Έπρεπε να περάσουν τέσσερα χρόνια, προκειμένου το ελληνικό τζούντο να επιστρέψει στον πίνακα των μεταλλίων ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος U18.

Πρωταγωνιστής του ελληνικού μεταλλίου στη διοργάνωση που φιλοξενείται για δεύτερη και προτελευταία ημέρα στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, ο Μιχαήλ Τσουτλασβίλι, ο οποίος κατέκτησε την 3η θέση στην κατηγορία των -66 κιλών.

Ο πρωταθλητής Ελλάδας στους U21 πριν από τέσσερις μήνες στην Λάρισα, έδωσε συνολικά έξι αγώνες, πέντε εκ των οποίων ήταν νικηφόροι. Ο Τσουτλασβίλι, ο οποίος έγινε ο τρίτος εκπρόσωπος της χώρας μας που κατακτά μετάλλιο από τη στιγμή που τροποποιήθηκε η κατηγορία σε U18 (από 17), στα προκριματικά είχε μία νίκη σε δύο αγώνες. Επικράτησε του Πολωνού Ράτζεκ, όμως υποχρεώθηκε να πέσει στα ρεπεσάζ και στην δεύτερη ευκαιρία μετά την ήττα από τον Ούγγρο Ζέγκεντι.

Η συνέχεια άνηκε αποκλειστικά στον Τσουτλασβίλι. Νίκησε κατά σειρά τους Σπέρλιχ (Γερμανία), Νεμπότοφ (Ουκρανία) και Ντίσελ (Ισραήλ). Στον τελικό των ρεπεσάζ ο εκπρόσωπος της Ελλάδας νίκησε με Ippon (σε λιγότερο από δύο λεπτά) τον Ουκρανό Μπερέζνι και βρέθηκε στο τρίτο σκαλοπάτι του πόντιουμ των νικητών.

Αυτό είναι το τρίτο μετάλλιο για τον Τσουτλασβίλι μέσα στο 2019, αφού εκτός από την πρωτιά στην Λάρισα, κατετάγη τρίτος και στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο U18 που έγινε τον περασμένο μήνα επίσης στην Πολωνία (Μπιέλσκο Μπιάλα).

Μπαλαμπανασβίλι και Τσουμήτας είχαν κατακτήσει τα τελευταία -χρονικά- μετάλλια για το ελληνικό τζούντο το 2015 στη Σόφια, ενώ συνολικά στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα U17/U18 η χώρα μας έφτασε πλέον τα 11.