Ο μήνας του τρύγου των αμπέλων και της δημιουργίας του κρασιού. Από την εποχή του Διόνυσου μέχρι τη σταύρωση του Χριστού, συνηθίζεται να λέμε ότι μεταλαμβάνουμε το «θείο» αίμα. Να ευχηθούμε καλές σοδειές στους οινοπαραγωγούς για να ευφρανθούν οι καρδιές των ανθρώπων και να προκόψουν τα νοικοκυριά τους και βέβαια σε έναν βαθμό και η οικονομία μας.

Ο μήνας της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία για μια νέα χρονιά. Παιδεία και εκπαίδευση αποτελούν το μέλλον της ανθρωπότητας για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις προκλήσεις που σημαδεύουν τον πλανήτη μας.

Για τη χώρα μας αποτελούν το κλειδί για τη συμμετοχή στην οικονομία της φαιάς ουσίας. Την οικονομία της γνώσης στον τεχνολογικό κόσμο που ζούμε. Σίγουρα τα ζητήματα του ασύλου στα ΑΕΙ πρέπει θεσμικά να διευθετηθούν και στην πράξη να εφαρμοσθούν. Το μείζον όμως ζήτημα για τη νέα γενιά για να αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες είναι το περιεχόμενο της παιδείας και της εκπαίδευσης. Είναι ο εκπαιδευτικός τρόπος και τα μέσα που διαθέτει το σύστημα.

Να ευχηθούμε στα νέα παιδιά να επιδιώκουν πάντα το καλύτερο, το άριστο για να γίνουν ενάρετοι πολίτες. Και η νέα Υπουργός  να δώσει ίσες ευκαιρίες στα νιάτα αυτού του τόπου για να προκόψουν. Με μέτρα και με πράξεις να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την επιστροφή της νεολαίας μας στον τόπο τους για να συμβάλουν στην ανόρθωση της εικόνας της χώρας μας και την ευημερία του λαού μας.

Ο μήνας της έκθεσης της Θεσσαλονίκης. Εθιμοτυπικά πλέον εδώ και δεκαετίες σηματοδοτεί τις πολιτικές εξελίξεις. Πυρετώδεις οι διαδικασίες για την κυβέρνηση. Αρχίζουν οι πρώτες εξετάσεις και δοκιμασίες για το που θα πλεύσει η πατρίδα.

Φαίνεται η κυβέρνηση με τα πρώτα δείγματα γραφής να επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει τη σοδειά της 7ης Ιουλίου. Να ηγεμονεύσει ιδεολογικά και πολιτικά στο νέο πολιτικό πεδίο. Με νομοθετικές ρυθμίσεις, υπουργικές αποφάσεις και εξαγγελίες προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι έχει συνέπεια στα λόγια με τα έργα. Θα προσπαθήσει να γεφυρώσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος. Με διάφορους νεωτερισμούς και ειδικότερα με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την τεχνητή νοημοσύνη επιδιώκει να εμπεδώσει μια νέα εικόνα του πολιτικού βίου.

Βέβαια, η καλή μέρα φαίνεται από την αρχή. Πριν ο αλέκτωρ λαλήσει, είχαμε αποχωρήσεις κομμάτων από τη Βουλή. Είναι νωρίς βέβαια να κρίνει κανείς το κυβερνητικό έργο. Οι εξαγγελθείσες φορολογικές ελαφρύνσεις είναι ένας καλός οιωνός, αλλά πίσω έχει η αχλάδα την ουρά. Ο αναπτυξιακός νόμος να δώσει ευκαιρίες στο επιχειρείν και σε νέες θέσεις εργασίας. Ο συγκεντρωτισμός των κυβερνητικών εξουσιών με το λεγόμενο «επιτελικό» κράτος   δεν σημαίνει ότι θα ξυπνήσει από το βαθύ ύπνο το πολύπαθο και γερασμένο στις δομές κράτος. Αν δεν υπάρξουν αποκέντρωση κρατικών αρμοδιοτήτων προς τις τοπικές κοινωνίες (Τ.Α. – Περιφέρεια, αλλά και ενίσχυση της λειτουργίας των βασικών θεσμών (Ανεξάρτητες Αρχές, Επαγγελματικές Οργανώσεις, Επιμελητήρια, Συνδικάτα κ.α.) της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, τότε ο συγκεντρωτισμός των εξουσιών στο πρωθυπουργικό γραφείο μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στη λειτουργία μιας θεσμικής δημοκρατικής λειτουργίας της κρατικής εξουσίας.

Στην αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, με κάθε τρόπο θα επιδιώξει να κατοχυρώσει τη θέση και το ρόλο του στη Βουλή και στην κοινωνία, ως ο βασικός πόλος της Δημοκρατικής Παράταξης, της αριστεράς, της κεντροαριστεράς και όλων των φίλων που αυτοπροσδιορίζονται στο αριστερό φάσμα της πολιτικής μας σκηνής.

