Κλαούντιο Κολντεμπέλα… Ένα όνομα που γεννά πολλές αναμνήσεις στους λίγο μεγαλύτερης ηλικίας μπασκετόφιλους μιας και έκανε πολύ καλή καριέρα στη χώρα μας για λογαριασμό της ΑΕΚ (‘96-‘98) αλλά και του ΠΑΟΚ (’98-‘02) τον οποίο μάλιστα βοήθησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου το 1999.

Ο Ιταλός πλέον εργάζεται ως general manager στην Ούνικς Καζάν και μίλησε τόσο για το ένδοξο παρελθόν όσο και για το παρόν, αναφερόμενος στην κόντρα του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό.

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα είπε ο Ιταλός παλαίμαχος γκαρντ του ΠΑΟΚ στο Libero 107.4:

-Για τη ζωή στο κρύο Καζάν όπου βρίσκεται από πέρσι το καλοκαίρι: «Είναι πολύ καλά. Τα χρόνια περνούν, όταν είχα έρθει πρώτη φορά στη Ρωσία, ήταν ακόμα Σοβιετική Ένωση και αυτή η χώρα, έχει αλλάξει πολύ από τότε. Και το Μουντιάλ το καλοκαίρι, άλλαξε πολλά. Ο αθλητισμός είναι κίνητρο και για άλλα πράγματα, για εγκαταστάσεις. Η συνεργασία μου εδώ, πάει πολύ καλά όχι μόνο με τον κ. Πρίφτη, αλλά με όλους τους Έλληνες που έχουμε εδώ, που είναι τέσσερις στο προπονητικό επιτελείο κι ένας παίκτης. Τα ελληνικά ακούγονται πολύ εδώ!»

-Για τις αναμνήσεις του από τον νικηφόρο τελικό του 1999: «Δυστυχώς τα χρόνια περνούν πολύ γρήγορα. Το καλό είναι ότι είμαστε πάντα στον κόσμο του μπάσκετ κι αυτό έχει σημασία. Μας έδωσε πολλά αυτό το άθλημα και είναι μέσα στις φλέβες μας. Πέρασαν 20 χρόνια από το 1999, αλλά το θυμάμαι πολύ καλά. Σπουδαία ομάδα, νομίζω ήταν η τέλεια ομάδα. Τώρα που πέρασαν και 20 χρόνια, βλέπουμε ότι ήταν και αρκετά μπροστά από την εποχή της, έχοντας έναν ελληνικό κορμό, που είναι πολύ σημαντικό για κάθε χώρα. Θυμάμαι τον Γιαννούλη, τον Μπαλογιάννη, τον Μασλαρινό, τον Νικολαΐδη, τον Χρήστου. Υπήρχαν και δύο πολύ καλοί Αμερικάνοι. Ο Μπέρι ήταν το κάτι άλλο! Ο Κινγκ ήταν καλός, με δυνατότητες και ο ρόλος του ταίριαζε πολύ στην ομάδα. Υπήρχε κι ένα γκρουπ Ευρωπαίων παικτών με εμπειρία. Εγώ ο Μοράλες, ο Περάλ που έπαιξε λίγο, αλλά η χημεία της ομάδας ήταν πολύ καλή. Οι προπονητές έκαναν τεράστια δουλειά, ο Φλεβαράκης κι ο Σφαιρόπουλος. Μου είχε αρέσει από τότε, ήταν ότι ήταν μια μπασκετική ομάδα. Οι παράγοντες στην Ελλάδα, έχουν πολύ καθαρό μυαλό για το τι σημαίνει μπάσκετ».

-Για το στοιχείο που κάνει τη διαφορά σε παιχνίδια που κρίνουν τίτλο: «Είναι μια μίξη από διάφορα πράγματα. Εμείς, πρώτα από όλα, περάσαμε καλά μεταξύ μας. Είχαμε πολύ καλές σχέσεις γιατί για μένα, κάθε ρόλος στην ομάδα είναι πολύ σημαντικός. Θυμάμαι το φυσιοθεραπευτή, τον Τσολάκογλου, φαινόταν λιγότερο, αλλά ήταν πολύ σημαντικός. Θυμάμαι τον μάνατζερ, τους παράγοντες. Ο κόσμος τα καταλαβαίνει αυτά. Ξέρει τι γίνεται γιατί όταν αγαπάς κάτι, τα μάτια σου τα βλέπουν όλα. Κατάλαβε την προσπάθεια που κάναμε. Θυμάμαι είχε έρθει πολύς κόσμος στην Αθήνα. Λίγοι θυμούνται την κακοκαιρία στη Θεσσαλονίκη, είχαμε κάνει 28 ώρες να γυρίσουμε με το τρένο. Ήταν δύσκολο, αλλά το ΣΕΦ είχε πολλούς ΠΑΟΚτσήδες και ήταν πολύ ωραίο. Ήταν στιγμές που θα μείνουν για πάντα».

