Επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με την οποία επιβεβαιώνει ότι αποδέχεται την παράταση που προσφέρει η ΕΕ μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2020, απέστειλε ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ζητώντας ωστόσο από τις Βρυξέλλες να καταστήσουν σαφές ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω παράταση για το διαζύγιο, πέραν της 31ης Ιανουαρίου.

Ο Τζόνσον επαναλαμβάνει στην επιστολή ότι αναγκάστηκε να ζητήσει την παράταση, καθώς δεν είχε άλλη επιλογή, σύμφωνα με το νόμο που τον ανάγκαζε να την ζητήσει, και ότι θα προτιμούσε το κοινοβούλιο να εγκρίνει άμεσα την συμφωνία για την αποχώρηση, αλλά φαίνεται πως δεν θα κάνει κάτι τέτοιο όσο θα έχει την επιλογή μίας επιπλέον καθυστέρησης.

«Δεν έχω καμία διακριτική ευχέρεια βάσει της πράξης νομοθετικού περιεχομένου European Union (Withdrawal) (No. 2) Act 2019, που επιβλήθηκε σε αυτήν την κυβέρνηση παρά τη θέλησή της, να κάνω κάτι άλλο παρά να επιβεβαιώσω την επίσημη συμφωνία της Βρετανίας στην παράταση» λέει χαρακτηριστικά ο Τζόνσον στην επιστολή του.

«Αυτή η ανεπιθύμητη παράταση της παραμονής της Βρετανίας είναι καταστροφική για τη δημοκρατία μας» υπογραμμίζει, προσθέτοντας πως απευθύνει έκκληση στα κράτη μέλη της ΕΕ να καταστήσουν σαφές ότι δεν θα υπάρξει άλλη αναβολή πέραν της 31ης Ιανουαρίου.

Επιβεβαιώνουν οι Βρυξέλλες

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος τύπου της Ενωσης επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ενημέρωσε την ΕΕ ότι αποδέχεται την αναβολή του Brexit έως την 31η Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι η ΕΕ εκκινεί μια διαδικασία 24 ωρών για να εγκρίνει τη νέα ημερομηνία για το διαζύγιο.

«Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε τώρα ότι η Βρετανία συμφωνεί για την αναβολή του Brexit σε μια επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ» είπε ο εκπρόσωπος τύπου του Τουσκ, Πρέμπεν Αμαν.