Αν νομίζετε ότι αργεί ακόμα η τροποποίηση του ποινικού νόμου, κάνετε λάθος. Στο Μέγαρο Μαξίμου (διάβαζε Γ. Γεραπετρίτης) και στο υπουργείο Δικαιοσύνης εργάζονται με γρήγορους ρυθμούς ώστε να ετοιμάσουν την τροπολογία (γιατί περί τροπολογίας πρόκειται) που θα αναμορφώνει προς το αυστηρότερο τον ποινικό νόμο που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, αφού εγκληματίες τον αξιοποίησαν για να βρεθούν έξω από τη φυλακή. Οπως μαθαίνω, η επίμαχη τροπολογία θα έρθει στη Βουλή έως τις 15 Οκτωβρίου. Τι περιλαμβάνει;

■■■

Πρώτα απ’ όλα η δωροδοκία από πλημμέλημα που τη μετέτρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται και πάλι κακούργημα. Οπως κακούργημα γίνεται και η ρίψη μολότοφ σε συγκέντρωση. Με τον καινούργιο ποινικό νόμο στα ισόβια κανείς δεν θα μπορεί να αποφυλακιστεί εάν προηγουμένως δεν συμπληρώσει τουλάχιστον 22 χρόνια κάθειρξης. Αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις σε πολυϊσοβίτες για εξόδους από τη φυλακή και οι πταισματικές παραβάσεις μετατρέπονται σε διοικητικά πρόστιμα.

■■■

Οταν ο Πρωθυπουργός συνάντησε τον Τσιτσιπά

Εφυγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί από το Μαξίμου (μετά τη σύσκεψη του πρωινού καφέ) και πήγε κατευθείαν στο Τατόι για να παρακολουθήσει την προσπάθεια του Στέφανου Τσιτσιπά (φωτογραφία) και των άλλων ελλήνων διεθνών στο Davis Cup. Συγκεκριμένα θέλησε να δει από κοντά (και στο γήπεδο του τένις) τον νεαρό έλληνα τενίστα στη νικηφόρα αναμέτρησή του με τον Πολωνό Χουρκάτς, που «ανέβασε» την Εθνική Ανδρών στη β’ κατηγορία της Ευρωαφρικανικής Ζώνης Αντισφαίρισης.

■■■

Παίζει ο Πρωθυπουργός τένις; Παίζει, αλλά, πρώτον, δεν είναι το αγαπημένο του άθλημα και, δεύτερον, δεν παίζει πολύ συχνά, μου λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός του. Πάντως έκλεισε έναν αγώνα τένις με τον Τσιτσιπά. Μου είπαν όμως και κάτι άλλο (που το εκλαμβάνω ως μια προσπάθεια τόνωσης του… φιλολαϊκού προφίλ του κ. Μητσοτάκη) επιχειρώντας να εξηγήσουν γιατί το τένις δεν είναι από τα αγαπημένα αθλήματα του Πρωθυπουργού. «Ο κ. Μητσοτάκης προτιμά τα ομαδικά αθλήματα, αυτά που έχουν περισσότερη λαϊκή απήχηση, δηλαδή το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο. Μία φορά την εβδομάδα θα βρεθεί με τους φίλους του και θα παίξει είτε ποδόσφαιρο είτε μπάσκετ». Αυτά μου είπαν, αυτά σας μεταφέρω και αμαρτίαν ουκ έχω.

■■■

Ο έλληνας… Goldfinger

Εξαιρετικά παραγωγικές ήταν, μαθαίνω, οι συναντήσεις που είχε με θεσμικούς επενδυτές στη Νέα Υόρκη και στη Βοστώνη ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Δημήτρης Τσάκωνας. Ο κ. Τσάκωνας βρέθηκε στις ΗΠΑ από τις 9 έως και τις 12 Σεπτεμβρίου για προγραμματισμένες συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές. Στις συναντήσεις αυτές ενημέρωσε αναλυτικά για τις προοπτικές του ελληνικού δημοσίου χρέους, για το πρόγραμμα δανεισμού του επόμενου έτους, αλλά και για όσα θέματα του έθεσαν οι επενδυτές.