-Σχολιάζοντας τα τελευταία γεγονότα που αμαύρωσαν το ελληνικό μπάσκετ, ανέφερε: «Θα πω μια κουβέντα και δε θέλω να γίνει πιο μεγάλη. Αυτό που έγινε πριν δύο μέρες, δεν ήταν ωραίο για τον κόσμο του μπάσκετ και το λέω γενικά. Το μήνυμα που πάει προς τα έξω δεν ήταν καλό. Δεν είμαστε Ισπανοί, ακόμα και οι Ιταλοί έχουμε τα θέματα μας. Έβλεπα χθες το Copa Del Rey στη Μαδρίτη, να μπαίνει ο Ναβάρο και να τον αποθεώνει όλο το γήπεδο. Δε θα φτάσουμε ποτέ σε αυτό, τουλάχιστον όσο ζω εγώ. Αυτά που έγιναν στην Αθήνα, δεν ήταν μια καλή διαφήμιση. Δεν έχω ζήσει κάτι παρόμοιο. Στην Ιταλία, είχαμε κάποιο θέμα, προσπαθούμε να τα λύσουμε, αλλά μικρά θέματα, όχι έτσι. Προχθές στο τηλέφωνο μου, ήρθαν μηνύματα από παντού. Είναι κρίμα να έχουμε αρρωστήσει ένα τόσο ωραίο άθλημα. Έτσι δεν είναι ωραίο για κανέναν. Η Ελλάδα είναι μια μπασκετική χώρα τεράστια. Όχι μόνο λόγω Αντετοκούνμπο. Οι ομάδες που παίζουν στην Ευρώπη και τις λέω όλες, όχι μόνο Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό».

-Για τον αγώνα της Κυριακής: «Είχαμε βρεθεί στην Κρήτη το καλοκαίρι για ένα τουρνουά με την Ούνιξ Καζάν και είμαι σίγουρος ότι όλα θα είναι τέλεια για να γίνει το παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ έχει δείξει ότι δίκαια είναι εκεί και μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη. Θα το δω την Κυριακή οπωσδήποτε. Νομίζω ότι ο ΠΑΟΚ πάει πολύ καλά, έχει μια εμπειρία στο BCL, παίζει Τρίτη χρόνια και κάνει πολύ καλή δουλειά. Ξεκίνησε με κάποιες ήττες, αλλά μετά κατάφερε να κάνει σπουδαίες νίκες. Έχει αλλάξει κάποιους παίκτες, έχει έμπειρους, Αμερικανούς κι Έλληνες με εμπειρία. Έχει τα πάντα για να πάει καλά».

-Για το θεωρητικό προβάδισμα του Παναθηναϊκού: «Ο Παναθηναϊκός έχει πολλές λύσεις. Ο ΠΑΟΚ ελπίζει να μην έχει μια πολύ καλή μέρα στο σουτ του Παναθηναϊκού, που έχει δυσκολίες, αλλά μέσα σε μια μέρα μπορούν να εξαφανιστούν. Είναι όπως βλέπεις το παιχνίδι. Είναι να παίξεις 40 λεπτά, με αυτοπεποίθηση, όρεξη και πάθος, να κερδίσεις έναν τελικό».

-Για το γεγονός ότι ο τελικός θα πραγματοποιηθεί μόνο με μαθητές στις κερκίδες: «Αν κάποιος δεν έχει πρόβλημα με αυτά, εμείς τι μπορούμε να κάνουμε; Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την ευθύνη για αυτήν την κατάσταση. Εγώ είμαι άνθρωπος του αθλητισμού. Αυτοί που πρέπει να αποφασίζουν στον αθλητισμό και στην πολιτική και δεν το παίρνω φιλοσοφικά, τα θέματα αυτά τα είχαν άλλες χώρες. Μπορώ να μιλάω για την Ιταλία. Είχαμε τεράστια θέματα και πρέπει εμείς να τα φτιάξουμε. Είναι πολύ κακό να υπάρχει ένας τελικός και να μη μπορεί να πάει κόσμος να το παρακολουθήσει. Και η Ελλάδα έχει βελτιώσει αρκετά πράγματα, αλλά της λείπει το τελευταίο βήμα που πρέπει να γίνει. Υπάρχουν και καλοί παράγοντες. Είναι κρίμα, αν κάποιος άλλος δεν το βλέπει έτσι, εγώ δεν έχω να πω κάτι. Εύχομαι να υπάρξει».