Ο πολυπράγμων μεγαλοεπενδυτής (κάποτε μεγαλοκερδοσκόπος) Τζορτζ Σόρος, οι κληρονόμοι των ξενοδοχείων Hyatt και της Disney, ο συνιδρυτής του Facebook Κρις Χιουζ, ο συνεργάτης του Γουόρεν Μπάφετ και αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway Τσαρλς Μούνγκερ, είναι μερικοί από τους αμερικανούς κροίσους που με κοινή επιστολή τους ζητούν από όλους τους υποψηφίους για την επόμενη προεδρική εκλογή να τους φορολογήσουν περισσότερο. Κι αυτό για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης, αλλά και για να χρηματοδοτηθούν προγράμματα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και για τη βελτίωση του αμερικανικού συστήματος υγείας.

Οι 19 υπογράφοντες προτείνουν, βέβαια, όχι μόνο τη δική τους φορολόγηση αλλά την επιβολή ενός ειδικού φόρου στη μεγάλη περιουσία. «Απευθυνόμαστε σε όλους τους προεδρικούς υποψηφίους, ανεξάρτητα από το αν είναι Ρεπουμπλικανοί ή Δημοκρατικοί, και τους καλούμε να υποστηρίξουν την επιβολή ενός μέτριου φόρου στις περιουσίες του πλουσιότερου 1% των αμερικανών πολιτών, στις δικές μας περιουσίες δηλαδή» σημειώνουν στην επιστολή που δημοσιοποίησαν τη Δευτέρα.

 «Το επόμενο δολάριο από τον νέο φόρο επί των εισοδημάτων πρέπει να προέρχεται από τους πιο εύρωστους οικονομικά πολίτες της χώρας και όχι από τους αμερικανούς φορολογούμενους με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα» εξηγούν οι «19».

Ιδέα των Δημοκρατικών

Ηδη οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος Ελίζαμπεθ Γουόρεν, Πιτ Μπάτιτζιγκ και Μπέτο Ο’Ρουρκ στηρίζουν την ιδέα, αναφέρεται στην επιστολή. Η Γουόρεν συγκεκριμένα, έχει προτείνει την επιβολή φόρου 2% ετησίως σε όσους οι περιουσίες ξεπερνούν σε αξία τα 50 εκατ. δολάρια και επιπλέον φόρο 1% σε όσους οι περιουσίες ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια.

Τους τελευταίους μήνες σημαίνοντα στελέχη των Δημοκρατικών, μεταξύ των οποίων η Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτές στη Νέα Υόρκη και ο γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς είχαν προτείνει την εξεύρεση ενός τρόπου αύξησης της φορολόγησης των πλουσιότερων Αμερικανών, οι οποίοι επιβαρύνονται σαφώς λιγότερο από τους φορολογούμενους με μεσαία και μικρά εισοδήματα.

Αίσθηση είχε προκαλέσει προ ετών η δημόσια παραδοχή του εμβληματικού επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ (είναι επί δεκαετίες ολόκληρες ένας από τους πέντε πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη) ότι πληρώνει λιγότερους φόρους από όσους πληρώνει η… γραμματέας του. Η αλήθεια είναι ότι ο Μπάφετ υποστηρίζει τους Δημοκρατικούς, αλλά ο στενός συνεργάτης του Μούνγκερ, που υπογράφει την επιστολή, είναι γνωστό ότι υποστηρίζει τους Ρεπουμπλικανούς.

$3 τρισ. σε 10 χρόνια

Με τον φόρο που προτείνουν οι «19» εκτιμάται ότι οι αμερικανικές κυβερνήσεις θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδά τους στα 3 τρισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία. Η εφημερίδα «New York Times», που δημοσίευσε την επιστολή των «19», σημειώνει ότι πρόσφατη ανάλυση της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) έδειξε ότι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες το πλουσιότερο 1% του αμερικανικού πληθυσμού αύξησε τα περιουσιακά του στοιχεία κατά 21 τρισ. δολάρια. Το ίδιο χρονικό διάστημα η περιουσία του 50% των λιγότερο εύρωστων οικονομικά Αμερικανών μειώθηκε συνολικά κατά 900 δισ. δολάρια.

Το BBC μετέδωσε πάντως ότι δεν συμμερίζονται όλοι οι Δημοκρατικοί την ανάγκη επιβολής πρόσθετης φορολόγησης στους υπερ-πλούσιους αμερικανούς. «Πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αντικειμενικά η αξία κάποιων περιουσιακών στοιχείων, όπως είναι τα έργα τέχνης και τα κοσμήματα… Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι ένας τέτοιος φόρος θα κριθεί αντισυνταγματικός επειδή απαγορεύεται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να φορολογεί την περιουσία παρά μόνο το εισόδημα» σημειώνει το βρετανικό πρακτορείο.