Βρετανία: Μαδάvε τη μαργαρίτα για το Brexit

Δεν θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά είτε στις 12 Απριλίου, είτε στις 22 Μαϊου

Ως μια νίκη, έστω και καθυστερημένη, για την Τερέζα Μέι μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του βρετανικοί κοινοβουλίου να παρατείνει το Brexit.

Η ψηφοφορία, η οποία πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία, 441 ψήφους υπέρ και 105 κατά, αναφέρει πως η Μεγάλη Βρετανία δεν θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά είτε στις 12 Απριλίου, είτε στις 22 Μαϊου.

Η ημερομηνία, σύμφωνα πάντα με την ψηφισθείσα τροπολογία, θα κριθεί ανάλογα με το αν το κοινοβούλιο θα συμφωνήσει με την πρόταση της βρετανίδας πρωθυπουργού.

Νωρίτερα η Τερέζα Μέι είχε δηλώσει πως θα παραιτηθεί πριν από την επόμενη φάση του Brexit, εφόσον το κοινοβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία της.

Η Τερέζα Μέι είπε ότι θα παραιτηθεί από τη θέση της από τη στιγμή που θα «παραδοθεί» το Brexit, ανέφερε -σύμφωνα με το CNN- βουλευτής των Τόρις.

«Δεν θα αναλάβω την επόμενη φάση», είπε η Μέι στους Συντηρητικούς βουλευτές. Δεν διευκρίνισε ωστόσο, την ημερομηνία παραίτησής της.

Παρά την προσπάθεια αυτή της βρετανίδας πρωθυπουργού, δεν φαίνεται να πείστηκαν με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της βόρειας Ιρλανδίας να καθιστά σαφές πως δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση σε αυτή τη νέα προσπάθεια.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την δέσμευση της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, ότι θα παραιτηθεί εάν καταφέρει να κερδίσει υποστήριξη στην συμφωνία της για το Brexit, το DUP υποστηρίζει ότι η συμφωνία «αποτελεί μία απαράδεκτη απειλή για την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου».

«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και τις μελλοντικές σχέσεις με όρους που συμφωνούν με τους βασικούς στόχους μας για εξασφάλιση της ακεραιότητας του Η.Β. Κατά την άποψή μας η σημερινή συμφωνία αποχώρησης δεν το καταφέρνει και το backstop, για το οποίο προειδοποιήσαμε την κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, αποτελεί μία απαράδεκτη απειλή στην ακεραιότητα του Η.Β. και περιορίζει την ικανότητα της χώρας να διαπραγματευτεί το είδος της μελλοντικής σχέσης με την ΕΕ» αναφέρει.

Beth Rigby

@BethRigby

It’s still a No from the DUP but could they abstain?

87 people are talking about this

Όμως αυτό δεν ήταν το μόνο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η Τερέζα Μέι, αφού από την υπόσχεσή της δεν πείστηκαν ούτε τα μέλη της σκληροπυρηνικής συντηρητικής ομάδας ERG του κόμματός της.

Ένας εκπρόσωπος του αποκαλούμενου European Research Group, μετά τη συνάντηση που είχαν τα μέλη του σήμερα το απόγευμα, είπε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση» να συγκεντρωθούν αρκετές ψήφοι ώστε να περάσει η Συμφωνία Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Πυρά προς την Τερέζα Μέι εξαπέλυσε και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Η δέσμευση της Τερέζα Μέι προς τους βουλευτές των Τόρις, να παραιτηθεί αν υπερψηφίσουν την συμφωνία της, δείχνει μια για πάντα, ότι οι χαοτικές της διαπραγματεύσεις για το Brexit αφορούσαν την διαχείριση του κόμματος και όχι τις αρχές ή το δημόσιο συμφέρον» έγραψε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, σε μήνυμά του στο Twitter, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της πρωθυπουργού, και πρόσθεσε ότι η αλλαγή κυβέρνησης είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσουν οι πολίτες.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, επίσης σε μήνυμα μέσω κοινωνικών δικτύων δήλωσε: «Εάν το Brexit καταλήξει να επιβάλλεται στη βάση μίας συμφωνίας που κανείς δεν υποστηρίζει – μια τόσο κακή συμφωνία που η πρωθυπουργός έπρεπε να υποσχεθεί ότι θα παραιτηθεί για να την περάσει – θα κάνει ένα ήδη κακό σχέδιο ακόμη χειρότερο».

Δείτε επίσης
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk