Ξέρετε τι είπε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε μόλις συνάντησε στη Χάγη τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (φωτογραφία); «Δεν έχω έρθει ποτέ στην Ελλάδα και έχω ακούσει τόσα πολλά για την ιστορία, τον πολιτισμό και τις ομορφιές της». Ηταν ίσως το καλύτερο καλωσόρισμα που μπορούσε να κάνει στον Πρωθυπουργό, ο οποίος άρπαξε την ευκαιρία και του απηύθυνε επίσημη πρόσκληση. Οχι όμως όποτε να ’ναι. Αλλά τον προσκάλεσε (ως τιμώμενο πρόσωπο) στην παρέλαση που θα γίνει το 2021 με την ευκαιρία της επετείου από τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Ετσι ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι στις εκδηλώσεις για την Επανάσταση του 1821 περιλαμβάνεται και παρέλαση. Περιττό να σας πω ότι ο Ρούτε στην αρχή έμεινε με την απορία, αλλά όταν του εξήγησαν τι θα συμβεί το 2021 αποδέχθηκε την πρόσκληση με χαρά.

***

Εκείνο που επίσης έμαθα είναι ότι στις συνομιλίες υπήρξε άριστο κλίμα. Εγινε σοβαρή συζήτηση (κυρίως για οικονομία, επενδύσεις αλλά και για Προσφυγικό). Το τετ α τετ των δύο πρωθυπουργών ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει 30 λεπτά, όμως διήρκεσε 45.

***

 Ο Βαρουφάκης και η 3η του Σεπτέμβρη

Σιγά που θα έμενε απαθής για την 3η του Σεπτέμβρη ο Γιάνης Βαρουφάκης. Τη στιγμή μάλιστα που όλοι μιλούσαν για αυτήν, για την επέτειο της ίδρυσης του ΠαΣοΚ. Ηθελε και αυτός να έχει συμμετοχή (για λόγους δημοσιότητας προφανώς). Αλλά πώς; Είπε λοιπόν ότι η μητέρα του ήταν παρούσα στην ιδρυτική διακήρυξη του ΠαΣοΚ που έγινε στο ξενοδοχείο «Παρκ» και ότι του έφερε εν συνεχεία το φυλλάδιο (της διακήρυξης) στο σπίτι, το οποίο το διάβασε προσεκτικά και συμφώνησε μαζί του. Καλά όλα αυτά, πλην όμως υπάρχει ένα προβληματάκι ή εάν θέλετε ένα μπέρδεμα: η ιδρυτική διακήρυξη του ΠαΣοΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου δεν έγινε στο ξενοδοχείο Παρκ αλλά στο ξενοδοχείο King’s Palace, και μάλιστα στον… ημιώροφο.

***

Ο Αλαβάνος, ο Βαρουφάκης και το κόκκινο χαλί

Πάντως όλο αυτό το σόου του Γιάνη Βαρουφάκη και της συζύγου του Δανάης Στράτου στο κόκκινο χαλί στις Κάννες φαίνεται πως ενόχλησε τον Αλέκο Αλαβάνο. Μου έλεγε πως για λόγους διαμαρτυρίας δεν πρόκειται να δει την ταινία του Κώστα Γαρβά «Ενήλικοι στην αίθουσα», όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά επειδή δεν θέλει. Και ξέρετε γιατί; Επειδή, όπως λέει, «ο ναρκισσισμός του Βαρουφάκη είχε χτυπήσει ταβάνι».

***

 Πόσο στοιχίζει ένας άμισθος του ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό το διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών (που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη – λόγω ΔΕΘ) ασχολείται με τρία θέματα: πρώτον, πώς μπορεί να κινήσει όσο το δυνατόν περισσότερα λεωφορεία έως ότου αγοράσει η κυβέρνηση καινούργια (ίσως ύστερα από δύο χρόνια), δεύτερον, τι θα συμβεί στα εφετινά εγκαίνια της ΔΕΘ με το μετρό και, τρίτον, πόσο ακριβώς στοίχισε ο μέχρι προσφάτως επικεφαλής του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς (πατήρ του Νίκου Παππά), ο οποίος ήταν… άμισθος. Θα πείτε, στοιχίζουν και οι άμισθοι; Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

