Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το πρωί στην Πάρνηθα η φετινή πανελλαδική άσκηση «Δια Πυρός 2019» την οποία παρακολούθησαν η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, η ηγεσία της Πυροσβεστικής και εκπρόσωποι της περιφέρειας, του δήμου Αχαρνών, της Δασικής Υπηρεσίας, εθελοντικών οργανώσεων και εμπλεκόμενων φορέων.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη μετά την ολοκλήρωση της άσκησης ευχήθηκε καλή δύναμη σε όλους τους συμμετέχοντες στον μηχανισμό της αντιπυρικής προστασίας, και ένα καλό καλοκαίρι από πλευράς πυρκαγιών, ενώ τόνισε ότι κάθε χρόνο ενισχύεται το Πυροσβεστικό Σώμα και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την βελτίωση της επιχειρησιακής κατάστασης.

Από την πλευρά του ο κ. Φάμελλος εστίασε στο ρόλο της Δασικής Υπηρεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και στην πρόληψη των πυρκαγιών. Όπως ανέφερε, είναι ήδη σε εξέλιξη ένα ευρύ πρόγραμμα πρόληψης και 5.066 εργαζόμενοι βρίσκονται στο πεδίο για έργα προς αυτή την κατεύθυνση.

«Ο σχεδιασμός επί χάρτου με την πραγματική άσκηση ετοιμότητας προφανώς έχουν διαφορά» είπε η κυρία Γεροβασίλη και συμπλήρωσε: «Η άσκηση ετοιμότητας είναι αυτή μέσω της οποίας μπορεί κανείς να δει τον επιτυχημένο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, την αποτελεσματικότητα των μέσων, την αποτελεσματικότητα του επιχειρησιακού σχεδιασμού και βεβαίως τυχόν προβλήματα και μεταβολές οι οποίες μπορεί να προκύψουν στο συνολικό σχεδιασμό.

Σε ερώτηση αν η φετινή άσκηση είχε και έναν συμβολικό χαρακτήρα λόγω της περσινής τραγωδίας στο Μάτι, η υπουργός απάντησε: «Δεν έχει συμβολικό, αλλά ουσιαστικό χαρακτήρα. Δεν είναι σύμβολο η άσκηση, αλλά γίνεται για την ετοιμότητα του μηχανισμού όπως κάθε χρόνο… Ενισχύουμε το Π.Σ. με ανθρώπινο δυναμικό, με μέσα, με υλικοτεχνική υποδομή, με επικαιροποιημένο νομοθετικό πλαίσιο και βεβαίως έχει κατατεθεί και το καινούργιο σχέδιο νόμου σε διαβούλευση, για την Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας. Πρόσφατα κάναμε και με τον κύριο Φάμελλο την ΚΥΑ που διαχωρίζει τις αρμοδιότητες της Δασικής και Πυροσβεστικής.»

Ο κ. Φάμελλος από την πλευρά του είπε ότι «για πρώτη φορά υπάρχει πολύ καλύτερος συντονισμός και μια καλύτερη προσπάθεια. Ευχόμαστε να είμαστε απόλυτα επιτυχείς όλοι, να είναι πολύ εύκολη και ασφαλής η αντιπυρική περίοδος» και πρόσθεσε: «Οι δασικές υπηρεσίες θα είναι δίπλα στο Π.Σ. σε όλη αυτή την διαδικασία και ταυτόχρονα υλοποιείται και ένα ευρύ πρόγραμμα πρόληψης. Οι δασικές πυρκαγιές επιβάλλουν ένα ισχυρό πρόγραμμα πρόληψης».

Ο κ. Ταφύλλης δήλωσε ότι η άσκηση είναι μέρος μιας σειράς ασκήσεων και τόνισε ότι μαζί με το Π.Σ. που είναι σε ετοιμότητα όλο το χρόνο και το έχει αποδείξει, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται και όλες οι άλλες δυνάμεις.

«Προηγήθηκε άσκηση επί χάρτου και τις επόμενες δύο- τρεις εβδομάδες θα ακολουθήσει και σε επίπεδο Κέντρου Επιχειρήσεων του Π.Σ., έτσι ώστε να γίνει δοκιμή του επιπέδου συντονισμού και να δοκιμαστούν τα σχέδια σε επιτελικό επίπεδο», είπε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στο ύψωμα «Αχλαδιά», το οποίο βρίσκεται πλησίον της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου «Ντάρδιζας», στη νότια πλευρά του ορεινού όγκου της Πάρνηθας και μεταξύ του οικισμού της Φυλής, της συνοικίας των Άνω Λιοσίων και των εγκαταστάσεων της ΕΥΔΑΠ, στην περιοχή του δήμου Αχαρνών.

