Σε ιστορικό χαμηλό διαμορφώθηκαν οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων τον Ιούνιο, σε μία περίοδο που καταγράφηκε αύξηση των εισροών χαρτονομισμάτων στις τράπεζες, απόρροια της βελτίωσης της εμπιστοσύνης μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, που σηματοδότησε την πολιτική αλλαγή στις εθνικές εκλογές.

Τα υπόλοιπα στους τραπεζικούς λογαριασμούς στο τέλος του περασμένου Ιουνίου ενισχύθηκαν έναντι του αμέσως προηγούμενου μήνα κατά 1,7 δισ. ευρώ, με τις μεγαλύτερες εισροές να καταγράφονται από ιδιώτες, οι οποίες προσέγγισαν το 1 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση που καταγράφεται μετά την επιβολή των capital controls σε μήνα εκτός Δεκεμβρίου, που παραδοσιακά η άνοδος είναι μεγαλύτερη. Σημαντικό μέρος των καταθέσεων προήλθε από καταθέσεις χαρτονομισμάτων από πολίτες, οι οποίοι μετά την ευρωκάλπη και την άμεση προκήρυξη εκλογών έσπευσαν στις τράπεζες για να επανατοποθετήσουν στους λογαριασμούς τους αποθησαυρισμένα τραπεζογραμμάτια.

Το γεγονός αυτό διευκολύνει την προσπάθεια των τραπεζών για περαιτέρω μείωση του κόστους άντλησης ρευστότητας από το καταθετικό κοινό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των λογαριασμών προθεσμίας με διάρκεια έως και 1 έτος διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 0,55% από 0,60% τον Μάιο, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό στην Ελλάδα. Σε οριακά υψηλότερα επίπεδα διαμορφώθηκαν τα μέσα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια άνω του έτους και έως 24 μηνών.

Αναμφίβολα, οι τράπεζες στοχεύουν σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων τους από το φθινόπωρο, καθώς έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη σε μεγάλο βαθμό. Η κατάργηση των capital controls, που αναμένεται πολύ σύντομα, θα βοηθήσει στην περαιτέρω βελτίωση της ψυχολογίας, διευκολύνοντας την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται νέες περικοπές στις αποδόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου και ταυτόχρονα προώθηση των προϊόντων που είναι συνδεδεμένα με την επιβράβευση καρτών. Στην προκειμένη περίπτωση, εκτός από τόκους, ο καταθέτης λαμβάνει πόντους ή ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος επιβράβευσης κάθε τράπεζας, που μπορεί να εξαργυρώσει σε επόμενες αγορές, πληρώνοντας λιγότερο ή και καθόλου. Με τον τρόπο αυτόν η τελική καθαρή απόδοση αυξάνεται σε έως και διπλάσια επίπεδα, ενώ το κομμάτι της ανταμοιβής σε είδος δεν επιβαρύνεται με τον φόρο του 15% που ισχύει στους τόκους.