Αστυνομικές δυνάμεις έφθασαν στη Σάμο με σκοπό να ενισχύσουν τις τοπικές υπηρεσίες στην αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο νησί, μετά τη χθεσινή πυρκαγιά που έκαψε μέρος του καταυλισμού του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην πόλη της Σάμου.

Για τον ίδιο λόγο στη Σάμο μετέβη επίσης ο Πάτροκλος Γεωργιάδης, γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου.

Σε συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Ανατολικής Σάμου, Γιώργου Στάντζου, ζητήθηκε για μια ακόμα φορά η αποσυμφόρηση του νησιού από το μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο που έχουν συγκεντρωθεί, ενώ για σήμερα το βράδυ έχει προγραμματισθεί έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα την αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτων αναγκών που έχει δημιουργηθεί.

Ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση

Εξάλλου, ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί επιρρίπτει στην προηγούμενη κυβέρνηση, ο βουλευτής Σάμου της ΝΔ Χριστόδουλος Στεφανάδης. Συγκεκριμένα σε δήλωση του που διανεμήθηκε στα μέσα ενημέρωσης ο κ. Στεφανάδης αναφέρει:

«Τα τραγικά χθεσινοβραδινά γεγονότα που έγιναν στο νησί μας, επιβεβαιώνουν με το πιο δυσάρεστο τρόπο αυτό το οποίο πολύ καιρό λέγαμε η Νέα Δημοκρατία έλεγε σχετικά με τις επιπτώσεις τις αλόγιστης διαχείρισης του προσφυγικού/ μεταναστευτικού από την προηγούμενη κυβέρνηση, ήταν επόμενο η συσσώρευση τόσων ανθρώπων τόσων ανθρωπίνων ψυχών σε ένα μικρό χώρο να προκαλέσει αυτή την έκρηξη, μια έκρηξη η οποία έχει δραματικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα αλλά και γενικότερα στη ζωή και τις προοπτικές των κατοίκων της Σάμου.

»Πιστεύουμε ότι αυτό θα δώσει ένα έναυσμα για πιο άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, δηλαδή την αποσυμφόρηση του νησιού που έχει υποσχεθεί και υλοποιεί προοδευτικά η Νέα Δημοκρατία και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν καλύτερες εξελίξεις, είμαστε σίγουροι.

»Δυστυχώς βρίσκομαι στη Βουλή, εισηγητής σε ένα νομοσχέδιο υγείας του Υπουργείου Υγείας και δεν μπορώ να είμαι σήμερα στη Σάμο. Πάντως η σκέψη μου είναι μαζί με τους συμπολίτες μου».

Βίντεο – ντοκουμέντο από τα επεισόδια

Βίντεο από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, που εξασφάλισε το GrTimes, παρουσιάζει πως όλα άρχισαν όταν δύο ομάδες προσφύγων, Αφγανών και Σύρων, συναντήθηκαν σε δρόμο του νησιού.

Εντελώς ξαφνικά, άρχισαν να διαπληκτίζονται ενώ δεν έλειψαν και τα αιχμηρά αντικείμενα.

Καταστηματάρχης που βρισκόταν στο σημείο, μόλις αντιλήφθηκε τι συνέβαινε, βγήκε από το μαγαζί του, προσπαθώντας να τους σταματήσει ή να τους διώξει.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το επεισόδιο αυτό, ταν η αφορμή να ξεσπάσουν βίαιες συγκρούσεις και στο ΚΥΤ Σάμου.