Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών, στον απόηχο της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα από το 10% στο 25%.

Ο γερμανικός δείκτης DAX -ο οποίος επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις εξελίξεις στην Κίνα και τους φόβους για εμπορικό πόλεμο-αλλά και ο γαλλικός CAC ηγούνταν των απωλειών, με πτώση 1,7% και 1,8% αντίστοιχα. Στις 10:20 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε πτώση 1,2%, τη μεγαλύτερη εδώ και έξι εβδομάδες.

Τα χρηματιστήρια σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία κατέγραψαν πτώση άνω του 1%, ενώ στη Βρετανία ήταν κλειστά λόγω αργίας.

Οι ελπίδες σε μια σινοαμερικανική εμπορική συμφωνία ήταν εν μέρει ο λόγος για το ισχυρό ράλι των χρηματιστηριακών αγορών φέτος, με τους γενικούς δείκτες των περισσότερων χωρών να ανακάμπτουν από τις σημαντικές απώλειες της περασμένης χρονιάς και να ανέρχονται σε υψηλά επίπεδα πολλών μηνών.

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν βουτιά και οι ασιατικές μετοχές υπέστησαν πλήγμα αφού ο Τραμπ, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση για να ασκήσει περισσότερες πιέσεις στην Κίνα, δήλωσε χθες ότι οι εμπορικές συνομιλίες με το Πεκίνο προχωρούν «πολύ αργά». Πρόσθεσε ότι την Παρασκευή θα αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