Επανέναρξη εργοταξίων σήμερα, ουσιαστικά και όχι πια θεωρητικά, στο νότιο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας. Μετά από δυο χρόνια που έπαιζαν καθυστερήσεις κι ένα σπριντ στο τέλος του 2018, ξεκινούν πια οι εργασίες στο αναβαλλόμενο από το 2013 τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα που θα ανοίξει τη νότια πύλη του Ε65. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης, θα ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στο νότιο τμήμα του αυτοκινητόδρομου, μήκους 32 χλμ. από τα συνολικά 190,5 χλμ. του άξονα.

Η διαδρομή για την ενεργοποίηση της κατασκευής του νότιου τμήματος ξεκίνησε ήδη από τον Δεκέμβριο του 2016 με την ανάθεση του αναβαλλόμενου έργου από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στην Κεντρική Οδό. Χρειάτηκαν όμως δυο περίπου χρόνια για να γίνουν τα δυο σημαντικότερα βήματα. Πρώτον, το έργο πέρασε μετά από αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις τον πήχη της DGComp μόλις στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου.

Τον δρόμο για τη Βουλή άνοιξε στις αρχές Δεκεμβρίου η θετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κι ενώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δήλωνε από καιρό έτοιμη για την ολοκλήρωση του έργου. Η έναρξη των εργασιών στο νότιο τμήμα τροχοδρομεί μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για το σύνολο του έργου, το οποίο σήμερα παραμένει τυφλό.

Έχοντας παραδοθεί μόνο το μεσαίο τμήμα του αυτοκινητόδρομου, αυτός ουσιαστικά παραμένει «τυφλός», καθώς το τμήμα «Ξυνιάδα-Τρίκαλα» ξεκινάει από το πουθενά και οδηγεί πουθενά. Πρόκειται για μια ακόμη ελληνική πρωτοτυπία, καθώς από τα συνολικά 190,5 χλμ. του Ε65, παραδόθηκε στην κυκλοφορία μόνο το μεσαίο τμήμα, μήκους 79 χλμ., ενώ οι δύο άκρες παρέμειναν σε αναμονή. Η παράδοση του νότιου τμήματος αναμένεται να δώσει ώθηση και στις κυκλοφοριακές ροές του ενδιάμεσου τμήματος.

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του αυτοκινητόδρομου, στη συγχρηματοδοτούμενη από την ΕΕ περίοδο 2014-2020 προβλέφθηκε προϋπολογισμός για το νότιο τμήμα, ύψους 310 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η προκαταβολή του έργου, ύψους 45 εκατ. εγκρίθηκε στο τέλος του 2018. Οι υπόλοιπες 12 δόσεις της χρηματοδοτικής συμβολής Δημοσίου και Ε.Ε. θα καταβάλλονται ανά τρίμηνο με την τελευταία στις 24 Δεκεμβρίου 2021 (ημερομηνία παράδοσης του έργου).