Αίτηση με την οποία ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η επιλογή  του Μιχάλη Πικραμένου, ως εκ των αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατέθεσε ο Γεώργιος Ποταμιάς, σύμβουλος Επικρατείας, 7οςστην επετηρίδα, που παραλείφθηκε κατά τις τελευταίες προαγωγές από το υπουργικό συμβούλιο – ο κ. Πικραμένος βρισκόταν στην  27η  θέση.

Tο υπουργικό συμβούλιο δεν είναι απολύτως αδέσμευτο κατά την επιλογή των  δικαστών για τις θέσεις των προέδρων και αντιπροέδρων των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Ποταμιάς, στη σχετική  αίτηση, εκτιμώντας ότι η επιλογή δεν μπορεί να γίνεται ανεξαρτήτως  του χρόνου υπηρεσίας που διαθέτει ένας έκαστος. Θα πρέπει – πάντα κατά τον κ. Ποταμιά – να λαμβάνει χώρα μόνον μεταξύ εκείνων που διαθέτουν μεγαλύτερη εμπειρία (λόγω του χρόνου υπηρεσίας τους), και ως τέτοια νοείται η εμπειρία όλων όσοι καταλαμβάνουν έως και τη 10η θέση της επετηρίδας.

Εκτιμώντας ότι υπερέχει, σε επίπεδο τυπικών και ουσιαστικών προσόντων, του κ. Πικραμένου, ο κ. Ποταμιάς σημειώνει ότι η προαγωγή του πρώτου έγινε κατά παράβαση των αρχών της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, όπως αυτή κατοχυρώνεται στο άρθρο 90 του Συντάγματος, ερμηνευόμενο σε συνδυασμό με τα άρθρα 26 και 87 του Συντάγματος · κατά παράβαση και του Χάρτη θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Αξίζε να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν ο κ. Ποταμιάς είχε κινηθεί και κατά της επιλογής του Ιωάννη Γράβαρη, σε θέση αντιπροέδρου.