Ακόμα μία προσπάθεια βγει από το αδιέξοδο του Brexit θα κάνει σήμερα η Βρετανική Βουλή, ωστόσο δεν αναμένεται η Τερέζα να μπορέσει ούτε αυτή τη φορά, να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Σημειώνεται ότι σήμερα, η Βουλή των Κοινοτήτων θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να ψηφίσει επί της Συμφωνίας Αποχώρησης, στην οποία κατέληξε η Τ. Μέι με την ΕΕ στο τέλος του 2018, ωστόσο το δεύτερο σκέλος της συνολικής συμφωνίας για το Brexit, η πολιτική διακήρυξη που σκιαγραφεί τις μελλοντικές σχέσεις, δεν θα τεθεί ενώπιον των βουλευτών. Ο διαχωρισμός πραγματοποιήθηκε με στόχο να επιτραπεί διαδικαστικά η τρίτη ψηφοφορία επί της Συμφωνίας Αποχώρησης, η οποία έχει ήδη απορριφθεί δύο φορές με ευρύτατες πλειοψηφίες, ωστόσο το γεγονός αυτό μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα στο μέλλον.

Σε περίπτωση που η Βουλή δώσει θετική ψήφο και κυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης της πρωθυπουργού τότε θα δοθεί το πράσινο φως για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 22 Μαΐου.

Ωστόσο, πολλοί ευρωσκεπτικιστές βουλευτές των Συντηρητικών και το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της κ. Μέι προτίθενται να καταψηφίσουν.

Σε αυτή την περίπτωση το Λονδίνο θα έχει περιθώριο έως τις 12 Απριλίου ώστε να καταθέσει στην ΕΕ εναλλακτικά σχέδια για το Brexit ή να αποχωρήσει άτακτα από την Ένωση.

Η Τ. Μέι στην ύστατη προσπάθεια της να κερδίσει τις ψήφους που απαιτούνται για την κύρωση της Συμφωνίας, έχει δηλώσει την πρόθεση της να παραιτηθεί εάν αυτή εγκριθεί επιτρέποντας στους ευρωσκεπτικιστές «αντάρτες» να αναλάβουν την διαπραγμάτευση για την μελλοντική σχέση με την ΕΕ.

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει οικονομικά κίνητρα για την Βόρεια Ιρλανδία ώστε να κάμψει τις ενστάσεις του DUP, οι οποίες πηγάζουν από τις πρόνοιες της Συμφωνίας Αποχώρησης για το status της περιοχής. Παρά ταύτα ο εταίρος φαίνεται πως δεν έχει πειστεί.

Εάν η Τ. Μέι ηττηθεί κατά την ψηφοφορία της Παρασκευής ενδέχεται να έρθουν πιο κοντά οι εθνικές εκλογές λόγω και των διαφωνιών που υπάρχουν στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στη Συμφωνία Αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ προβλέπεται μεταβατική περίοδος μετά το Brexit που μπορεί να διαρκέσει έως και το 2022, με το «διαζύγιο» να κοστίζει στο Λονδίνο 39 δισεκατομμύρια λίρες, ενώ περιλαμβάνει και πρόνοιες για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.