■■■

Πηγές μου με ενημερώνουν πως ο κ. Τσάκωνας είναι ο αγαπημένος πολλών επενδυτών, ειδικά όσων έχουν επενδύσει στα ελληνικά χρεόγραφα από το 2012 και μετά. Αυτό δεν οφείλεται σε περίεργους λόγους. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν αποδειχθεί χρυσωρυχείο γι’ αυτούς τους επενδυτές. Είναι ενδεικτικό πως η τιμή του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου από το κατώτατο σημείο των 0,11 ευρώ έχει βρεθεί στο 1,18 ευρώ.

■■■

Λόγω των επιδόσεων αυτών, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα αποτελούν, μαθαίνω, μια από τις πιο αποδοτικές τοποθετήσεις στις παγκόσμιες αγορές, αποφέροντας από την ημερομηνία έκδοσής τους (9.3.2012) έως σήμερα απόδοση σχεδόν 550%. Οπως μου ανέφερε τραπεζική πηγή, κάποιοι διαχειριστές ομολόγων αποκαλούν τον κ. Τσάκωνα και «Χρυσοδάκτυλο» (Goldfinger).

■■■

Εικαστικές αλλαγές στο Μαξίμου

Και όμως, όπως πρώτοι από αυτήν τη στήλη είχατε πληροφορηθεί, στο υπόγειο του Μεγάρου – εκεί όπου βρίσκεται το γραφείο του Δημήτρη Τσιόδρα – υπάρχει ξεχασμένη (;) μια κόκκινη βαλίτσα με την… υπογραφή γνωστής εικαστικού. Οι νέοι ένοικοι του Μαξίμου ορκίζονται ότι βρήκαν τη βαλίτσα εκεί όταν τους παραδόθηκε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο, αλλά μάλλον δεν κατάλαβαν την αισθητική της που συμβολίζει, κατά την καλλιτέχνιδα, τις βαλίτσες των προσφύγων. Ετσι η βαλίτσα έμενε ορφανή, χωρίς την αξιοποίησή της. Εως ότου κάποια στιγμή κάποιος τη βρήκε ανιαρή και είπε «τι σόι έργο τέχνης είναι αυτό, μια συνηθισμένη… βαλίτσα» και την επέστρεψε στην ιδιοκτήτριά της. Αυτό που έμεινε όμως ως εικαστική απεικόνιση στο Μέγαρο Μαξίμου (για να μην ξεχνούν προφανώς τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) είναι κάτι… παπούτσια κρεμασμένα στον τοίχο (σαν κάδρο ένα πράγμα), στο υπόγειο πάλι, εκεί όπου οδηγεί στο ασανσέρ (μαθαίνω ότι υπάρχουν και φωτογραφίες των πολύχρωμων καλλιτεχνικών παπουτσιών στον τοίχο του Μαξίμου).

■■■

Ο κόκκινος πίνακας του Τσίπρα

Στο παλιό του γραφείο, εκεί από όπου ξεκίνησε η πορεία για την κατάκτηση της εξουσίας, επέστρεψε ο Αλέξης Τσίπρας. Ισως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζετε, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας, τώρα που έχασε τις εκλογές, αποφάσισε να ξαναγυρίσει εκεί απ’ όπου ξεκίνησε. Δηλαδή στην Κουμουνδούρου, στο ίδιο γραφείο που είχε από τότε που έγινε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί κάνει τώρα τις συσκέψεις του, εκεί δέχεται κόσμο, εκεί είναι πλέον το στρατηγείο του. Αλλωστε το γραφείο αυτό δεν είναι σαν τα άλλα στην Κουμουνδούρου. Είναι τεχνολογικά εξοπλισμένο και ανακαινισμένο. Ε, κοτζάμ πρώην πρωθυπουργό φιλοξενεί, δεν πρέπει να έχει και κάποια πολυτέλεια; Στο γραφείο αυτό παρέμεινε ο κατακόκκινος πίνακας. Ηταν για χρόνια το σήμα κατατεθέν του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είχε μετατραπεί σε τηλεοπτική «πλάτη» για συνεντεύξεις όσο ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Ονομάζεται «Fight Omega» και το υπογράφει ένας από τους πιο περιζήτητους σύγχρονους έλληνες εικαστικούς: ο Κωστής Γεωργίου.