Ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος για τη μεγάλη επιστροφή του στους ομίλους του Champions League, όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρωτίστως να κάμψει την αντίσταση της Βικτόρια Πλζεν.

Η κληρωτίδα για τον β’ προκριματικό γύρο της διοργάνωσης έβγαλε τη «Βικτόρκα» στο δρόμο των «ερυθρολεύκων» και to10.gr σκιαγραφεί το προφίλ της ομάδας από την Τσεχία.

Η περσινή της πορεία

Η Βικτόρια Πλζεν έχει σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, γεγονός που την έχει καταστήσει ως μία από τις κορυφαίες ομάδες στην Τσεχία.

Την περσινή περίοδο, μάλιστα, διεκδίκησε μέχρι τέλους το πρωτάθλημα, το οποίο όμως τελικά κατέληξε στην Σλάβια Πράγας, η οποία μέτρησε 72 βαθμούς σε 30 αγώνες, έναντι 68 της αντιπάλου του Ολυμπιακού. Η Βικτόρια Πλζεν είχε 21 νίκες, 5 ισοπαλίες και 4 ήττες, με τα τέρματα να είναι 47 υπέρ και 27 κατά.

Στο Κύπελλο δεν κατάφερε να πάει μακριά. Έμεινε εκτός από τη φάση των “16”, με την Μπάνικ Οστράβα να επικρατεί με 3-2 στην παράταση και να πανηγυρίζει την πρόκριση στην έδρα της Βικτόρια Πλζεν.

Όσον αφορά την Ευρώπη, πήρε την απευθείας πρόκριση στους ομίλους του Champions League, όντας πρωταθλήτρια Τσεχίας.

Βρέθηκε στο ίδιο group με την Ρεάλ Μαδρίτης, τη Ρόμα και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και με 7 βαθμούς (2-1-3) κατάφερε να τερματίσει στην 3η θέση και να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή της συνέχεια στο Europa League. Πάντως, είχε την χειρότερη άμυνα με 16 τέρματα παθητικό σε 6 παιχνίδια.

Το ματς «κλειδί» για την πρόκριση στο Europa League ήταν το 2-1 επί της Ρόμα στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων.

Στο Europa League αντιμετώπισε τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ στους “32” και παρά το 2-1 εντός έδρας, έχασε με 0-3 στην Κροατία και γνώρισε σκληρό αποκλεισμό.

Παλμαρέ

Η Βικτόρια Πλζεν ιδρύθηκε το 1908, όμως για πολλά χρόνια αδυνατούσε να αναδυθεί βγει στην επιφάνεια της χώρας της. Συνολικά, έχει κατακτήσει 5 πρωταθλήματα Τσεχίας, όλα από το 2010 κι έπειτα, το πρώτο το 2011 και το πιο πρόσφατο το 2018.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η… αντεπίθεση έχει ξεκινήσει μόλις τα τελευταία χρόνια, όμως η κυριαρχία της στην Τσεχία μέσα σε αυτό διάστημα παραμένει αδιαμφισβήτητη. Επίσης, έχει κατακτήσει μία φορά το Κύπελλο Τσεχίας, το 2010.

Τι πρέπει να προσέχει ο Ολυμπιακός

Η μεγαλύτερη απειλή για την άμυνα του Ολυμπιακού είναι ο Μίκαελ Κρμέντσικ.

Ο 26χρονος Τσέχος επιθετικός ανήκει στην Βικτόρια Πλζεν από το 2011 κι έπειτα από αρκετές χρονιές που πέρασε σε άλλες ομάδες ως δανεικός, έχει καταφέρει να καθιερωθεί στο βασικό σχήμα των Τσέχων. Μάλιστα, από το 2016 είναι και διεθνής με την Εθνική Τσεχίας, μετρώντας 8 τέρματα σε 19 συμμετοχές.

Προπονητής

Στον πάγκο της Βικτόρια Πλζεν βρίσκεται ο Πάβελ Βρμπα, ο οποίος έχει αναλάβει την τεχνική ηγεσία του συλλόγου για δεύτερη φορά στην καριέρα του.

Η προηγούμενη ήταν από το 2008 έως το 2013, ενώ επέστρεψε στον πάγκο της ομάδας το καλοκαίρι του 2017, όπου παραμένει ακόμα.

Γνωρίζει καλά την ομάδα, έχει κατακτήσει αρκετούς τίτλους, ενώ και οι ατομικές διακρίσεις του δεν μπορούν να θεωρηθούν αμελητέες. Μάλιστα, ένα από τα καλύτερα επιτεύγματά του είναι πως έχει βραβευτεί 7 φορές ως ο καλύτερος προπονητής στην Τσεχία.

Το ρόστερ της Βικτόρια Πλζεν: