Oυσιαστικές ευκαιρίες και σημαντικές προοπτικές διανοίγονται για την Ελλάδα με την εμβληματική αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης με την Κίνα, που κορυφώθηκε με την επίσκεψη του Kινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα.

Είναι από τις σπάνιες φορές που η επίσκεψη ενός ηγέτη μεγάλης δύναμης δεν περιορίζεται στις καθιερωμένες εθιμοτυπικές φιλοφρονήσεις, σε κούφιες γενικολογίες και αόριστες υποσχέσεις για κάποιες επενδύσεις, κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά συνοδεύεται από σημαντικές συμφωνίες.

Για τον λόγο αυτό, το πέρασμα του Κινέζου προέδρου από τη χώρα μας δεν θα το θυμόμαστε μόνο για τους κλειστούς δρόμους και την ταλαιπωρία που προκάλεσε στους κατοίκους του πολύπαθου κέντρου των Αθηνών, αλλά για το γεγονός ότι έβγαλε ειδήσεις. Και η εξέλιξη αυτή δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε συμπτωματική, αλλά αποτελεί το επιστέγασμα προσεκτικής και επιμελούς προετοιμασίας των συναντήσεων αυτών και από τις δύο πλευρές και αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα.

Η ενίσχυση της κινεζικής παρουσίας στην Ελλάδα αποτελεί για το Πεκίνο μακρόπνοη στρατηγική επιλογή μείζονος σημασίας, η οποία έχει δρομολογηθεί με αφετηρία την επένδυση της Cosco. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2005 η Κίνα έχει επενδύσει στην Ελλάδα 7,5 δισ. ευρώ, περισσότερα από κάθε άλλη χώρα.

Τη στρατηγική αυτή επιλογή έρχεται να βεβαιώσει η χθεσινή υπογραφή 16 συμφωνιών – τις οποίες πρώτο περιέγραψε το «Βήμα» – και οι οποίες διατρέχουν όλο το φάσμα της οικονομίας: Ενέργεια, τράπεζες, τρόφιμα και τουριστική βιομηχανία.  Δηλωτικό του κινεζικού ενδιαφέροντος για την ανακάμπτουσα εγχώρια οικονομία – πέραν όλων των άλλων – είναι και τα όσα διημείφθησαν κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας ανάμεσα στον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργο Ζαββό, και κινέζους τραπεζίτες και επενδυτές.

Από τη συνάντηση αυτή προκύπτει ότι η Bank of China, η οποία απέκτησε άδεια λειτουργίας στη χώρα μας, εντοπίζει τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα και γενικότερα για την ελληνική οικονομία. Κινέζοι επιχειρηματίες εκδήλωσαν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε μεταλλευτικές και κατασκευαστικές εταιρείες, σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, τουριστικές εγκαταστάσεις μεγάλης εμβέλειας καθώς και για την αγορά τροφίμων.

Επιπλέον, η Ελλάδα και η Κίνα συμφώνησαν να προωθήσουν την επένδυση ύψους 600 εκατ. ευρώ της COSCO Shipping στον Πειραιά, ενισχύοντας τον ρόλο του ως διαμετακομιστικού κόμβου εμπορίου ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη. Αξίζει εδώ να θυμίσουμε ότι οι Κινέζοι, στο πλαίσιο των σχεδιασμών τους για την ανάπτυξη του «νότιου θαλάσσιου διαδρόμου», έχουν χαρακτηρίσει το λιμάνι του Πειραιά ως την «κεφαλή του δράκου» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις τους με την Ελλάδα.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν άλλη μία ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, ενώ δεν αποκλείεται να αποτελέσουν το έναυσμα για την εκδήλωση χειροπιαστού επενδυτικού ενδιαφέροντος και από άλλες μεγάλες χώρες- κυρίως ευρωπαϊκές – οι οποίες μέχρι τώρα περιορίζονται μόνο στα λόγια.