«Πληγή» τα ηλεκτρικά πατίνια στη Γαλλία

Τα ηλεκτρικά πατίνια που κυριαρχούν πλέον στους δρόμους του Παρισιού και άλλων μεγάλων γαλλικών πόλεων έχουν προκαλέσει χιλιάδες ατυχήματα. Άμεσα μέτρα ζητούν οι κάτοικοι

Τα ηλεκτρικά πατίνια που ξεκίνησαν σαν  «οικολογική» μόδα μετακίνησης, μετατράπηκαν μέσα σε λίγους μήνες σε πραγματική πληγή. Κυκλοφορούν παντού σε πεζοδρόμια ή δρόμους, σταθμεύουν όπου νάναι, αναπτύσσουν ταχύτητες που μπορεί ν’ αγγίξουν τα 30 χλμ/ώρα  και έχουν ήδη προκαλέσει πολλά ατυχήματα με πολίτες στα πεζοδρόμια.

«Να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το χάος» φωνάζουν τα θύματα, όπως ο Αρνώ που είδε τη γυναίκα του με το επτά μηνών μωρό στην αγκαλιά της να τραυματίζεται στο πεζοδρόμιο ή ο Ζαν Ρενέ σύζυγος της Ιζαμπέλ, επαγγελματίας πιανίστριας στην Όπερα, με σπάσιμο στο χέρι.

Μαζί με άλλους αγανακτισμένους πολίτες συνέστησαν μια ένωση «προσφιλούς προς τον άνθρωπο δράσης, κατά της αστικής αναρχίας, φορέα της κοινωνικής αγένειας» (Apacauvi ), όπως την ονόμασαν και σήμερα συναντούν την αρμόδια υπουργό Μεταφορών ζητώντας την λήψη μέτρων άμεσα.

Καθυστερούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις

Ανυπόφορη η κατάσταση στο Παρίσι και όχι μόνο Ανυπόφορη η κατάσταση στο Παρίσι και όχι μόνο

Πριν από μερικές εβδομάδες η υπουργός Μεταφορών Ελιζαμπέθ Μπορν, έχοντας συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος, είχε δηλώσει ότι και τα πατίνια «θα ενταχθούν στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας».

Οι ρυθμίσεις όμως καθυστερούν και με αφορμή το νομοθετικό κενό, όποιος θέλει σήμερα, φτιάχνει εταιρεία για ηλεκτρικά πατίνια.

Στο Παρίσι 12 είναι για την ώρα οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται. Έχουν κυρίως αγγλικές ονομασίες πουλιών ή  αποκαλούνται άνεμος: Bird, Wind, Tier. Ακόμα πάντως και ο Τζαμαικανός σταρ τπθ αθλητισμού Γιουσέιν Μπολντ παρουσίασε στο Παρίσι το δικό του πατίνι Bolt.

Η δήμαρχος Παρισίων Αν Ινταλγκό,που σκοπεύει να δώσει άδεια μόνο σε 2ή 3 εταιρείες, σηκώνει τα χέρια ψηλά διότι δεσμεύεται για την ώρα νομικά και δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει, περιμένοντας να εγκριθεί η σχετική νομοθεσία.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Κόσμος