Πυρετώδεις και στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ οι προετοιμασίες. Φαίνεται από το ξεκίνημα ότι η πολιτική – πολεμική ρητορεία θα έχει τον πρώτο λόγο στη Βουλή. Στους κόλπους υπάρχουν ζυμώσεις, προβληματισμοί και διλήμματα. Σκιαγράφονται δύο βασικές τάσεις – γραμμές. Ήδη ο κ. Τσίπρας έχει εξαγγείλει τις προθέσεις του για τη δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης της αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας των προοδευτικών δυνάμεων κ.α. Τα χαρακτηριστικά της πιθανόν να εμπνευσθούν από τις πολιτικές μεγάλων ηγετών που σημάδεψαν τις εξελίξεις στη χώρα τους αλλά και την Ευρώπη. Ο Εν. Μπερλινγκουέρ με το ρεύμα του ευρωκομουνισμού δημιούργησε το πιο μαζικό αριστερό κίνημα της Δύσης. Ο Φ. Μιτεράν ενίσχυσε τις μαζικές οργανώσεις του σοσιαλιστικού κόμματος και έκανε σημαντικές – ιστορικές υπερβάσεις για τη διαμόρφωση κοινού προγράμματος των προοδευτικών δυνάμεων και το 1981 με την εκλογή στην Προεδρία άνοιξε το δρόμο σε Ελλάδα και Ισπανία να έρθουν στην εξουσία σοσιαλιστικά δημοκρατικά κινήματα. Ο Α. Παπανδρέου απετέλεσε τον πρόδρομο για τη συγκρότηση δημοκρατικών μαζικών κομμάτων και το ακολούθησαν και τα άλλα κόμματα. Οι ηγέτες που άλλαξαν τη ρότα της Ε.Ε. είχαν πρόσημο σοσιαλδημοκρατικό.

Πιστεύω ότι για το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ η ανάγνωση της ιστορίας της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό βήμα για τον επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής τους για τη διαμόρφωση ενός πλειοψηφικού κοινωνικού και πολιτικού κύματος. Σίγουρα δεν είναι εύκολες οι προσεγγίσεις για συζητήσεις κοινής δράσης και συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων μέσα και έξω από τη Βουλή. Είναι όμως ο μόνος δρόμος για να αποκτήσουν την ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία στο εκλογικό σώμα. Όποια παράταξη αναλάβει πρωτοβουλίες στη χώρα και την Ευρώπη σε αυτή την κατεύθυνση θα κερδίσει το στοίχημα για ένα καλύτερο αύριο.

Το ΠΑΣΟΚ με την «τριχοτομημένη» έκφρασή του προβληματίζεται για το που και με ποιους θα πορευθεί στο αύριο. Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για την 3η του Σεπτέμβρη, για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ κ.α., όπου δεν υπάρχει στρατηγικό πλαίσιο δράσης θα βρίσκονται πάντα στις μυλόπετρες και των δύο μονομάχων.

Όπως βλέπουμε αυτός ο Σεπτέμβρης τα έχει όλα σύμφωνα με τη ρήση: «θέρος, τρύγος, πόλεμος». Και αν βγούμε λίγο έξω από τα τείχη των κομμάτων και της χώρας μας θα διαπιστώσουμε ότι ο πόλεμος έχει ανοίξει και βρίσκεται προ των πυλών.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας έχουν περάσει την κόκκινη γραμμή για τη χώρα μας, την Κύπρο, την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα. Τα νέα υπερόπλα του Πούτιν και οι εκρήξεις με επτά νεκρούς. Ο σκληρός ανταγωνισμός ΗΠΑ – Κίνας με τον εμπορικό πόλεμο γιατί όχι και τα πυρηνικά όπλα. Γεμίζουν με μαύρα σύννεφα τον πλανήτη μας. Από την Αλάσκα, την Σιβηρία και τον Αμαζόνιο η γη μας στέλνει ένα μεγάλο SOS.

Η Ε.Ε. πού βρίσκεται; Η Ελλάδα μας μπορεί να πρωτοστατήσει στα ζητήματα του περιβάλλοντος, της ειρήνης, των αφοπλισμών και να γίνει της επαγγελίας με τον πολιτισμό της και τις θάλασσές της;

Προσδοκάμε η αγωνία του κόσμου, τα SOS του περιβάλλοντος, ο πυρηνικός κίνδυνος και βέβαια οι εξελίξεις στη Μεσόγειο με τις εχθροπραξίες και τα κύματα μετανάστευσης να συγκινήσουν την ευρωπαϊκή ηγεσία που πλέει σε ταραγμένα νερά με το Brexit, την Ιταλία, τις ΗΠΑ κ.α.

Ο δικός μας Σεπτέμβρης, ο «τρυγητής», με όσα σχολιάσαμε ελπίζουμε να μας οδηγήσει σε μία καλύτερη μέρα. Αλλά και με τη δική μας συνδρομή: « Συν Αθηνά και χείρα κίνει».

Ο Λουκάς Αποστολίδης του Θωμά είναι δικηγόρος και πολιτικός που διετέλεσε βουλευτής Βοιωτίας με το ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Εθνικής Άμυνας