Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται η Ευρώπη με σφοδρές χιονοπτώσεις και χιονοστιβάδες να παραλύουν το Σαββατοκύριακο περιοχές, με τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με την κακοκαιρία να φθάνει τους 21.

Χιονοδρομικά κέντρα έκλεισαν και ορεινά χωριά αποκλείστηκαν καθώς ένα μεγάλο στρώμα χιονιού μπλόκαρε τα οδικά δίκτυα και γκρέμισε στύλους ηλεκτροδότησης, ενώ τα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

Τα τελευταία 24ωρα οι χιονοπτώσεις προκάλεσαν τον θάνατο έξι ανθρώπων στα ομόσπονδα κρατίδια του Σάλτσμπουργκ και του Φόραρλμπεργκ της Αυστρίας, με τις Αρχές να προειδοποιούν για τον κίνδυνο χιονοστιβάδων στη χώρα, τη Γερμανία και τη βόρεια Ιταλία.

Στην Αυστρία ελικόπτερα των ενόπλων δυνάμεων κατάφεραν να απομακρύνουν 66 εφήβους από ορεινό καταφύγιο, όπου είχαν εγκλωβιστεί επί αρκετές ημέρες.

Στην Ελβετία εργάτες χρειάστηκαν πολλές ώρες για να καθαρίσουν το χιόνι από το ξενοδοχείο Saentisin Schwaegalp μετά το σαρωτικό πέρασμα μεγάλης χιονοστιβάδας, που εισέβαλε από τα παράθυρα στο εστιατόριο της μονάδας τραυματίζοντας τρία άτομα.

Την Παρασκευή δύο άνθρωποι που έκαναν χιονοσανίδα στα όρη Πιρίν έχασαν τις ζωές τους από χιονοστιβάδα, ενώ ένας 48χρονος οδηγός εκχιονιστικού μηχανήματος βρήκε τραγικό θάνατο από την πτώση του σε παγωμένο ποτάμι νότια του Μονάχου στη Γερμανία.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας 5.000 άτομα μετείχαν στις προσπάθειες εκκαθάρισης του χιονιού από τις στέγες σπιτιών και δρόμους εκμεταλλευόμενοι ένα σύντομο διάλειμμα της κακοκαιρίας. «Δεν συντρέχει λόγος πανικού, αλλά υπάρχουν λόγοι να ανησυχούμε σοβαρά», είπε ο Μάρκους Ζέντερ σε διασώστες που συνάντησε στο Μπαντ Τελτς.

Στην Αλβανία ένας εργαζόμενος στην επιχείρηση ηλεκτρισμού της χώρας έπαθε καρδιακή προσβολή και πέθανε την ώρα που επισκεύαζε μια γραμμή του δικτύου, ενώ τα σωστικά συνεργεία έδιναν μάχη για να φθάσουν σε αποκλεισμένα από το χιόνι χωριά.

Ανάλογη η κατάσταση και στη νοτιοδυτική Σερβία, όπου αρκετές πόλεις και κωμοπόλεις κατέφυγαν σε έκτακτα μέτρα καθώς έκλεισαν πολλοί δρόμοι ειδικά σε ορεινές περιοχές από το χιόνι, ενώ δέκα άτομα διασώθηκαν από τα σπίτια τους, όπου είχαν εγκλωβιστεί.

Νέες σφοδρές χιονοπτώσεις αναμένονται μέχρι το πρωί της Δευτέρας, ενώ οι οι Αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο χιονοστιβάδων σε αρκετές περιοχές, περιλαμβανομένου και του Τιρόλου στη δυτική Αυστρία.

Από τις αρχές του 2019 τουλάχιστον 21 θάνατοι που σχετίζονται με την κακοκαιρία έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων κι ενός Αυστραλού εφήβου από χιονοστιβάδα ενώ έκανε σκι στο Σεντ Άντον αμ Άρλμπεργκ της Αυστρίας.