Η περιοχή ανήκει στον δήμο Φυλής και παρουσιάζει σοβαρό ιστορικό πυρκαγιών. Σημαντικότερες πυρκαγιές που απείλησαν την περιοχή, είναι αυτές του έτους 2007, η οποία ξεκίνησε από την περιοχή των Δερβενοχωρίων και έφτασε μέχρι την κορυφή του βουνού της Πάρνηθας, του έτους 2006, η οποία έκαψε περίπου 500 στρέμματα και του έτους 2001, η οποία έκαψε περίπου 1500 στρέμματα δάσους και ανακόπηκε νότια της Μονής.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πυροσβεστικής η άσκηση αφορούσε την αντιμετώπιση μεγάλης έκτασης δασικής πυρκαγιάς, σε πραγματικό χρόνο, με την κινητοποίηση των επιχειρησιακών μονάδων όλων των εμπλεκομένων, σε τέτοιου είδους περιστατικά, φορέων.

Στόχος ήταν, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας των εμπλεκομένων φορέων, ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων επιχειρησιακών δομών και διαδικασιών, στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του πληθυσμού, καθώς και η ένταξη και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη δασοπυρόσβεση.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, δασική πυρκαγιά εκδηλώνεται, από άγνωστη αιτία, σε ημέρα με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, σε περιοχή με έντονο ανάγλυφο και σχετικά χαμηλή βλάστηση (θαμνώδη – παλιό καμένο), η οποία, στη συνέχεια, εισέρχεται σε αναγεννημένο πευκοδάσος και σε υψηλό πευκοδάσος χαλεπίου.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ως προς το σενάριο της άσκησης: «Η αναγγελία της πυρκαγιάς γίνεται από δασικό περιπολικό, το οποίο εντοπίζει εστία πυρκαγιάς στις παρυφές του οικισμού «Γεννηματά», στα Άνω Λιόσια και μεταβιβάζει την πληροφορία στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.), το οποίο κινητοποιεί πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες κάνουν ενέργειες για άμεση επέμβαση και κατάσβεση με εγκαταστάσεις, στο σημείο έναρξης. Το συμβάν αντιμετωπίζεται ως σοβαρό και ακολουθεί ανάλογη κλιμάκωση – κινητοποίηση από επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Η πυρκαγιά κατευθύνεται προς τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας και προς την οικιστική περιοχή, για αυτό  δρομολογείται οργανωμένη απομάκρυνση μοναχών και επισκεπτών της Ιεράς Μονής και του πληθυσμού από τις περιοχές Άνω Λιοσίων και Αχαρνών, που γειτνιάζουν με τη δασική περιοχή. Τα πυροσβεστικά οχήματα, τα πεζοπόρα τμήματα και οι υδροφόρες ΟΤΑ, αφού κατανεμηθούν ανά τομέα, ενεργούν με εγκαταστάσεις προσβολής. Από ελικόπτερο του Π.Σ. γίνεται αερομεταφορά πεζοπόρου τμήματος με τον εξοπλισμό του, καθώς και μιας υδατοδεξαμενής σε σημείο που δεν υπάρχει πρόσβαση από πυροσβεστικά οχήματα.»

Παράλληλα το γενικό συντονισμό του επιχειρησιακού έργου αναλαμβάνει το Κινητό Συντονιστικό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ» και τα εναέρια μέσα, που έχουν κινητοποιηθεί (4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα) κάνουν ρίψεις στο κυρίως μέτωπο, αλλά και πλευρικά της πυρκαγιάς, για τον περιορισμό της.

Σταδιακά, επιτυγχάνεται περιορισμός και μερικός έλεγχος της πυρκαγιάς, αποδεσμεύονται τα εναέρια μέσα και γίνονται ενέργειες από τις επίγειες δυνάμεις σε όλο το μήκος της περιμέτρου. Μετά την αποδέσμευση των εναερίων μέσων, δίνεται εντολή στην ομάδα ΣμηΕΑ για πτήση πολυκοπτέρου, για έλεγχο και επιτήρηση της περιοχής από ψηλά, ενώ συνεχίζεται διαβροχή για εξασφάλιση καμένης – άκαυτης ζώνης, μέχρι την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στην άσκηση συμμετείχαν επίγειες δυνάμεις με προσωπικό και μέσα από τον 6ο και 10ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, την 1η Ε.Μ.Α.Κ., το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, την Υγειονομική Υπηρεσία Π.Σ., το Πυροσβεστικό Συνεργείο Αθηνών, τη Δ.Α.Ε.Ε., την Περιφέρεια Αττικής, το Δήμο Φυλής, το Γ.Ε.ΕΘ.Α., την ΕΛ.ΑΣ., το Ε.Κ.Α.Β, καθώς και οι εθελοντικές ομάδες Σ.Ε.Α.Δ. Αφιδνών, ΕΔΑΚ και Ε.ΔΑΣ.Α., ενώ από αέρος συμμετείχαν 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη (2 PZL- 2 CL), ένα ελικόπτερο του Γ.Ε.Σ. (CHINOOK), δύο ελικόπτερα του Π.Σ. ΒΚ-117 και SUPER PUMA και ένα μη στελεχωμένο αεροσκάφος του Π.Σ. (ΣμηΕΑ).