Επιμένει η Άγκυρα στις προκλητικές δηλώσεις. Αυτή τη φορά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα, παρουσίασε χάρτη ο οποίος έδειχνε την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας να εκτείνεται σε όλη την περιοχή νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου.

«Επιθυμούμε δίκαιη κατανομή πλούτου»

«H Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην κυπριακή ΑΟΖ είπε ο Τσαβούσογλου και πρόσθεσε:  «Στην υφαλοκρηπίδα μας μετά το γεωτρύπανο Φατίχ, δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων. Επιθυμία μας είναι η δίκαιη διανομή του πλούτου. Δεν αποκλείουμε κανένα μοντέλο επίλυσης του Κυπριακού, όπως και δεν επιβάλουμε κανένα μοντέλο. Από την άλλη δεν θα κάτσουμε στο τραπέζι μόνο για να κάτσουμε».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης ότι η Άγκυρα επιθυμεί να δει την Ελλάδα ως εταίρο «για όλα τα θέματα της περιοχής» στο πλαίσιο του Καζάν – Καζάν, δηλαδή του win – win. «Ελάτε να εργαστούμε για την ευημερία των λαών μας. Το μήνυμά μας σε όλους όσοι δείχνουν ενδιαφέρον για την περιοχή είναι να συναντηθούν μαζί μας στο επίπεδο συνεργασίας για να κερδίσουν όλοι», δήλωσε Τσαβούσογλου.

Δένδιας: Η χώρα μας διαθέτει και ξίφος

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για τη δημιουργία Διεύθυνσης Αμυντικής Διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι «η χώρα μας, που παραδοσιακά κρατάει κλάδο ελαίας, είναι μία χώρα η οποία διαθέτει και ξίφος». Συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στις τουρκικές προκλήσεις ή στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε χαρακτηριστικά: «Μην ξεχνάμε όμως ότι η χώρα μας, που παραδοσιακά κρατάει κλάδο ελαίας, είναι μία χώρα η οποία διαθέτει και ξίφος. Βρισκόμαστε σήμερα λοιπόν εδώ, στην έδρα του ξίφους, για να τιμήσουμε αυτό το υπουργείο και να κάνουμε ένα ακόμα βήμα στη στενή συνεργασία μας», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Δεν είναι η πρώτη φορά που το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών παρουσιάζει χάρτες με παρόμοιες «διεκδικήσεις» στην ανατολική Μεσόγειο. Το περασμένο Μάιο το τουρκικό ΥΠΕΞ, εμφάνισε σε ξένους διπλωμάτες χάρτη με τις διεκδικήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και της Κύπρου ήταν εξαφανισμένες.