Η ομαλή ενσωμάτωση των κοινοχρήστων ηλεκτρικών πατινιών στις πόλεις της Ελλάδας, στο πλαίσιο της βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος, μέσω της προώθησης της ηλεκτροκίνησης και της βιώσιμης κινητικότητας, απασχόλησε τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, από τη «Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ», κ. Θάνο Βλαστό και τον εκπρόσωπο της εταιρείας που τα προωθεί σε Ιταλία και Ελλάδα κ. Alessio Raccagna.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η νέα μορφή μετακίνησης με πατίνια, ως μέσο για τον περιορισμό της ρύπανσης, με βασικό ζητούμενο την ενσωμάτωσή του στον δημόσιο χώρο με τρόπο τέτοιο, ώστε να υποκαθιστά μέρος της κυκλοφορίας, δίχως να θίγονται οι υπόλοιποι πολίτες που κινούνται πεζή σε δρόμους και πεζοδρόμια, αλλά και οι οδηγοί ΙΧ και μοτοσυκλετών.

Δεν είναι τυχαίο ότι διαρκώς διατυπώνονται προβληματισμοί για την απουσία ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε να προσδιορίζονται τα πατίνια ως μέσο μεταφοράς για να υπαχθούν στις διατάξεις του  ΚΟΚ, με χαρακτηριστικότερη την καταγγελία πολίτη στη Θεσσαλονίκη, η οποία έγινε αφορμή για να δοθεί εντολή διενέργειας προκαταρκτικής έρευνας από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας συμφώνησαν να παραχωρήσουν αναλυτικά στοιχεία χρήσης των οχημάτων τους, τις δημοφιλείς διαδρομές και τις αφετηρίες, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα για το ρόλο τους στις καθημερινές μετακινήσεις στις πόλεις όπου δραστηριοποιούνται.

«Τα ηλεκτρικά πατίνια ήρθαν αιφνιδιαστικά στις κορεσμένες κυκλοφοριακά πόλεις του κόσμου για να αποτελέσουν μία βιώσιμη εναλλακτική σε μικρού μήκους διαδρομές, ένα ήπιο μέσο μετακίνησης που δε ρυπαίνει και δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο. Από την πλευρά μου δεσμεύομαι να εξετάσω τον τρόπο εισαγωγής τους στις πόλεις και ειδικότερα στο δημόσιο χώρο και να δημιουργήσουμε μαζί με όλους τους συναρμόδιους φορείς τις συνθήκες εκείνες που θα αναβαθμίσουν τις πόλεις μας, ώστε να σταθούν αντάξια στο ύψος των ευρωπαϊκών πράσινων και βιώσιμων πόλεων», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, επισημαίνοντας ότι το 25% της αέριας ρύπανσης στις πόλεις προέρχεται από τις μεταφορές, λόγω των παραδοσιακών μετακινήσεων και της εξάρτησης από το αυτοκίνητο.