Η Τερέζα Μέι δεν κατάφερε ούτε την τρίτη προσπάθεια της να περάσει τη συμφωνία αποχώρησης της από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Συγκεκριμένα, τη συμφωνία καταψήφισαν 344 βουλευτές, ενώ 286 ψήφισαν υπέρ.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, η Μέι δήλωσε πως οι συνέπειες της απόφασης των βουλευτών είναι οδυνηρές και πρόσθεσε πως η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω παράταση πρέπει να έχει επαρκή δικαιολόγηση, προσθέτοντας πως είναι σχεδόν βέβαιο πως θα πρέπει να διενεργηθούν ευρωεκλογές.

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, τόνισε πως είναι προφανές ότι η συμφωνία πρέπει τώρα να αλλάξει, ζητώντας τη διενέργεια εκλογών. Πρέπει να αποφασίσουμε για το μέλλον μέσω εκλογών, ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, ο Ντόναλντ Τουσκ, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, έγραψε στο Twitter ότι θα συγκληθεί Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 10 Απριλίου.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, είχε βάλει «φρένο» στο ενδεχόμενο να επιστρέψει η δις απορριφθείσα συμφωνία αποχώρησης στη βουλή, αν δεν έχει υποστεί ουσιαστικές αλλαγές.

Για να καταφέρει, τελικά, να φέρει το ντιλ στο κοινοβούλιο, η Μέι αναγκάστηκε να απομακρύνει το πακέτο που επικεντρώνεται στη μελλοντική σχέση εμπορίου και ασφάλειας, γνωστό ως «Πολιτική Διακήρυξη».

Έτσι, φέρνοντας μόνο τη μισή συμφωνία, αυτή της αποχώρησης, κατάφερε να πάρει το πολυπόθητο πράσινο φως του Μπέρκοου, ο οποίος επέτρεψε να διεξαχθεί για τρίτη φορά ψηφοφορία για την πρόταση της Μέι.

Η απόφαση αυτή ωστόσο, προκάλεσε θυμό σε αρκετά μέλη του κοινοβουλίου που κατηγόρησαν τη Μέι ότι «παίζει παιχνίδια», προσπαθώντας να διαχωρίσει τη συμφωνία αποχώρησης και το κομμάτι της μελλοντικής σχέσης, με στόχο να περάσει τη συμφωνία της.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενημερώσει ότι η συμφωνία αποχώρησης πρέπει να εγκριθεί για να γίνει η έξοδος από το μπλοκ στις 22 Μαΐου.