Ο Παναθηναϊκός δεν είχε ένα καλό, αμυντικά, ξεκίνημα στον τελικό του Final Four της Euroleague κι αυτό βόλεψε πολύ τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Με απρόσμενο σκορ από τον Εντιαγέ που πέτυχε τους πρώτους οκτώ πόντους τους, οι «μπλανκος» έφτιαξαν εξ αρχής μια διαφορά της τάξεως το 7-8 πόντων, την οποία διατηρούσαν σταθερά σε όλη την πρώτη περίοδο.

Ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να κρατηθεί κοντά, αλλά μετά το 27-22 στο 8′, στριμώχτηκε αρκετά. Το τρίτο φάουλ του Ναν και τα υψηλά ποσοστά των παικτών του Ματέο στην επίθεση δημιούργησαν μια διψήφια απόσταση μεταξύ των δυο ομάδων (32-22).

Οι 36 πόντοι παθητικό ήταν πάρα πολλοί για την ομάδα του Αταμάν που έψαχνε απαραιτήτως αμυντική συνέπεια για να αντιστρέψει τους ρόλους. Ο Σλούκας ήταν κεφάτος κι όταν η άμυνα άρχισε να γίνει πιο αποδοτική, η ελληνική ομάδα κατόρθωσε να «τρέξει» ένα πολύτιμο 10-2.

Το 41-27 έγινε 43-37, τη στιγμή που ο Λεσόρ κέρδιζε τις μάχες στη ρακέτα από τον Πουαριέ. Η προσθήκη του Γκραντ στην εξίσωση βελτίωσε κι άλλο την εικόνα του Παναθηναϊκού που όταν πήρε σκορ κι από τον Βιλντόσα έφτασε στο -1 (46-45).

Πρόβλημα αποτέλεσαν τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ, που συνδυαστικά με διαδοχικά τρίποντα των Μούσα (13π) – Καμπάτσο (10π) διαμόρφωσαν το 54-47 πριν από την τελευταία επίθεση του πρώτου μισού. Μια επίθεση που τελείωσε με buzzer beater σουτ του Σλούκα από μέση απόσταση για το -5 (54-49).

Πρώτοι σκόρερ του Παναθηναϊκού στο πρώτο μισό οι Σλούκας και Λεσόρ με 11 πόντους. 6 ασίστ για 6 λάθη οι πράσινοι, τη στιγμή που η Ρεάλ έχει 11-3 και τον Μούσα να οδηγεί με 13 πόντους.