Υποτονική είναι, μέχρι στιγμής, η συμμετοχή  των ιδιοκτητών ακινήτων στη διαδικασία της προανάρτησης των στοιχείων των δηλώσεων και των πληροφοριών που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της κτηματογράφησης της Αθήνας από το 2008 έως σήμερα. Η προανάρτηση, η οποία ξεκίνησε στις 22 Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 24 Ιουνίου, είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς οι δικαιούχοι μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία που τους αφορούν και να κάνουν διορθώσεις, εξασφαλίζοντας ότι τα δικαιώματα που δηλώθηκαν θα καταγραφούν σωστά στο Κτηματολόγιο και θα αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Έως σήμερα, στη διαδικασία συμμετείχαν περί τους 55.000 ιδιοκτήτες από τους περίπου 552.000 που έχουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε ακίνητα που βρίσκονται στην Αθήνα. Στο πλαίσιο της προανάρτησης έχουν αποσταλεί στους ιδιοκτήτες ενημερωτικά μηνύματα μέσω email και sms, ωστόσο η μεγάλη διαφημιστική καμπάνια της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», παρότι η διαδικασία βρίσκεται ήδη στα μισά της …διαδρομής (στις 24 Ιουνίου λήγει η προθεσμία προανάρτησης), αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα.

Η πλειονότητα των πολιτών δεν χρειάζεται να επισκεφθεί το γραφείο κτηματογράφησης στο Γαλάτσι, καθώς η διαδικασία μπορεί να γίνει με ηλεκτρονικά μέσα από την εφαρμογή e-κτηματολόγιο, με χρήση των κωδικών taxisnet. Δεν είναι τυχαίο ότι έως σήμερα 50.000 ιδιοκτήτες έχουν επισκεφθεί την ιστοσελίδα της Ελληνικό Κτηματολόγιο και έχουν εκτυπώσει τα αποσπάσματα και τα κτηματολογικά φύλλα που τους αφορούν. Από αυτούς, 4.500  έχουν υποβάλλει αίτηση επανεξέτασης στοιχείων, μέσω email (στην ηλεκτρονική διεύθυνση ad@proanartisi-athina.gr), καθώς διαπίστωσαν σφάλματα.  Όσο για το κεντρικό γραφείο κτηματογράφησης της Αθήνας, το οποίο λειτουργεί, από την έναρξη της προανάρτησης, στα ολυμπιακά ακίνητα Γαλατσίου (Λεωφ. Βεϊκου 137, 11146), το έχουν επισκεφθεί 5.000 πολίτες, εκ των οποίων οι μισοί (2.500) υπέβαλλαν αιτήματα επανεξέτασης στοιχείων.

Από τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί έως σήμερα (είτε ηλεκτρονικά, είτε στα γραφεία του Γαλατσίου) το  45% αφορά σε διαφορές που εντοπίζονται στα στοιχεία του δικαιούχου (όπως αλλαγή διεύθυνσης, ταυτότητας, τηλεφώνου κλπ.) και γίνεται επικαιροποίηση. Το 14% των αιτημάτων έχει σχέση με κάποιου είδους αλλαγή του δικαιώματος (κυρίως μεταβολή από ψιλή κυριότητα σε πλήρη) και το 10% αφορά διορθώσεις τίτλου μεταγραφής, μεταγραφή δικαιώματος στο οποίο διαπιστώνεται κάποιο λάθος κλπ.

Όσο για την πλειονότητα των πολιτών που διαθέτουν ιδιοκτησιακό δικαίωμα στην Αθήνα, αλλά δεν έχουν κάνει ακόμη τον απαραίτητο έλεγχο στο πλαίσιο της προανάρτησης, πρέπει να σπεύσουν διότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και για την ώρα δεν διαφαίνεται πιθανότητα παράτασης, δίχως βεβαίως να αποκλείεται.

Έτσι, στην περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης δεν έχει καν υποβάλλει δήλωση, μπορεί να το κάνει στο πλαίσιο της προανάρτησης, είτε ηλεκτρονικά, είτε με κατάθεση της στο γραφείο κτηματογράφησης. Τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Εάν ο πολίτης, αφού εισέλθει με τους κωδικούς taxisnet στην ηλεκτρονική εφαρμογή, δεν βλέπει το δικαίωμά του επί του ακινήτου του, πρέπει να μεταβεί στο γραφείο κτηματογράφησης προκειμένου να του δοθούν οδηγίες για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσει. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να ελέγξουν με προσοχή  όλα τα στοιχεία (τα προσωπικά και του δικαιώματος) και αν εντοπίσουν λάθος καταχωρήσεις να καταθέσουν αίτηση επανεξέτασης.

 Νέες περιοχές στο Κτηματολόγιο

Εκκίνηση κτηματογράφησης σε νέες περιοχές ανακοίνωσε το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Τετάρτη (22 Μαΐου), ξεκινά η συλλογή δηλώσεων στους προ-καποδιστριακούς ΟΤΑ Βιλλίων και Ερυθρών του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας (Δυτική Αττική) και στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Ειδικότερα, η κτηματογράφηση στην Περιφέρεια Νήσων αφορά στους καλλικρατικούς δήμους Αγκιστρίου, Πόρου, Σπετσών και Ύδρας, όπως και στους προ – καποδιστριακούς ΟΤΑ:

α) Άνω Φαναρίου, Γαλατά, Δρυόπης, Καρατζά, Τακτικουπόλεως και Τροιζήνος του Δήμου Τροιζήνος,

β) Κουνουπίτσης, Κυψέλης Μεθάνων, Λουτροπόλεως Μεθάνων και Μεγαλοχωρίου του Δήμου Μεθάνων και

γ) Αντικυθήρων, Αρωνιάδικων, Καραβά, Καρβουνάδων, Κοντολιάνικων, Κυθήρων, Λιβαδίου, Λογοθετιάνικων, Μητάτων, Μυλοποτάμου, Μυρτιδίων, Ποταμού, Φρατσίων και Φριλιγκιάνικων του Δήμου Κυθήρων.

Η προθεσμία λήγει στις 22 Αυγούστου για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 22 Νοεμβρίου για τους κατοίκους εξωτερικού.