελιωδών δεσμεύσεων της Συνθήκης της Ουάσινγκτον και η αύξηση των ευθυνών των Ευρωπαίων στην Συμμαχία».

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα συνομιλήσει με πολλούς άλλους ηγέτες μέχρι την σύνοδο κορυφής, ενώ θα έχει διμερείς συναντήσεις με την άφιξή του στο Λονδίνο, όπου θα είναι παρόντες ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Στο μεταξύ, η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ φρόντισε να απαγγείλει ένα εγκώμιο για το ΝΑΤΟ, που εγγυάται «την ελευθερία και την ειρήνη» εδώ και 70 χρόνια, εν μέρει «χάρις στους αμερικανούς φίλους μας». «Προς το παρόν, η Ευρώπη δεν μπορεί να υπερασπισθεί μόνη της τον εαυτό της» και «είναι σημαντικό…να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες», δήλωσε ενώπιον των γερμανών βουλευτών.

Στο Στρασβούργο, η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ δεν είναι ανταγωνιστικές , αλλά συμπληρωματικές δυνάμεις.

Στο Παρίσι σημειώνεται ότι πολλοί συμμερίζονται τις απόψεις του Εμανουέλ Μακρόν και ότι με τις δηλώσεις του ξεκίνησε μία συζήτηση για την «αύξηση της υπευθυνότητας των Ευρωπαίων».

Αυτό που προκάλεσε αντιδράσεις είναι η μέθοδος, ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας που θέλησε να προκαλέσει ένα ηλεκτροσόκ, δήλωσε διπλωματική πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