***

Στις 19 Αυγούστου που άλλαξε η διοίκηση Στέλιου Παππά βρίσκονταν σε λειτουργία 213 λεωφορεία. Στις 3 Σεπτεμβρίου με την καινούργια διοίκηση λειτουργούσαν (με ασφάλεια) 279 λεωφορεία. Θαύμα; θα αναρωτηθείτε. Οχι βεβαίως, αφού έγινε δουλειά ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν λεωφορεία τα οποία η προηγούμενη διοίκηση τα έβγαζε άχρηστα…

***

Οσον αφορά το μετρό Θεσσαλονίκης, την Τρίτη υπήρξε επιτόπια έρευνα του υπουργού Κώστα Καραμανλή στον σταθμό Βενιζέλου. Τον θυμάστε; Είναι αυτός ο σταθμός στον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκαινιάσει τους… μουσαμάδες. Διαπιστώθηκε πως από τότε δεν έγινε τίποτε. Στην πραγματικότητα δεν έγινε τίποτε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μαθαίνω ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του θα ανακοινώσει την τελική λύση για τον σταθμό Βενιζέλου και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεση του έργου.

***

Από το υπουργείο Υποδομών μού λένε ότι μπορεί ο Στέλιος Παππάς να ήταν όντως άμισθος αλλά στοίχιζε στον ΟΑΣΘ. Τι ακριβώς δεν ξέρω. Η έρευνα που άρχισε θα δείξει και θα σας ενημερώσω (μόλις μάθω) πάραυτα.

***

Ο Πρόεδρος και ο καφές από την Κένυα

Ο νέος καφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου έρχεται από τα βάθη της… Αφρικής, συγκεκριμένα από την Κένυα. Τον προσέφεραν στον κ.  Παυλόπουλο οι υπεύθυνοι του προξενικού περιπτέρου στον χώρο του 48ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, το οποίο εγκαινίασε με όλες τις τιμές τη Δευτέρα το βράδυ. Περισσότερες πληροφορίες για τα συστατικά της συγκεκριμένης ποικιλίας καφέ δεν υπάρχουν, παρά  μόνον ότι η συνταγή του «χάνεται στα βάθη των αιώνων» ενώ ο καφές χαρακτηρίζεται, όπως του είπαν, από  «αξεπέραστη και αξέχαστη διαλεκτική ερωτική σχέση με τη γεύση, την όσφρηση, την παράδοση και την Ιστορία».

***

Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου, ο κ. Παυλόπουλος περιηγήθηκε επί δύο ώρες έχοντας μαζί του τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τους υφυπουργούς Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη και Βασίλη Διγαλάκη. Εντύπωση μου έκανε ο τόσο πολύς κόσμος, γεγονός που δείχνει ότι οι Ελληνες εξακολουθούν να διαβάζουν βιβλία ή τουλάχιστον να ενδιαφέρονται για τα βιβλία.

***

Η Μαρία, η Αντα και ο Προκόπης

Κάποια στιγμή προς το τέλος σταμάτησε σε έναν εκδοτικό οίκο με παιδικά βιβλία όπου δύο κοριτσάκια κάθονταν σε ένα τραπεζάκι και έγραφαν τα ονόματά τους σε ένα μεγάλο τετράδιο ιχνογραφίας. Ο Πρόεδρος τα πλησίασε και τους ζήτησε να συμμετάσχει στη δραστηριότητά τους γράφοντας κι εκείνος το όνομά του «Προκόπης» με κόκκινο μαρκαδόρο κάτω από εκείνα της Μαρίας και της Αντας.

***

Η πρώτη εκδήλωση του δημάρχου

Οσον αφορά τον δήμαρχο Αθηναίων, ήταν η πρώτη επίσημη συμμετοχή σε εκδήλωση με τη νέα του ιδιότητα.  Πέραν του ενδιαφέροντος για τα βιβλία ο κ. Μπακογιάννης δεν παρέλειψε να απευθυνθεί ιδιωτικώς στην υπάλληλο καθαριότητας του δήμου και να την ευχαριστήσει για την κατάσταση του εκθεσιακού χώρου τον οποίο φρόντιζε διαρκώς  να σκουπίζει.

