Η πρώτη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο επί οκτώ εναλλακτικών προτάσεων για το Brexit, απέτυχε να αναδείξει μία. Οι δύο που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους ήταν η πρώτη υπέρ νέου Δημοψηφίσματος και η δεύτερη υπέρ της συμμετοχής στην τελωνιακή Ένωση.

Η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την Δευτέρα. Στην περίπτωση που ορισθεί τρίτη ψηφοφορία μετά την συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή για τη συμφωνία και γίνει το θαύμα της υπερψήφισής της η όλη διαδικασία θα ακυρωθεί.

Παράλληλα, σε μια δραματική συνεδρίαση του Συντηρητικού Κόμματος, η Τερέζα Μέι υποσχέθηκε να παραιτηθεί νωρίτερα απ´ ότι προέβλεπε, υπό τον όρο να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας της οι περίπου 80 βουλευτές που την καταψήφισαν τις δύο προηγούμενες φορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σκληροί ευρωσκεπτικιστἐς Μπόρις Τζόνσον και Τζέικομπ Ρις Μογκ, είπαν πως θα την ψηφίσουν μόνο εάν η Πρωθυπουργός αποχωρήσει αμέσως και αφήσει τις διαπραγματεύσεις για το εμπορικό καθεστώς στον διάδοχό της που φυσικά θα είναι πιο σκληρός διαπραγματευτής από την ίδια.

Η Τερέζα Μέι θυσιάστηκε για το τίποτα…

Όμως οι βορειοϊρλανδοί προτεστάντες Ενωτικοί του DUP, προειδοποιούν πως όσο στην συμφωνία περιλαμβάνεται το Backstop, η εγγύηση των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία, δεν πρόκειται επ΄ ουδενί να την ψηφίσουν. Δίχως τους 10 βουλευτές τους, και με δεδομένο ό,τι τουλάχιστον 30 σκληροπυρηνικοί βουλευτές επιμένουν πως θα την καταψηφίσουν, η Τερέζα Μέι δεν έχει καμιά πιθανότητα να περάσει την αντιδημοφιλή συμφωνία της σε μια τρίτη απόπειρα. Εν κατακλείδι θυσιάστηκε για το τίποτα. Και το αδιέξοδο συνεχίζεται.

Η εδώ και τριάντα χρόνια νοσηρή εμμονή του Συντηρητικού Κόμματος με την Ευρώπη, έχει οδηγήσει σε ήττα και παραίτηση μια σειράς Πρωθυπουργών και Ηγετών τους. Την Μάργκαρετ Θάτσερ, τον Τζον Μέιτζορ, τον Ντέιβιντ Κάμερον και τώρα την Τερέζα Μέι. Είναι πρωτοφανές στην ιστορία μια μικρή ομάδα φανατικών να κρατά, επί δεκαετίες, όμηρο ένα μεγάλο κυβερνητικό κόμμα.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο