Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Kibris», ο τέως Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ, σημείωσε ότι «μια λύση θα είναι επωφελής τόσο για τους Κύπριους, αλλά και για την Τουρκία, την Ελλάδα και όλους τους λαούς της περιοχής», κάνοντας αναφορά και στον αγωγό φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας.

Ερωτηθείς για αυτό, απάντησε το εξής: «Είπα στον κ. Αναστασιάδη ότι οι υδρογονάνθρακες είναι η λιχουδιά μας. Εχεις αυτή τη λιχουδιά, πρέπει να ανοίξεις το στόμα της Τουρκίας και να πάρει αυτή τη λιχουδιά. Αλλιώς, αν το Κυπριακό δεν λυθεί, οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να περιμένουν μια κακή τύχη στο μέλλον».

Συμφώνησε δε ότι πρέπει να συζητηθεί ο αγωγός μέσω Τουρκίας αφού προηγηθεί δυνατή λύση.

Για το ενδεχόμενο ναυτικού πολέμου

Σε ερώτηση αν φοβάται επικείμενο ναυτικό πόλεμο εξαιτίας της έρευνας υδρογονανθράκων είπε πως όλοι φοβούνται κάτι τέτοιο αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο τέλος οι φωνές της λογικής θα επικρατήσουν επειδή κανείς δεν επιθυμεί πόλεμο.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν δείχνει ευελιξία για μεταφορά του αερίου μέσω Τουρκίας και συνεπώς δεν υπάρχει λύση σε αυτό το ζήτημα, ο κ. Χριστόφιας είπε: «Οχι, φυσικά δεν ονειρευόμαστε. Η ζωή είναι γεμάτη αλλαγές. Τι αλλαγές αυτές τις κάνει ο λαός. Οι άνθρωποι μπορούν να αντικαταστήσουν τον Αναστασιάδη με εκλογές».

Χαρακτήρισε επίσης «καταστροφή για την Κύπρο» τη λύση δύο κρατών και αρνητική εξέλιξη την αποχώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το νησί.

Αναφέρθηκε στο όραμα Taksim (διχοτόμηση) του Ραούφ Ντενκτάς, κάτι που υιοθέτησαν οι τουρκικές κυβερνήσεις, αλλά και στον εγκλεισμό και την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

Το λάθος του ΑΚΕΛ

Ο τέως ΠτΔ αναφέρθηκε στην ελληνοκυπριακή δεξιά και ακροδεξιά, που «δεν αποδέχθηκε το ότι από την πρώτη μέρα της ανεξαρτησίας, η τουρκοκυπριακή κοινότητα έγινε ίσος συνέταιρος στην ελληνοκυπριακή», μιλώντας και για την ΤΜΤ, τον Ραούφ Ντενκτάς και τις συγκρούσεις που άρχισαν το 1963.

Κατέθεσε τη δική του εμπειρία με τους Τουρκοκύπριους, μιλώντας για το Δίκωμο, το βιβλίο του, αλλά και το λάθος του ΑΚΕΛ να επιστρέψει στο ζήτημα της Ενωσης το 1964, «το οποίο δημιούργησε χάσμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

«Θα δείξει το μέλλον» απάντησε στο ερώτημα αν το σχέδιο Ανάν ήταν καλό ή κακό, ενώ τόνισε ότι είναι ανοησία να νομίζει ο κύριος Ακιντζί πως μπορεί να λύσει το Κυπριακό με την Τουρκία.