• Αναζήτηση
 • Αναστασιάδης – Ακιντζί : Ναι σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

  Για την τηλεφωνία και τον ηλεκτρισμό

  Φωτ. αρχείου

  Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για την τηλεφωνία και τον ηλεκτρισμό συμφώνησαν στη σημερινή τους συνάντηση ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου των Ηνωμένων Εθνών, οι δύο ηγέτες είχαν μία εποικοδομητική συνάντηση που διήρκησε πέραν των τριών ωρών. Σε αυτή έγινε ανταλλαγή απόψεων, ενώ παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε και τις ιδέες του για αποκέντρωση.

  Σε σχέση με τα ΜΟΕ, οι δυο ηγέτες δεσμεύτηκαν να εντείνουν τη δουλειά των Τεχνικών Επιτροπών με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των Κυπρίων.

  Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» οι Αναστασιάδης και Ακιντζί αποφάσισαν:

  • να υλοποιήσουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε σχέση με τη διαλειτουργικότητα της κινητής τηλεφωνίας μέσω χωριστών συμφωνιών με τους παροχείς και στις δυο πλευρές με έναν κόμβο που έχει τη βάση του στην Ευρώπη για να διευκολυνθεί μια μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των δυο κοινοτήτων.
  • η διασύνδεση των δυο δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, όπως συμφωνήθηκε το 2015, έχει τώρα επιτευχθεί. Σε σχέση με αυτό, αποφάσισαν να καταστήσουν την προσωρινή διευθέτηση για παροχή ηλεκτρισμού μόνιμη χωρίς περιορισμό, προστίθεται στη δήλωση. Ακόμη αναφέρεται πως αναγνώρισαν ότι η μεταφορά ηλεκτρισμού θα συνεχιστεί με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν.
  • θα καθαριστούν εννέα περιοχές όπου υπάρχουν υπόνοιες ότι μπορεί να έχει νάρκες.

  Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί, ως χειρονομία καλής θέλησης, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, μετέφερε την απόφαση της τουρκοκύπριας πλευράς να επιστρέψει πίνακες Ελληνοκύπριων καλλιτεχνών που παρέμεναν υπό την προστασία της τουρκοκυπριακής πλευράς από το 1974, σημειώνει ο εκπρόσωπος τύπου των ΗΕ.

  Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε στον κ. Ακιντζί την απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς να δώσει οπτικές και ακουστικές ηχογραφήσεις τουρκοκυπρίων καλλιτεχνών που υπάρχουν στα αρχεία του ΡΙΚ και ανήκουν στην περίοδο πριν το 1963.

  Οι δυο ηγέτες έχουν αναθέσει στην Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό να υλοποιήσει την ανταλλαγή αυτών των ανεκτίμητων έργων τέχνης, που ανήκουν στις κοινότητές τους, αναφέρεται στη δήλωση, η οποία καταλήγει αναφέροντας πως ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί συζήτησαν επίσης επιπρόσθετα πιθανά ΜΟΕ.

  Πολιτική
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Κι όλα μοιάζουν… παραμύθι Η λεπτεπίλεπτη μελαχρινή γυναίκα περπατάει με αργά, νωχελικά βήματα. Τα μαύρα πλούσια μαλλιά της μόλις που αγγίζουν το κόκκινο... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk