Η Walmart είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα σουπερμάρκετ στις ΗΠΑ και πουλάει τα πάντα: από καρφίτσες μέχρι αυτοκίνητα. Πουλάει βέβαια και όπλα, αφού αυτό επιτρέπεται από τον αμερικανικό νόμο. Και θα συνεχίσει να πουλάει, παρά τις δύο επιθέσεις μακελάρηδων σε καταστήματα της αλυσίδας που σημειώθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα και στοίχισαν τη ζωή συνολικά σε 22 πελάτες της (2 έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση της περασμένης Τετάρτης, 30 Ιουλίου, σε Walmart του Σαουθχέβεν του Μισισιπή και 20 στην επίθεση του Σαββάτου, 3 Αυγούστου, στο κατάστημα του Ελ Πάσο στο Τέξας). «Εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στην υποστήριξη των υπαλλήλων μας και των πελατών μας σε όλη την κοινότητα του Ελ Πάσο» δήλωσε μετά το μακελειό του Σαββάτου ο εκπρόσωπος της Walmart Ράντι Χάργκροουβ. Την ημέρα της επίθεσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Νταγκ Μακ Μίλον εξέφρασε μέσω Instagram την οδύνη του διαβεβαιώνοντας τα θύματα της τραγωδίας ότι προσεύχεται γι’ αυτά. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι πρέπει να στείλω ένα ανάλογο μήνυμα δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα», έγραψε συγκλονισμένος ο Μακ Μίλον.

Παρά το σοκ, ωστόσο, η επιχείρησή του ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να πουλάει όπλα. Αλλωστε ο ιδρυτής της αυτοκρατορίας Walmart, Σαμ Γουόλτον (1918-1992), αγαπούσε ιδιαίτερα τα πυροβόλα όπλα. Τόσο που η γνωστή αμερικανική εταιρεία όπλων και πυρομαχικών Remington ονόμασε Sam Walton ένα από τα δημοφιλή μοντέλα κυνηγετικών τουφεκιών που κατασκευάζει.

Λευκό μητρώο

Η Walmart διευκρίνισε ότι πρόθεσή της είναι να συνεχίσει να πουλάει μόνο όπλα για κυνήγι και σπορ. Υπενθύμισε ότι έχει πάψει από το 2015 να διαθέτει στα καταστήματά της επιθετικά ημιαυτόματα τουφέκια. Και επίσης ότι μετά την αιματοχυσία σε λύκειο του Πάρκλαντ της Φλόριδας τον Φεβρουάριο του 2018 με δράστη έναν μαθητή του λυκείου που σκότωσε 17 συμμαθητές και καθηγητές του, η Walmart ανέβασε στα 21 έτη το όριο ηλικίας για την αγορά όπλων και πυρομαχικών από τα καταστήματά της. Επιπλέον, όπως τόνισε ο Ράντι Χάργκροουβ, «η Walmart προχωρεί πέρα από τους ομοσπονδιακούς νόμους απαιτώντας από οποιονδήποτε πελάτη της θέλει να αγοράσει πυροβόλο όπλο να βεβαιώνει με επίσημο έγγραφο ότι διαθέτει λευκό ποινικό μητρώο». Η τελευταία αυτή δικλίδα ασφαλείας είναι αμφίβολο αν καθησυχάζει τους μη οπλολάγνους πελάτες της επιχείρησης, δεδομένου ότι κατά κανόνα όσοι Αμερικανοί ζώνονται ξαφνικά τα φυσεκλίκια και θερίζουν αδιακρίτως για να εκδικηθούν την «κακούργα κενωνία» είναι «καθωσπρέπει» πολίτες, υπεράνω υποψίας. «Υπάρχει ένα μόνο αφεντικό. Ο πελάτης. Αυτός μπορεί να απολύσει όλους στην επιχείρηση, από τον πρόεδρο μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο, πηγαίνοντας απλώς να ξοδέψει τα λεφτά του στο διπλανό κατάστημα» είχε πει κάποτε ο Σαμ Γουόλτον. Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο, δηλαδή. Αλλά η Walmart κινδυνεύει να πουλήσει στους πελάτες της τα όπλα με τα οποία θα αλληλοσκοτωθούν.