Οι εκλογές διεξήχθησαν ομαλά, το αποτέλεσμα υπήρξε πεντακάθαρο και η εναλλαγή στην εξουσία εξελίχθηκε κατά τρόπο υποδειγματικό, θεσμικά, πολιτισμένα, χωρίς εντάσεις ή άλλες εξάρσεις, όπως ταιριάζει σε μια προηγμένη Δημοκρατία.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον νεοεκλεγέντα στο κεφαλόσκαλο του Μεγάρου Μαξίμου, η παράδοση-παραλαβή ήταν ομαλή, δεν υπήρξαν παρατράγουδα και οι ενημερώσεις, κατά τα φαινόμενα, ήσαν επαρκείς, καθώς ουδείς εντόπισε κάτι σημαντικό ή σχολίασε επισήμως οτιδήποτε με τρόπο αρνητικό, με εξαίρεση κάποιες ατυχέστατες διαρροές που εκθέτουν εκείνους που τις έκαναν και εκείνους που τις υιοθέτησαν.

Και η νέα κυβέρνηση επίσης ανέλαβε τα ηνία προετοιμασμένη, σαν έτοιμη από καιρό, με τα πρόσωπα προεπιλεγμένα και το σχέδιο διακυβέρνησης κατατεθειμένο εγκαίρως στον ελληνικό λαό. Ολα έγιναν μέσα σε δύο μέρες και πλέον η νέα κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό της.

Κινείται δε με μεγάλη ταχύτητα αιφνιδιάζοντας σχεδόν τους πάντες. Τα πρώτα δείγματα φανερώνουν, αν μη τι άλλο, σοβαρότητα και ετοιμότητα. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι τα χέρια της είναι λυμένα και τα πάντα τακτοποιημένα.

Το στοίχημα της οικονομίας παραμένει κρίσιμο και οι προσδοκίες του ελληνικού λαού υψηλές. Η νέα κυβέρνηση οφείλει να ισορροπήσει ανάμεσα στις υποχρεώσεις έναντι δανειστών και εταίρων και στην ικανοποίηση των λαϊκών προσδοκιών.

Πράγμα που σημαίνει ότι στην παρούσα φάση τουλάχιστον η κυβέρνηση δεν μπορεί να αρνηθεί τον στόχο των υψηλών πλεονασμάτων, ούτε να διεκδικήσει εξ αρχής την απομείωσή τους χωρίς συνέπειες. Οπως και δεν μπορεί να καλύψει μονομιάς όλες τις υποσχέσεις προς τους πολίτες για τη μείωση των φόρων.

Κατά τα φαινόμενα, θα επιδιώξει να καλύψει κατά το δυνατόν τον στόχο του πλεονάσματος, ώστε να μην προκαλέσει τους εταίρους και μαζί να δώσει ένα σήμα ότι οι μειώσεις φόρων θα ξεκινήσουν από το 2020. Ιδιαιτέρως εκείνοι που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία, για να σηματοδοτήσει μια νέα περίοδο μειωμένων επιβαρύνσεων, ικανή να ενισχύσει τη διόρθωση τιμών στην αγορά ακινήτων και να υποβοηθήσει με αυτόν τον τρόπο τις τράπεζες, οι οποίες κρύβουν υποτιμημένες αξίες στα χαρτοφυλάκιά τους.

Προς κάλυψη δε των όποιων καχυποψιών οφείλει να μεταδώσει ισχυρά μεταρρυθμιστικά σήματα στη διεθνή οικονομική κοινότητα. Να δηλώσει εμπράκτως δηλαδή ότι θα ευνοήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις, ότι θα καταστήσει φιλικότερο το ελληνικό περιβάλλον και ότι θα δημιουργήσει συνθήκες άνθησης της οικονομικής δραστηριότητας.

Για τον σκοπό αυτόν ακριβώς θα επιχειρηθεί η ταυτόχρονη κατάθεση του φορολογικού και του αναπτυξιακού νομοσχεδίου.

Γενικώς οι νέοι κυβερνώντες υπολογίζουν ότι με τη δυναμική των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών τους θα υπερκεράσουν τις όποιες αμφιβολίες εγερθούν από τυχόν μη επίτευξη του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων για το τρέχον και το επόμενο έτος.

Βέβαια τούτο μένει να αποδειχθεί και να μην αποτελέσουν τα παραπάνω τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις της νέας περιόδου.