Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ζήτησε από τους βουλευτές να της δώσουν περισσότερο χρόνο προκειμένου να διαπραγματευθεί αλλαγές για το «backstop» ώστε να προστατευθούν τα ανοικτά ιρλανδικά σύνορα στη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε πως είπε στους ηγέτες της ΕΕ τι χρειάζεται το κοινοβούλιο «προκειμένου να ενωθεί πίσω από μια συμφωνία αποχώρησης: δηλαδή, νομικά δεσμευτικές αλλαγές στο backstop».

«Έχοντας εξασφαλίσει μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αυτή» πρόσθεσε η Τερέζα Μέι.

«Όταν επιτύχουμε την πρόοδο που χρειαζόμαστε, θα επισπεύσουμε άλλη μια σημαντική ψηφοφορία [στο κοινοβούλιο]» είπε.

Υποσχέθηκε δε, ότι θα κάνει δήλωση στο κοινοβούλιο στις 26 Φεβρουαρίου, με την ψηφοφορία για το τι θα συμβεί στη συνέχεια να διεξάγεται την επομένη, αν η συμφωνία για το Brexit δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.

Η Μέι ισχυρίστηκε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για μία ανανεωμένη συμφωνία για την αποχώρηση και ότι αναζητά τρόπους για να διασφαλίσει μεγαλύτερη συμμετοχή του κοινοβουλίου στην επόμενη φάση της διαδικασίας του Brexit για την διαπραγμάτευση της μελλοντικής συμφωνίας για τις εμπορικές σχέσεις. Επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κοινός δρόμος με την πρόταση του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, στην πρότασή του για παραμονή της Βρετανίας σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και ότι ήδη το κοινοβούλιο έχει καταψηφίσει κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και κάλεσε τους βουλευτές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

«Καρφιά» από Κόρμπιν

Απαντώντας στη βρετανίδα πρωθυπουργό, ο Τζ. Κόρμπιν την κατηγόρησε ότι συνεχώς αναβάλλει την ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης και επιστρέφει κάθε φορά στο κοινοβούλιο με νέες δικαιολογίες και καθυστερήσεις, ώστε στο τέλος να εκβιάσει τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας της.

Σε ό,τι αφορά την πρότασή του για συνεργασία με την κυβέρνηση στο θέμα του Brexit, είπε ότι μετά την απάντηση που έλαβε στην επιστολή του, είναι περισσότερο πεπεισμένος ότι η πρωθυπουργός προσποιείται ότι ενδιαφέρεται για μία διακομματική λύση.

Ζήτησε, επίσης, από την πρωθυπουργό να επιβεβαιώσει εάν αληθεύουν οι εκτιμήσεις της επικεφαλής για τις κυβερνητικές υποθέσεις στο κοινοβούλιο Άντρια Λίντσομ ότι η κρίσιμη ψηφοφορία ίσως να γίνει ακόμη και μετά τις 21 Μαρτίου.

Ο επικεφαλής των Εργατικών τόνισε ότι η παραμονή σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ είναι σημαντική και ότι οι επιχειρήσεις και οι εργατικές ενώσεις συμφωνούν με αυτή τη λύση. Αντίθετα, υποστήριξε, η συμφωνία της Τ.Μέι υψώνει εμπόδια και δεν προσφέρει τα ίδια οφέλη με μία τελωνειακή ένωση.