***

Η δωρεά του Βούτση

Εάν δείτε την Τετάρτη κάποια φορτηγάκια στο σπίτι του Νίκου Βούτση (πρώην Προέδρου της Βουλής) να φορτώνουν κούτες, φακέλους, αρχεία, αποκόμματα εφημερίδων κ.τ.λ., να ξέρετε ότι όλα αυτά γίνονται για ιστορικό σκοπό. Ο κ. Βούτσης αποφάσισε να δωρίσει το αρχείο του στη Βιβλιοθήκη της Βουλής και όπως έμαθα περιέχει ενδιαφέροντα στοιχεία από τον καιρό που ήταν φοιτητής.

***

Δύο φορές στη Θεσσαλονίκη το ΚΚΕ

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός ο οποίος θα ανέβει δύο φορές στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Τη μία θα ανέβει το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη για να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ. Λογικό το βρίσκω, με δεδομένο ότι οι αλλαγές στα εργασιακά και στον συνδικαλιστικό νόμο που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση αποτελούν «κόκκινο πανί» για το ΚΚΕ. Και η άλλη είναι το τριήμερο 12-13-14 Σεπτέμβρη, όπου ο Γραμματέας του ΚΚΕ θα επισκεφθεί την έκθεση και θα συναντηθεί με τη διοίκησή της, θα πάει σε χώρους δουλειάς, θα έχει συναντήσεις με φορείς και θα μιλήσει σε εκδήλωση για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και τις προτάσεις του κόμματος.

***

Πότε καθαρίζει το πάρκο

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ όμως θα μιλήσει και στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη. Και μια και αναφέρθηκα στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», να σας ενημερώσω ότι εφέτος το φεστιβάλ συμπληρώνει 45 χρόνια. Από το 1ο Φεστιβάλ στο Γήπεδο του Ζωγράφου το 1975 στο 45ο Φεστιβάλ στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον. Σας θυμίζω ότι το Πάρκο Τρίτση είναι αυτό το εγκαταλελειμμένο πάρκο στις Δυτικές Συνοικίες της Αθήνας που επισκέφθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης και ανακοίνωσε «άμεσες και καθαρές λύσεις για το Πάρκο». Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοεί ο υπουργός. Πάντως αν βρεθείτε στην περιοχή και μιλήσετε με τους κατοίκους, θα σας πουν ότι οι μόνες ημέρες που το πάρκο είναι καθαρό, φωτεινό και γεμάτο ζωή είναι οι ημέρες του Φεστιβάλ, γιατί τα μέλη της ΚΝΕ έχουν «καθαρίσει» γι’ αυτό και μεταφορικά και κυριολεκτικά.

***

Οι… Ορνιθες στο Μαξίμου

 Τόσες ώρες στο Μαξίμου, δεν πεινάνε; Δεν τρώνε; Αυτές τις απορίες είχε ένας γνωστός μου και βάλθηκα να του λύσω τις απορίες. Εμαθα λοιπόν ότι τα ντελίβερι πήραν φωτιά το τελευταίο διάστημα στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Πάνε κι έρχονται και τα φαγητά μπαίνουν από την πίσω πόρτα. Οι περισσότεροι προτιμούν τις… «Ορνιθες» στο Κολωνάκι για κοτόπουλο στη σούβλα και για μπιφτέκια από κοτόπουλο. Επέλεξαν τις «Ορνιθες» γιατί βρήκαν την ονομασία αυτού του μαγαζιού κάπως πιο κουλτουριάρικη. Αλλωστε, όπως μου είπαν, θυμίζει και τους… Ορνιθες του Αριστοφάνη (λέμε τώρα).

***

Το κοντοσούβλι του Τσίπρα

Ο Πρωθυπουργός αποφεύγει τα μεσημεριανά γεύματα ή για να ακριβολογήσω τρώει πολύ ελαφριά και προτιμά να τρώει το βράδυ με την οικογένειά του. Αν χρειαστεί να γευματίσει, θα προτιμήσει ψάρι, όχι όπως ο προηγούμενος ένοικος του Μαξίμου που προτιμούσε τα… κοντοσούβλια. Τα έφερναν οι ντελιβεράδες στο Μαξίμου από την ταβέρνα Νικήτας στου Ψυρρή. Αλλά η προτίμηση του κ. Τσίπρα στα κοντοσούβλια ήταν εμφανής. Στο Τζουμέρκα όπου πήγε φωτογραφήθηκε με καμάρι δίπλα από ένα κοντοσούβλι και έδωσε τη  φωτογραφία αυτή στη δημοσιότητα.